28χρονη έπεσε θύμα βιασμού και καταδικάστηκε σε 100 μαστιγώματα και φυλάκιση

Η ιστορία της Πάολα Σιέτεκατ που ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2022, στο Κατάρ.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Twitter

Η Πάολα Σιέτεκατ, ένα κορίτσι από την οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, έπεσε θύμα βιασμού αλλά καταδικάστηκε σε 100 μαστιγώματα και επτά χρόνια φυλάκιση.

Η 28χρονη Μεξικανή εργάστηκε στην οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ (θα διεξαχθεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου) ως οικονομολόγος συμπεριφοράς και μίλησε πρόσφατα για ένα περιστατικό βιασμού που υπέστη στο διαμέρισμά της το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την ίδια, στις 6 Ιουνίου 2021, ένας συνάδελφός της εισέβαλε στο δωμάτιό της και την απείλησε πως θα τη σκοτώσει, ενώ στη συνέχεια τη χτύπησε και τη βίασε. Πρόσφατα αφηγήθηκε λεπτομερώς την ιστορία της, ενώ παράλληλα θυμάται την τελευταία φορά που υπέστη κακοποίηση, όταν ήταν ακόμα έφηβη.

«Ήμουν 16 χρονών όταν ο πρώτος μου σύντροφος με έκλεισε στο διαμέρισμά του, με βίασε και απείλησε να με σκοτώσει αφού με ξυλοκόπησε, γεγονός που μου άφησε ορατά σημάδια για αρκετές εβδομάδες, κι όλα αυτά εξαιτίας της ζήλιας. Θυμάμαι τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι μου, σκεφτόμουν τι θα έλεγα στους γονείς μου για να δικαιολογήσω τις ώρες που δεν απαντούσα στο τηλέφωνο, πώς θα έκρυβα τα σημάδια, ένιωθα ξεκάθαρα ότι φταίω εγώ, και επειδή ήμουν κορίτσι, χωρίς την ικανότητα να εκλογικεύσει ότι αυτό που μόλις είχε βιώσει ήταν απόπειρα γυναικοκτονίας, και επειδή ήμουν θύμα σεξουαλικής βίας, εσωτερίκευσα, όπως πολλοί, την ενοχή και τη ντροπή για αυτό που συνέβη», είπε για το συμβάν που έζησε ως ανήλικη.

Η Μεξικανή χρειάστηκε μια δεκαετία για να μοιραστεί αυτή την εμπειρία που της κόστισε θεραπείες, φάρμακα και συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

«Σε αυτά τα δέκα χρόνια, ο βιαστής μου παντρεύτηκε και απέκτησε μια κόρη. Ήμουν έξαλλη με τον εαυτό μου που δεν τον κατήγγειλα, που δεν με αγάπησα και δεν με σεβάστηκα αρκετά ώστε να καταγγείλω κάποιον που μου έκανε τέτοια ζημιά» εξήγησε.

Η νεαρή συνέχισε τη ζωή της, σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Επιστήμες Συμπεριφοράς, Ανθρωπολογία και Δημόσια Πολιτική στο Μεξικό και στο εξωτερικό, σε πανεπιστήμια στο Κουβέιτ και την Οξφόρδη. Μέχρι που προσλήφθηκε ως οικονομολόγος συμπεριφοράς στην Οργανωτική Επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το βράδυ της 6ης Ιουνίου 2021, ένας γνωστός της που θεωρούσε φίλο της και ανήκε στην κοινότητα των Λατίνων της Ντόχα, μπήκε στο διαμέρισμά της ενώ κοιμόταν.

«Μετά από μια σύντομη μάχη, καθώς οι δυνάμεις του ξεπερνούσαν τις δικές μου, κατέληξα στο πάτωμα. Ώρες αργότερα, εμφανίστηκαν μώλωπες σε όλο μου το αριστερό χέρι, τον ώμο και την πλάτη. Έμεινα ψύχραιμη. Το είπα στη μαμά μου, σε ένα συνάδελφο από τη δουλειά και τα τεκμηρίωσα όλα με φωτογραφίες, ώστε η μνήμη μου, σε μια προσπάθεια να προστατευτώ, να μην ελαχιστοποιήσει τα γεγονότα ή σβήσει εντελώς μέρος τους» τόνισε.

Κατήγγειλε αμέσως τον βιασμό της, για να μην επαναληφθεί η ιστορία της σιωπής και της ατιμωρησίας που είχε καλύψει την κακοποίησή της ως ανήλικη.

«Πέρασα τη νύχτα σε ένα ξενοδοχείο που μύριζε τσιγάρα, ήταν το μόνο διαθέσιμο, σε περίπτωση που ο δράστης ξανάρχονταν να με αναζητήσει. Την επόμενη μέρα το πρωί, πήρα την ιατρική βεβαίωση και πήγα στην Αστυνομία παρέα με τον Μεξικανό πρόξενο στο Κατάρ. Εκεί, όλα ήταν στα αραβικά, και με τα περιορισμένα αραβικά μου μπόρεσα να εξηγήσω την κατάσταση. Με ρώτησαν αν ήθελα περιοριστική εντολή, να μην κάνω τίποτα ή να πάω στην έσχατη λύση. Πάγωσα από το σοκ, τον φόβο και την έλλειψη ύπνου, και γυρνώντας να δω τον πρόξενο, μου συνέστησε την έσχατη λύση. Υπέγραψα τη δήλωση στα αραβικά και έδωσα τα στοιχεία αυτού που μου επιτέθηκε» ανέφερε.

Με την ιατρική βεβαίωση απέδειξε την επίθεση στην Αστυνομία, συνοδεία του Μεξικανού προξένου στο Κατάρ, Λουίς Ανκόνα. Όμως αργότερα, κλήθηκε πίσω στο αστυνομικό τμήμα. Ήθελαν να τη φέρουν αντιμέτωπη με τον βιαστή της, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έβγαιναν ραντεβού και ότι είχε λάβει τη συγκατάθεσή της για να μπει στο διαμέρισμα.

«Ώρες αργότερα, στις εννιά το βράδυ, με κάλεσαν στο τηλέφωνο για να πάω επειγόντως στο αστυνομικό τμήμα. Σαστισμένη, ρώτησα αν ήταν απαραίτητο για μια γυναίκα που είχε μόλις δεχτεί επίθεση να πάει μόνη της στο αστυνομικό τμήμα εκείνη την ώρα. Η απάντησή τους ήταν ότι αν δεν πήγαινα, η καταγγελία μου θα απορριφθεί. Πήρα ένα ταξί. Όταν έφτασα στο τμήμα, οι αστυνομικοί έβαλαν μπροστά μου αυτόν που μου επιτέθηκε. Μετά από τρεις ώρες ανάκρισης στα αραβικά, κάποια στιγμή ζήτησαν τεστ παρθενίας. Για κάποιον λόγο είχα γίνει κατηγορούμενη. Όταν ρώτησα γιατί ζήτησαν να τους δώσω το κινητό μου, με διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν κατηγορίες εναντίον μου, ότι ήθελαν μόνο να εξακριβώσουν ότι δεν υπήρχε ερωτική σχέση μεταξύ μας, αφού ο δράστης υπερασπίστηκε τον εαυτό του κατά της καταγγελίας λέγοντας ότι ήμουν η κοπέλα του», περιέγραψε.

Έτσι, όλα γύρισαν εναντίον της. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δράστη, επρόκειτο για εξωσυζυγική σχέση και αυτό έκανε την Πάολα από κατήγορο σε κατηγορούμενη, αφού στο Κατάρ οι εξωσυζυγικές σχέσεις θεωρούνται έγκλημα. Οι αστυνομικοί φαίνεται να είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο κακοποίησης.

«Δεν υπήρχαν κάμερες στραμμένες απευθείας στην πόρτα του διαμερίσματος, επομένως δεν υπήρχε τρόπος να ελεγχθεί αν είχε γίνει η επίθεση» είπε η Πάολα και έτσι κατηγορήθηκε για «εξωσυζυγικό σεξ».

Με τη βοήθεια της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κατάφερε να φύγει από τη χώρα στις 25 Ιουνίου και να επιστρέψει στο Μεξικό, όπου οι Αρχές δεν τη βοήθησαν καθόλου, παρά το γεγονός ότι κατήγγειλε την αδιαφορία και την αδυναμία με την οποία είχε ενεργήσει ο πρόξενος.

Η ποινή, που ανακοινώθηκε ερήμην της, αθώωσε τον δράστη και καταδίκασε την Πάολα σε 100 μαστιγώματα και επτά χρόνια φυλάκιση. Ήταν ένοχη για εξωσυζυγική σχέση. Για να αποφύγει την καταδίκη, ο δικηγόρος της πρότεινε να παντρευτεί τον θύτη. Η Πάολα Σιέτεκατ ακόμα δεν μπορεί να το πιστέψει.



Η ποινή δεν εφαρμόστηκε επειδή η οικονομολόγος, ανθρωπολόγος και πολιτικός επιστήμονας κατάφερε να φύγει από τη Ντόχα, αλλά δεν μπορεί να επιστρέψει σε αυτό που περιγράφει ως «ονειρική δουλειά».

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανάλαβε να βοηθήσει την Πάολα με την υπόθεση και στις 6 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η τρίτη ακρόαση της υπόθεσης από το ποινικό δικαστήριο της Ντόχα.


Με πληροφορίες από Sputnik

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ