Εικόνες από την Ουκρανία ενώ η ρωσική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη

Σήμερα το πρωί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία με εκρήξεις να ακούγονται αμέσως μετά σε όλη τη χώρα.

Article featured image
Article featured image


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τα ξημερώματα στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, με εκρήξεις να ακούγονται αμέσως μετά σε ολόκληρη τη χώρα και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας να προειδοποιεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «πλήρους κλίμακας εισβολή».

Εβδομάδες έντονης διπλωματίας, καθώς και η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον Πούτιν, ο οποίος είχε συγκεντρώσει από 150.000 έως 200.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα, τονίζοντας ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαιώνοντας πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ηγέτες των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια εναντίον του Κιέβου.


Η έκταση των σημερινών επιθέσεων δεν ήταν αμέσως σαφής, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι το χειρότερο σενάριο παίζει. Στο μεταξύ και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέρριψε 5 ρωσικά αεροσκάφη στο Λουγκάνσκ, αποκρούονταςαεροπορική επίθεση των εισβολέων. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι πέντε ρωσικά αεροπλάνα και ένα ρωσικό ελικόπτερο καταρρίφθηκαν στην περιοχή Λουγκάνσκ.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε αμέσως για «συνέπειες» για τη Ρωσία και ότι θα υπάρξει «καταστροφική απώλεια ζωών και ανθρώπινος πόνος». Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ με τη σειρά του καταδίκασε την «απερίσκεπτη και απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ουκρανία.jpg
Ένα στρατιωτικό όχημα σε έναν δρόμο στα περίχωρα του Ντονέτσκ. [Alexander Ermochenko/Reuters]

20220224_2_52302627_73981138-1.jpg
Ρωσικά στρατιωτικά τανκς στο Ντόνετσκ. [Anadolu]

ουκρανία2.jpg
Μέλος του ουκρανικού στρατού στο Sievierodonetsk, στην περιοχή Luhansk. [Vadim Ghirda/AP Photo]

ουκρανία3.jpg
Οι άνθρωποι κάνουν ουρά για να χρησιμοποιήσουν ένα ΑΤΜ στο Sievierodonetsk. [Vadim Ghirda/AP Photo]

fjjf.jpg
Οι άνθρωποι κάνουν ουρά για να πάρουν τα χρήματά τους από ένα ΑΤΜ στο Κίεβο της Ουκρανίας, Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022. [AP/Efrem Lukatsky]

ουκρανία4.jpg
Αυτοκίνητα εγκαταλείπουν το Κίεβο αφού ο Πούτιν ενέκρινε την εισβολή στην ανατολική Ουκρανία. [Valentyn Ogirenko/Reuters]

000_323T4TB.jpg
Άνθρωποι, κάποιοι κουβαλώντας τσάντες και βαλίτσες, περπατούν σε έναν σταθμό του μετρό στο Κίεβο. [Daniel Leal/AFP]

FMV1hGTaAAEm8F_.jpg
Πολίτες έχουν κατακλύσει τους σταθμούς του μετρό στο Κίεβο για να προστατευτούν [Daniel Leal /AFP]

FMWAm4IakAEZKcp.jpg
Μια οικογένεια βρίσκει καταφύγιο σε έναν σταθμό του μετρό στο Κίεβο ενώ η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη [Daniel Leal /AFP]

ουκρανία5.jpg
Ο κόσμος κάνει ουρά για καύσιμα σε ένα βενζινάδικο στο Sievierodonetsk. [Vadim Ghirda/AP Photo]

jflfj.jpg
Οχήματα σε ένα πρατήριο βενζίνης στο Κίεβο της Ουκρανίας, Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022. [AP Photo/Efrem Lukatsky]

ουκρανία6.jpg
Καπνός υψώνεται κοντά στην πόλη Chasiv Yar στην περιοχή του Ντονέτσκ. [Gleb Garanich/Reuters]

mf.jpg
Μια γυναίκα και ένα παιδί κοιτάζουν έξω από το παράθυρο ενός λεωφορείου καθώς φεύγουν από το Sievierodonetsk, στην περιοχή του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022. (AP Photo/Vadim Ghirda)


Με πληροφορίες από AlJazeera και AP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ