Μια σύνοψη της σημερινής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η σημερινή μέρα σε 7 bullet points.

Article featured image
Article featured image


Ακολουθεί μια σύνοψη ορισμένων βασικών γεγονότων που έλαβαν χώρα σήμερα, ημέρα κατά την οποία η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η σημερινή μέρα σε 7 bullet points:

-Λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και τόνισε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία. Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα Πούτιν, ακούστηκαν εκρήξεις κοντά σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, το αρχικό κύμα επιδρομών φάνηκε να περιλαμβάνει πυραύλους κρουζ, πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν στρατιωτικές υποδομές και συνοριακές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών βάσεων.

fkljfja.jpg



-Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απάντησε στην εισβολή κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο και λέγοντας ότι το Κίεβο θα δώσει όπλα σε κάθε Ουκρανό πολίτη που θέλει να υπερασπιστεί τη χώρα του. Καθώς οι Ουκρανοί διπλωμάτες παρακαλούσαν τον κόσμο να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα, ο Ζελένσκι προειδοποίησε για μια ζοφερή επιστροφή στο παρελθόν.

jlfja.jpg



-Μέχρι νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι «εξουδετέρωσε» τις αεροπορικές βάσεις και τις αεροπορικές άμυνες της Ουκρανίας, καταστρέφοντας 74 στρατιωτικές χερσαίες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων 11 αεροδρομίων, τρεις θέσεις διοίκησης και 18 σταθμούς ραντάρ για αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα. Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει 203 επιθέσεις και ότι οι μάχες μαίνονται σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια.



-Χιλιάδες Ουκρανοί βρίσκονται ήδη στους δρόμους και εγκαταλείπουν τη χώρα, με δεκάδες χιλιάδες ακόμη να ετοιμάζονται να φύγουν, μετά τη ρωσική επίθεση που διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ουρές αυτοκινήτων που κινούνται έξω από τις πόλεις και κατευθύνονται δυτικά, καθώς και μια συσσώρευση ανθρώπων κοντά στα νότια και δυτικά σύνορα.

urknf.jpg



- Στα χέρια των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας βρίσκεται πλέον το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, ενδεικτικό της προέλασης των δυνάμεων της Μόσχας επί ουκρανικού εδάφους. Την παραπάνω πληροφορία έδωσε στο Reuters σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι «αδύνατον να πούμε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές», ενώ τόνισε πως πρόκειται για «μία από τις πιο σοβαρές απειλές στην Ευρώπη σήμερα». Επιπλέον, ανέφερε ότι κατελήφθη το αεροδρόμιο του Χοστόμελ από ρωσικές δυνάμεις.


-Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τη «μεγαλύτερη από ποτέ ποτέ» σειρά οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία. Μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων όλων των μεγάλων ρωσικών τραπεζών, περιορισμούς στις καταθέσεις που μπορούν να έχουν Ρώσοι πολίτες σε τράπεζες στην Αγγλία και κυρώσεις σε βάρος πάνω από 100 ατόμων και οντοτήτων. Επίσης, θα απαγορευθεί στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot να προσγειώνεται στη Βρετανία. Παράλληλα, το Λονδίνο πιέζει για να αποκλειστεί η Ρωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift.

jflj.jpg



-Το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Ενέκρινα επιπλέον κυρώσεις που θα προκαλέσουν σοβαρό κόστος στη Ρωσία τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Κυρώσεις σχεδιασμένες ώστε να μην επηρεάσουν πολύ τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους» τόνισε ο Μπάιντεν. «Θα περιορίσουμε τη δυνατότητα της Ρωσίας να δραστηριοποιείται οικονομικά παγκοσμίως» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι παγώνουν όλα τα αποθέματα των ρωσικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, ύψους 1,3 τρις δολαρίων. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα κινηθούν σε οικονομία, τεχνολογία και στρατιωτικό εξοπλισμό. Παράλληλα θα ενισχύσουν το ΝΑΤΟ για την προστασία των συμμάχων. «Οι δυνάμεις μας δεν πάνε στην Ευρώπη για να δώσουν μάχες στην Ουκρανία αλλά για να προστατεύσουν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ