Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο «Nuvaxovid» που παρέλαβε η Κύπρος

Αφορά μόνο στον βασικό εμβολιασμό και όχι στις αναμνηστικές δόσεις.

Article featured image
Article featured image


Η Κύπρος παρέλαβε την Τρίτη το νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, με την ονομασία «Nuvaxovid», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία σημείωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με την Δρ. Παναγιωτοπούλου, συνολικά η Κύπρος παρέλαβε 15 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου «Nuvaxovid».

Όπως σημείωσε αύριο Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει την ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού με το «Nuvaxovid», καθώς και ποτέ θα είναι διαθέσιμο στα εμβολιαστικά κέντρα.

Όπως τόνισε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, το συγκεκριμένο παρασκεύασμα αφορά μόνο στον βασικό εμβολιασμό (α’ και β’ δόση) και όχι στις αναμνηστικές δόσεις.

«Είναι όλα έτοιμα, ώστε να δοθούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί», είπε στο ΚΥΠΕ η Δρ. Παναγιωτοπούλου.Τι είναι το εμβόλιο «Nuvaxovid»

Το «Nuvaxovid» είναι εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Περιέχει μια εκδοχή μιας πρωτεΐνης, που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 (πρωτεΐνη ακίδα), η οποία έχει παραχθεί στο εργαστήριο.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χορηγείται σε δόσεις, με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες που διενεργήθηκαν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου «Nuvaxovid» αντιστοιχεί περίπου στο 90%.

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου το εμβόλιο «Nuvaxovid» λειτουργεί προετοιμάζοντας τον οργανισμό για να αμυνθεί έναντι στη λοίμωξη COVID-19, ενώ σημείωσε πως περιέχει επίσης ένα «ανοσοενισχυτικό», μια ουσία που συμβάλλει στην ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων στο εμβόλιο.

«Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη στο εμβόλιο ως ξένη και θα παράγει φυσικές άμυνες — αντισώματα και Τ κύτταρα — εναντίον της», ανέφερε.


Πώς λειτουργεί

Σημειώνεται ότι εάν το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδα στον ιό και θα είναι έτοιμο να επιτεθεί.

Τα αντισώματα και τα ανοσοκύτταρα μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο COVID-19 δουλεύοντας μαζί για να σκοτώσουν τον ιό, να αποτρέψουν την είσοδό του στα κύτταρα του σώματος και να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ