Αστρονόμοι εντόπισαν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα που συνέβησαν στο σύμπαν

Πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, μετά από μια σύγκρουση, δημιουργήθηκε ένα κοσμικό ωστικό κύμα ασύλληπτου μεγέθους.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Francesco de Gasperin, SARAO

Χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο «MeerKAT» στη Νότια Αφρική, αστρονόμοι εντόπισαν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα που έχουν συμβεί στο σύμπαν. Ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν, η σύγκρουση δύο γιγαντιαίων συστάδων γαλαξιών δημιούργησε ένα κοσμικό ωστικό κύμα ασύλληπτου μεγέθους. Ο γαλαξίας μας, ο Milky Way, έχει διάμετρο 100.000 ετών φωτός και το ωστικό αυτό κύμα είναι 60 φορές μεγαλύτερο και εκτείνεται στα 6.5 εκατομμύρια έτη φωτός στο διαγαλαξιακό διάστημα. Μάλιστα, στην ακόλουθη εικόνα, μπορείτε να δείτε τη σύγκριση με τον Milky Way ο οποίος βρίσκεται πάνω δεξιά.

cosmic-shock-wave-1_city.jpg



«Τα κοσμικά ωστικά κύματα είναι γεμάτα εκπλήξεις και είναι πολύ πιο πολύπλοκα απ’ ότι πιστεύαμε αρχικά» σχολίασε ο Φραντσέσκο Γκασπερίν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Αστρονομικό Παρατητήριο του Αμβούργου.

«Δρουν ως τεράστιοι επιταχυντές σωματιδίων, επιταχύνοντας ηλεκτρόνια σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός […] Τα ωστικά κύματα συμπλέκονται με ένα περίπλοκο σχέδιο λαμπερών νημάτων που παρακολουθούν τη θέση των γιγάντιων γραμμών μαγνητικού πεδίου και των περιοχών όπου επιταχύνονται τα ηλεκτρόνια», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Η νέα συστάδα γαλαξιών που προέκυψε από την κολοσσιαία σύγκρουση ονομάζεται «Abell 3667» και βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία σχηματισμού, εμπλέκοντας τουλάχιστον 550 γαλαξίες. Η ταχύτητα του ωστικού κύματος αγγίζει τα 1.500 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, αρκετή για να διασχίσει όλη τη Γη μέχρι να διαβάσει κάποιος αυτήν την πρόταση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astronomy & Physics.



Με πληροφορίες από unboxholics, sputnik.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ