Ξημέρωσε η πέμπτη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι τελευταίες εξελίξεις σε 13 σημεία.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία Mohamed Azakir/Reuters

Οι Ουκρανοί ξύπνησαν σήμερα, για πέμπτη μέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους.

- Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την στρατιωτική διοίκησή του να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, μια αναφορά στις μονάδες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, σε συναγερμό, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

- Το ρούβλι υποχώρησε σχεδόν 30%, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τη Δευτέρα, στο άνοιγμα των αγορών, την πρώτη ημέρα μετά την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

- Μια ψηφοφορία στη Λευκορωσία άνοιξε τον δρόμο για το πρώην σοβιετικό κράτος και νυν σύμμαχο του Κρεμλίνου να αποκτήσει πυρηνικά όπλα για πρώτη φορά από τότε που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία το 1990.

- Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως 352 άμαχοι πολίτες μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επίσης προσθέτει πως, 1,684 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων 116 παιδιά, έχουν πληγωθεί.

- Δορυφορικές εικόνες της εταιρείας Maxar οι οποίες τραβήχτηκαν στις 10.56 το πρωί της Κυριακής έδειχναν μια μεγάλη φάλαγγα ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, που περιλαμβάνει εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα, να κατευθύνεται βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και να κινείται προς το Κίεβο, το οποίο βρίσκεται περίπου 40 μίλια μακριά.

20220227222919_963868_city.jpeg20220227222919_843043_ψιτυ.jpeg- Η Ουκρανία συμφώνησε στο να γίνουν σήμερα διαπραγματεύσεις «χωρίς όρους», όπως είπε το γραφείο του Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως δεν έχει μεγάλες προσδοκίες, «ας δοκιμάσουμε όμως, για να μην αμφισβητούν οι Ουκρανοί πολίτες πως ο Πρόεδρός τους, δεν προσπάθησε να δώσει τέλος στον πόλεμο όταν του δόθηκε η ευκαιρία», είπε μεταξύ άλλον.- Πολλές χώρες έστειλαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μεταξύ τους και η Σουηδία, που δεν έχει στείλει όπλα σε χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο από το 1939, που έστειλε στη Φινλανδία. Η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν επίσης στείλει βοήθεια στην Ουκρανία.

- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα, στις 22:00 (ώρα Κύπρου) με θέμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

- Περισσότεροι από 368 χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες.

- Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως χιλιάδες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της μείωσης των ουκρανικών προμηθειών οξυγόνου.

- Έληξε η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί από το Σάββατο στο Κίεβο και οι πολίτες μπορούν να βγουν από τα καταφύγια. Επιτρέπεται να ανοίξουν τα παντοπωλεία ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η κυκλοφορία και των μέσων μεταφοράς, αν και τα τρένα του μετρό θα κυκλοφορούν πολύ λιγότερο σε σχέση με το συνηθισμένο, αναφέρει το BBC.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί ξανά σε ισχύ στις 10 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το πρωί της Τρίτης. Ωστόσο, οι κάτοικοι έχουν λάβει συμβουλές να μην εγκαταλείπουν τα σπίτια και τα καταφύγιά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.
Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ