Η πραγματική ιστορία του viral βίντεο με τον πατέρα που αποχαιρετά την κόρη του για να πάει στον πόλεμο

Εικόνες που συγκλόνισαν εκατομμύρια θεατές του διαδικτύου.

Article featured image
Article featured image



Ένα από τα δεκάδες viral βίντεο που κυκλοφορούν την τελευταία εβδομάδα είναι και αυτό που δείχνει έναν πατέρα να αποχαιρετά την κόρη του. Σύμφωνα με τα πλείστα δημοσιεύματα, ο εν λόγω πατέρας είναι Ουκρανός και ετοιμάζεται να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας. Το αναδημοσιεύσαμε και εμείς:

Στιγμιότυπο 2022-03-01, 2.09.27 μμ.png


Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν τα ellinikahoaxes ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής, αφού η πραγματική ιστορία πίσω από το βίντεο διαφέρει από αυτήν που παρουσιάστηκε. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι από την ημέρα που ξέσπασε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στο ίντερνετ και ειδικά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης «ανακυκλώθηκαν» δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο, η αυθεντικότητα των οποίων αμφισβητείται. Μέσα στον γενικότερο πανικό, τη δημοσίευση fake news και την εκατέρωθεν προπαγάνδα είναι σύνηθες φαινόμενο να γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων και ειδήσεων, που δεν είναι αληθή ή έστω η αλήθειά τους παραποιείται ή αλλοιώνεται.



Το βίντεο είναι παραπλανητικό και περιέχει παραπληροφόρηση

Όπως σημειώνει το Ellinikahoaxes.gr, το εν λόγω βίντεο που ανακυκλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ενημερωτικές σελίδες είναι κομμένο. Το αυθεντικό βίντεο, τραβήχτηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2022, από ντόπιο κάτοικο της πόλης Γκορλόβκα, της περιφέρειας του Ντονέτσκ, που ελέγχεται από Ρώσους αυτονομιστές. Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, άρα το βίντεο είναι τραβηγμένο περίπου τρία εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη του πολέμου και τότε η επιστράτευση της Ουκρανίας δεν είχε κηρυχθεί ακόμα.

274151326_668766854435549_5975633657847346129_n.jpg


Συγκεκριμένα: Στις 18 Φεβρουαρίου, ο ηγέτης της επονομαζόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Ντενίς Πουσίλιν, ανακοίνωσε την οργανωμένη μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι) από το Ντονέτσκ προς το Ροστόφ της Ρωσίας. Η μετακίνηση των αμάχων οργανώθηκε από τον δήμαρχο της Γκορλόβκα, Ιβάν Πριχόντκο, ο οποίος όρισε έξι σημεία αναχώρησης των λεωφορείων. Τα πρώτα λεωφορεία που αναχωρούσαν από τα έξι ορισμένα σημεία, ξεκίνησαν αργά το απόγευμα της 18ης Φεβρουαρίου και οι μετακινήσεις πραγματοποιούνταν τουλάχιστον μέχρι τις 22 του μήνα.

image-29-1024x906.png



Η τοποθεσία λήψης


Για να επαληθευτεί ότι η τοποθεσία λήψης του βίντεο είναι η πόλη Γκορλόβκα, έγινε σύγκριση μεταξύ αυτού και άλλων βίντεο που τραβηχτήκαν στην κεντρική πλατεία της περιοχής Γκαρλόβκα, στις 18 Φεβρουαρίου, απ' όπου ξεκίνησαν οι μετακινήσεις των αμάχων. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν ομοιότητες ανάμεσα σε λεωφορεία που ήταν συγκεντρωμένα στις 18 Φεβρουαρίου του 2022 στην κεντρική πλατεία και σε εκείνα που επιβιβαζόταν η μικρή με τη μητέρα της.



Χαρακτηριστικά παραδείγματα της σύγκρισης που έγινε μεταξύ του οπτικού υλικού είναι πρώτον πως, τα λεωφορεία και στα δύο βίντεο φέρουν στο πίσω μέρος τους χρωματιστές καμπύλες σε σχήμα «Ζ».

Σύγκριση-των-λεωφ-1024x326_city.png
Φωτογραφία: ellinika hoaxes



Δεύτερον, οι διαφημίσεις που βρίσκονται κολλημένες στα τζάμια των λεωφορείων αφορούν στην επιχείρηση μεταφοράς προσώπων με την επωνυμία «Premium Taxi», η οποία δραστηριοποιείται στη Γκορλόβκα.

merge-premium-taxi_city.png
Φωτογραφία: ellinika hoaxes


Αναζητώντας πληροφορίες για τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων της Γκορλόβκα, τα ellinikahoaxes κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το λεωφορείο που επιβιβάζονται η μητέρα με τη κόρη της ανήκει στην γραμμή 29b των αστικών λεωφορείων της πόλης.

274196334_4369283269838943_649238307373178024_n.jpg



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο συνδυασμός αυτών των πληροφοριών με τη διαδικασία γεωεντοπισμού της τοποθεσίας του βίντεο
μέσω Google Earth που διεξήχθη από την ομάδα των ellinikahoaxes, οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο ισχυρισμός ότι το βίντεο δείχνει έναν Ουκρανό να αποχαιρετά την κόρη και τη γυναίκα του για να ενταχθεί στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, είναι λανθασμένος.

Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα, που είναι κάτοικος της πόλης Γκορλόβκα, η οποία ανήκει στην ελεγχόμενη από αυτονομιστές περιφέρεια του Ντονέτσκ, να αποχαιρετάει την οικογένειά του που μετακινείται στο Ροστόφ της Ρωσίας, πριν καν ανακοινωθεί επίσημα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Με πληροφορίες από ellinikahoaxes.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ