Το «ψάρι τεκίλα» σώθηκε από την εξαφάνιση και οι κάτοικοι πόλης στο Μεξικό γιορτάζουν

Οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να κάνουν μπάνιο σε «θεραπευτικές πισίνες σπα» όπου κολυμπούν με το ψάρι.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από ULISES RUIZ / AFP

Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης στο δυτικό Μεξικό γιορτάζουν την επανεισαγωγή στην άγρια ​​φύση του «ψαριού τεκίλα», ενός ενδημικού είδους που σώθηκε από την εξαφάνιση.

Το ψάρι, του οποίου το επιστημονικό όνομα είναι «Zoogoneticus Tequila», διασώθηκε τη δεκαετία του 1990 από Αμερικανούς και Βρετανούς οικολόγους που το κράτησαν σε ενυδρεία και το βοήθησαν να επιστρέψει στο αρχικό του περιβάλλον, στον ποταμό Teuchitlan. Τα παιδιά στο Teuchitlan, όπου ζουν περίπου 10.000 άνθρωποι, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών ενημέρωσης των επισκεπτών όχι μόνο για τη σημασία του να διατηρούν το περιβάλλον τους καθαρό, αλλά και για το ψάρι.

Το «ψάρι τεκίλα» πιστεύεται ότι εξαφανίστηκε το 1998, πιθανώς λόγω καταστροφής του οικοτόπου του και λόγω ρύπανσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Το είδος επέζησε μόνο σε αιχμαλωσία για αρκετά χρόνια έως ότου οι οικολόγοι, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Michoacan, ξεκίνησαν τη διαδικασία το 2014 για την επανεισαγωγή του στην άγρια ​​φύση. Έκτοτε, τα ψάρια έχουν γίνει όλο και πιο δυνατά, με τη βοήθεια της τελευταίας σημαντικής απελευθέρωσης ψαριών το 2018, δήλωσε ο επικεφαλής του έργου Omar Dominguez.


Το «ψάρι τεκίλα» μεγαλώνει περίπου επτά εκατοστά (2,7 ίντσες) και το αρσενικό έχει μια φωτεινή κοκκινο - πορτοκαλί ουρά. Μοιράζεται το όνομά του με το παγκοσμίου φήμης μεξικάνικο ποτό που προέρχεται από την πόλη Tequila, η οποία όπως και η Teuchitlan βρίσκεται στην πολιτεία Jalisco του Μεξικού.

psari-tekila-2_city.png
Το «ψάρι τεκίλα» μεγαλώνει περίπου επτά εκατοστά (2,7 ίντσες) και το αρσενικό έχει μια φωτεινή κοκκινο - πορτοκαλί ουρά. Φωτογραφία: ULISES RUIZ / AFP



Το είδος έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως να γεννά καλά ανεπτυγμένα έμβρυα, τα οποία τρέφονται μέσω ενός είδους ομφάλιου λώρου παρόμοιου με αυτόν των ανθρώπων.

Ο επικεφαλής του έργου απελευθέρωσης είπε ότι είναι ένα σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος , είναι σαρκοφάγο είδος και τρέφεται, για παράδειγμα, με προνύμφες κουνουπιών, οι οποίες διατηρούν τα οικοσυστήματα υγιή για τον άνθρωπο.

Τώρα υπολογίζεται ότι υπάρχουν μεταξύ 1.500 και 2.000 τέτοιων ψαριών στη φύση και το είδος έχει καταχωρηθεί ως απειλούμενο από την IUCN.

psari-tekila-3_city.png
Παιδιά λαμβάνουν μέρος σε ένα εργαστήρι για να μάθουν περισσότερα για το ψάρι. Φωτογραφία: ULISES RUIZ / AFP



Η ομάδα της κοινωνίας των πολιτών «Guardians of the River» πραγματοποιεί εκπαιδευτικές εκστρατείες και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες για να τους δείξει τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Ο τουρισμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρωτοβουλία.

Οι επισκέπτες κάνουν μπάνιο σε πισίνες σπα γύρω από τον ποταμό που λέγεται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και κολυμπούν με το ψάρι, γνωστό και ως «gallito» (μικρός κόκορας) λόγω της πολύχρωμης ουράς του.

«Υπάρχουν πολλά μικρά ψάρια που κολυμπούν μαζί με τους ανθρώπους και μερικές φορές τους δαγκώνουν. Έτσι δείχνουν τη στοργή τους, είναι λες και τους χαϊδεύουν», λέει η Maria Aurea Martinez, υπάλληλος σπα.

Ο Jaime Navel, πάτερ της τοπικής ενορίας, βλέπει το είδος ως «το μικρό ψάρι που αναστήθηκε, που ήρθε πίσω στη ζωή».

«Επικρατεί δέος και χαρά στην κοινότητα», επισημαίνει ο πάτερ.


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ , france 24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ