Οι πέντες χώρες στην Ευρώπη που δεν διαθέτουν δικό τους στρατό

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος έχει σκεπάσει τις ζωές και την καθημερινότητά μας, οι αποστρατικοποιημένες χώρες ίσως είναι μια μικρή χαραμάδα ελπίδας.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Η Παπική Ελβετική Φρουρά στο Βατικανό


Το να συντηρεί μια χώρα ένοπλες δυνάμεις είναι -εκτός των άλλων- μια πολύ δαπανηρή υπόθεση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για παράδειγμα, ξοδεύουν περισσότερα για τον στρατό τους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Ο προϋπολογισμός τού 2019 για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ήταν 686,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και πάρα πολλές άλλες χώρες διαθέτουν τεράστια τμήματα των προϋπολογισμών τους για τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, αρκετές χώρες επιλέγουν να μη διαθέτουν μόνιμο στρατό ή ένοπλες δυνάμεις.

Οι εν λόγω χώρες είτε έχουν αποστρατικοποιηθεί, είτε δεν συγκρότησαν ποτέ στρατό όταν ιδρύθηκε η χώρα, είτε είναι πρώην αποικίες ή εξαρτημένες από έθνη με στρατούς και εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την προστασία των εν λόγω κρατών. Για παράδειγμα, ο γαλλικός στρατός είναι υπεύθυνος για την άμυνα του Μονακό, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για την άμυνα των Νήσων Μάρσαλ. Επιπλέον, η Γαλλία και η Ισπανία παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ανδόρα λόγω της εγγύτητάς τους.


Οι χώρες της Ευρώπης που δεν διαθέτουν τακτικό στρατό


Πρώτη στη λίστα είναι η Ανδόρρα, η οποία δεν διαθέτει στρατό, αλλά έχει υπογράψει συνθήκες με την Ισπανία και τη Γαλλία για την προστασία της. Ο μικρός εθελοντικός στρατός της χώρας χρησιμεύει μόνο για τελετές, ενώ υπάρχει μόνο εθνική αστυνομία.

Το Λιχτενστάιν κατήργησε τον στρατό του το 1868 επειδή κρίθηκε πολύ δαπανηρός. Ο στρατός επιτρέπεται μόνο σε περιόδους πολέμου, αλλά αυτή η κατάσταση δεν έχει συμβεί ποτέ. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, παρέχεται αμυντική βοήθεια από την Αυστρία και την Ελβετία στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας μεταξύ των τριών χωρών.

Το Βατικανό διατηρεί Σώμα Χωροφυλακής για εσωτερική αστυνόμευση. Η Παπική Ελβετική Φρουρά είναι ουσιαστικά μια ένοπλη μονάδα επιφορτισμένη με την προστασία του Πάπα και όχι του Κράτους της Πόλης του Βατικανού. Το Βατικανό δεν έχει αμυντική συνθήκη με την Ιταλία, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την ουδετερότητά του, αλλά ανεπίσημα οι Ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις προστατεύουν την Πόλη του Βατικανού.

Η Ισλανδία δεν διαθέτει ένοπλες δυνάμεις από το 1869, αλλά είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ. Υπήρχε μια αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες διατηρούσαν μια αμυντική δύναμη στην Ισλανδία και μια στρατιωτική βάση στη χώρα από το 1951 έως το 2006. Ωστόσο, ο Ναυτικός Αεροσταθμός του Κέφλαβικ έκλεισε στα τέλη του 2006 μετά από 55 χρόνια. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν άμυνα στην Ισλανδία, αλλά χωρίς να διατηρούν μόνιμα δυνάμεις στη χώρα. Παρόλο που η Ισλανδία δεν διαθέτει δικό της στρατό, εξακολουθεί να διατηρεί ένα σύστημα αεράμυνας, ακτοφυλακή, αστυνομική υπηρεσία και μια τακτική αστυνομική δύναμη. Υπάρχουν επίσης συμφωνίες σχετικά με στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις ασφαλείας με τη Νορβηγία, τη Δανία κι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Τέλος, το Μονακό απαρνήθηκε τη γενική του στρατιωτική επένδυση τον 17ο αιώνα. Αν και η άμυνά του είναι ευθύνη της Γαλλίας, διατηρούνται δύο μικρές στρατιωτικές μονάδες στη χώρα. Η μία προστατεύει πρωτίστως τον Πρίγκιπα και το δικαστικό σώμα, ενώ η άλλη είναι υπεύθυνη για την πολιτική άμυνα και την πυρόσβεση. Και οι δύο μονάδες είναι καλά εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες με φορητά όπλα. Εκτός από αυτά τα σώματα, διατηρείται μια ένοπλη εθνική αστυνομία για σκοπούς εσωτερικής ασφάλειας.


Ο πλήρης κατάλογος των αποστρατικοποιημένων χωρών


Σύμφωνα με το World Factbook της CIA, 36 χώρες και εδάφη δεν διαθέτουν στρατό. Σύμφωνα με τον ορισμό της CIA, αρκετές από αυτές τις πολιτείες δεν διαθέτουν «τακτικό στρατό», αλλά οι εθνικές αστυνομικές δυνάμεις τους ενεργούν ως de facto στρατιωτικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, οι Κρατικές Δυνάμεις της Κόστα Ρίκα είναι υπεύθυνες για την προστασία των συνόρων της χώρας τους. Οι εν λόγω χώρες είναι:


Ανδόρρα

Αρούμπα

Νησιά Κέιμαν

Νήσοι Κουκ

Κόστα Ρίκα

Κουρασάο

Ντομίνικα

Νήσοι Φώκλαντ

Νήσοι Φερόες

Γαλλική Πολυνησία

Γροιλανδία

Γρενάδα

Ισλανδία

Κιριμπάτι

Κοσσυφοπέδιο

Λιχτενστάιν

Μακάου (China S.A.R.)

Νήσοι Μάρσαλ

Μαυρίκιος

Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας

Μονακό

Μονσεράτ

Ναουρού

Νέα Καληδονία

Νίουε

Παλάου

Παναμάς

Αγία Λουκία

Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες

Σαμόα

Άγιος Μαρίνος

Άγιος Μαρτίον

Νησιά Σολομώντα

Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ ή νήσοι Σπιτσβέργης

Tουβαλού

Βανουάτου


Με πληροφορίες από gazzetta.gr και worldpopulationreview.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ