Γυναίκα και υπουργός προτρέπει τους άνδρες να χτυπούν απαλά τις «απείθαρχες» συζύγους τους

Συμβουλές από μια γυναίκα στους άντρες για το «πώς να επιπλήττουν τις συζύγους τους» εν έτει 2022 και έχουμε μείνει ενεοί.

Article featured image
Article featured image


Ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών της Μαλαισίας ζητούν την παραίτηση της αναπληρώτριας Υπουργού Οικογένειας και Γυναικών, αφού η αξιωματούχος προκάλεσε οργή δίνοντας συμβουλές για ξυλοδαρμό των συζύγων σε μια ανάρτηση στο Instagram.

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Instagram, η Σίτι Ζαϊλάχ είπε ότι οι άνδρες θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με τις «απείθαρχες» συζύγους τους και στη συνέχεια, εάν αυτό δεν πετύχει, να κοιμηθούν χωριστά από αυτές για τρεις ημέρες και τέλος, να καταφύγουν στην «προσέγγιση της φυσικής επαφής», εάν μια σύζυγος εξακολουθεί να αποδεικνύεται πολύ «πεισματάρα» για να συμμορφωθεί.

«Αν η σύζυγος εξακολουθεί να αρνείται να λάβει τη συμβουλή ή να αλλάξει τη συμπεριφορά της μετά τον διαχωρισμό στον ύπνο, τότε οι σύζυγοι μπορούν να δοκιμάσουν την προσέγγιση της φυσικής επαφής, χτυπώντας την απαλά, για να δείξει την αυστηρότητά του και πόσο πολύ θέλει να αλλάξει» είπε στο βίντεό της.

Η «συμβουλή» της υφυπουργού προκάλεσε την οργή των οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών της Μαλαισίας, οι οποίες την κατηγόρησαν ότι νομιμοποιεί την ενδοοικογενειακή βία, η οποία είναι παράνομη στο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Μια ένωση οκτώ τέτοιων ομάδων, που ονομάζεται «Joint Action Group for Gender Equality (JAG)», κάλεσε τη Ζαϊλάχ να παραιτηθεί, κατηγορώντας την για «διαιώνιση ιδεών καθώς και συμπεριφορών που αντιτίθενται στην ισότητα των φύλων».

Μόνο μεταξύ 2020 και 2021, υπήρξαν 9.015 καταγγελίες στην αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία στη Μαλαισία, αλλά ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει άλλες καταγγελίες που έγιναν σε διάφορες οργανώσεις υποστήριξης γυναικών.

Παρά τις αντιδράσεις και την κατακραυγή η Υπουργός δεν κατέβασε το βίντεό της από το Instagram, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει το «ιδανικό των υπάκουων συζύγων» μέσα από καμπάνιες και την πολιτική της στο σύνολο.



Ο δεκάλογος της καλής συμπεριφοράς

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στη Μαλαισία προκαλούνται έντονες αντιδράσεις λόγω μιας πολιτικής που στηρίζει την ενδοοικογενειακή βία και τις διακρίσεις, καθώς λίγα χρόνια πριν, το αρμόδιο υπουργείο της Μαλαισίας που ασχολείται με τα γυναικεία ζητήματα (υπουργείο Γυναικών, Οικογένειας και Κοινοτικής Ανάπτυξης) παρείχε τον «δεκάλογο της καλής συμπεριφοράς», με ειδικές οδηγίες προς τις γυναίκες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται κατά τη διάρκεια της καραντίνας προκειμένου να αποφύγουν την ενδοοικογενειακή βία. Η καμπάνια, τότε, παρότρυνε τις γυναίκες να ντύνονται όμορφα, να βάφονται όσο βρίσκονται στο σπίτι και να πάψουν να γκρινιάζουν προκειμένου να μην εξοργίσουν τους συζύγους τους και τους «αναγκάσουν» να τις χτυπήσουν για να τις «συνετίσουν».

Το ζήτημα δεν τελειώνει εκεί. Το 2011 ιδρύθηκε το «Κλαμπ των Υπάκουων Γυναικών» το οποίο πρέσβευε ότι το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο είναι η υπακοή στον σύζυγο και η σεξουαλική του ικανοποίηση και μάλιστα στο πλαίσιο που ορίζει το Κοράνι. Οι ιδρυτές του ισχυρίζονταν πως μπορούν να θεραπεύσουν κοινωνικές «ασθένειες» όπως η πορνεία, η ενδοοικογενειακή βία και το διαζύγιο αν οι γυναίκες είναι πειθήνιες.

Τότε πολιτικοί της χώρας είχαν αντιδράσει, χαρακτηρίζοντας το κλαμπ ως «επιστροφή στον Μεσαίωνα».


Με πληροφορίες από huffpost.gr / marieclaire.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ