Γάλλοι επιστήμονες δημιούργησαν μια σαπουνόφουσκα που δεν σκάει

Εντάξει, για να είμαστε ειλικρινείς, έσκασε μετά από 465 μέρες.

Article featured image
Article featured image


Οι σαπουνόφουσκες είναι εύθραυστες δομές που διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα πριν σκάσουν, αλλά μια ομάδα επιστημόνων έχει προφανώς βρει έναν τρόπο να εμποδίσει τις φυσαλίδες αυτές να σκάνε, κάνοντάς τες να διαρκούν έως κι έναν χρόνο.

Οι φούσκες υπόκεινται σε μια σειρά διεργασιών που έχουν ως αποτέλεσμα να σκάνε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, στην καλύτερη περίπτωση σε λεπτά. Χάνουν υγρό μέσω της εξάτμισης ή της αποστράγγισης και το αέριο που είναι παγιδευμένο μέσα διαχέεται μέσω της μεμβράνης του σαπουνιού και του νερού πίσω στο περιβάλλον.

Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Λιλ, στη Γαλλία, εργάζεται πάνω σε τρόπους αντιμετώπισης της ευθραυστότητας και της εφήμερης φύσης των φυσαλίδων και προφανώς έχει βρει έναν τρόπο δημιουργίας σαπουνόφουσκων που διατηρούν το σχήμα και το μέγεθός τους για πάνω από ένα έτος.

Ενώ εξέταζε τρόπους για να κάνει τις φυσαλίδες πιο σταθερές, η ομάδα με επικεφαλής τον φυσικό AymericRoux δημιούργησε κάτι που ονομάζεται «αέριο μάρμαρο». Ουσιαστικά ανακάτευαν νερό και μικροσκοπικά σωματίδια νάιλον και στη συνέχεια φυσούσαν αέρα μέσα τους για να δημιουργήσουν φυσαλίδες.

Αυτές οι δομές παρέμειναν σταθερές για αρκετά λεπτά, με κάποιες να σκάνε μετά από περίπου μία ώρα από τη δημιουργία τους. Στη συνέχεια, η ομάδα βελτίωσε τη συνταγή της προσθέτοντας γλυκερίνη, ένα άχρωμο, άοσμο, παχύρρευστο υγρό που βρίσκεται σε καλλυντικά, φαρμακευτικά προϊόντα και τρόφιμα.

Αυτά τα συστατικά βοήθησαν τα μάρμαρα αερίου να διαρκέσουν για τουλάχιστον 100 ημέρες, με το πιο ανθεκτικό να διαρκεί 465 ημέρες. Προφανώς, η αλληλεπίδραση μεταξύ της γλυκερίνης και των νανοσφαιριδίων εξουδετερώνει τις φυσικές διεργασίες που κανονικά θα προκαλούσαν το σκάσιμο της φυσαλίδας.

«Οι σαπουνόφουσκες είναι στην ουσία εύθραυστες και εφήμερες», έγραψε η γαλλική ομάδα σε δημοσίευσή της και προσθέτει: «Ανάλογα με τη σύσταση και το περιβάλλον τους, η έκρηξη φυσαλίδων μπορεί να προκληθεί από την αποστράγγιση που προκαλείται από τη βαρύτητα ή/και την εξάτμιση του υγρού ή/και την παρουσία πυρήνων».

«Σχεδιάσαμε φυσαλίδες από ένα σύνθετο υγρό φιλμ ικανό να εξουδετερώσει όλα αυτά τα αποτελέσματα και να διατηρήσει την ακεραιότητά τους για περισσότερο από έναν χρόνο σε μια τυπική ατμόσφαιρα», πρόσθεσαν οι επιστήμονες.

Η ομάδα εξήγησε ότι η γλυκερίνη είναι το κλειδί για την αυξημένη μακροζωία των φυσαλίδων. Απορροφά την υγρασία από τον αέρα, βοηθώντας τον έτσι να αντισταθμίσει την εξάτμιση του νερού που συνήθως προκαλεί το σκάσιμο των φυσαλίδων. Τα πλαστικά σωματίδια εμποδίζουν επίσης την αποστράγγιση του νερού από το κέλυφος της φυσαλίδας, αυξάνοντας περαιτέρω τη μακροζωία της.

Ο Aymeric Roux και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να αποδειχθούν η βάση νέων εφαρμογών στη δημιουργία σταθερών αφρού και καινοτόμων τρόπων παγίδευσης τοξικών αερίων.


Πηγή: sputniknews.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ