«Μια οβίδα χτύπησε μια κατοικημένη οικία και καιγόταν»

Η πολεμική ανταποκρίτρια του Guardian Oksana Grytsenko μίλησε με ανθρώπους στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Vadim Ghirda


Ενώ η ρωσική εκστρατεία στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη, η σκέψη μας είναι πρώτιστα κοντά στους ανθρώπους. Αυτούς που ξύπνησαν ακούγοντας σειρήνες πολέμου, αυτούς που στοιβάχτηκαν στο μετρό, για να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς, αυτούς που μπήκαν μέσα σε λεωφορεία για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αυτούς που τραυματίστηκαν ή πέθαναν… Οι εικόνες με τις οποίες ξυπνήσαμε όλοι σήμερα, ήταν μια γερή γροθιά στο στομάχι ακόμα και αν οι σειρήνες ήχησαν σε μια άλλη χώρα.

fffff.jpg
Κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη του Κιέβου της Ουκρανίας, Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022. [AP Photo/Emilio Morenatti]


Η πολεμική ανταποκρίτρια του Guardian Oksana Grytsenko μίλησε με ανθρώπους στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Κάποιοι αρνήθηκαν να δώσουν τα επώνυμά τους φοβούμενοι αντίποινα.


Μαριούπολη


Η Γιούλια, μια τοπική δημοσιογράφος, λέει ότι άκουσε τους ήχους μιας έκρηξης από το ανατολικό τμήμα της πόλης, η οποία βρίσκεται κοντά σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη. «Υπήρξαν βομβαρδισμοί εκεί. Μια οβίδα χτύπησε μια κατοικημένη κατοικία και καιγόταν», είπε. Η Γιούλια και ο μικρός της γιος κατοικούν στην περιοχή Primorsky στα νοτιοδυτικά της πόλης και είπε ότι είναι ήσυχα εκεί. «Μαζέψαμε τα πράγματά μας και είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε σε ένα καταφύγιο βομβών αν χρειαστεί», είπε.

Πρόσθεσε ότι ανησυχεί γιατί δεν μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη μητέρα της, η οποία ζει στο ανατολικό τμήμα της πόλης. «Ελπίζω να μην μπορώ επειδή η μπαταρία του τηλεφώνου της έχει τελειώσει».

ukrained.jpg
Άνθρωποι στο Κίεβο της Ουκρανίας, Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022. [AP Photo/Efrem Lukatsky]


Οδησσός


Ο Μαξίμ Χολένκο, σκηνοθέτης θεάτρου, είπε ότι πηγαίνει στο θέατρό του για μια συνάντηση με τους συναδέλφους του για να αποφασίσει πώς θα ζήσει υπό τον στρατιωτικό νόμο. «Οι παραστάσεις έχουν ακυρωθεί προς το παρόν», είπε. Ανέφερε ότι είναι ήσυχα στο κέντρο της πόλης, αλλά ακούγονται βομβαρδισμοί από τα νότια της πόλης. Υπήρχαν φήμες για προσγείωση ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων στην πόλη, αλλά αποδείχτηκαν ψεύτικες. «Αλλά έχω δει τα νέα για εκρήξεις στο Ποντόλσκ [μια πόλη στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας της Οδησσού]. Σύμφωνα με πληροφορίες, βομβαρδίστηκαν από την Υπερδνειστερία», είπε. Έστειλε ένα βίντεο με μαύρο καπνό που προέκυψε από βομβαρδισμούς στην Οδησσό και κινηματογραφήθηκε από έναν ηθοποιό από το θέατρό του.

μξ.jpg
Οι άνθρωποι περπατούν σε ένα μετρό για να πάρουν το τρένο καθώς φεύγουν από την πόλη του Κιέβου, Ουκρανία, Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022. [Φωτο: ΑP/Emilio Morenatti]


Περιφέρεια Χερσώνα


Ρωσικά τανκς, APCs, στρατιωτικά φορτηγά και πολλαπλές εκτοξεύσεις πυραύλων κινείται προς τα βόρεια της περιφέρειας Χερσώνα προς την κατεύθυνση της Nova Kakhovka. Τα ρωσικά στρατεύματα διασχίζουν χωριά της Ουκρανίας χωρίς να σταματούν εκεί, είπε κάτοικος της περιοχής στον Guardian.

«Απλώς καθόμαστε κοντά στα σπίτια μας», είπε η Σβιτλάνα, κάτοικος της πόλης Chaplynka στην περιφέρεια Kherson. «Τα μαγαζιά είναι κλειστά, τίποτα δεν λειτουργεί». Πρόσθεσε ότι ακούστηκαν ήχοι βομβαρδισμών το πρωί, αλλά τώρα είναι ήσυχα.

ukraine-wounded-woman.jpg
Μια τραυματισμένη γυναίκα από τις αεροπορικές επιθέσεις στο Καρκίβ της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Φωτ.: Wolfgang Schwan/Anadolu Agency



Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ