Ερευνητές εξετάζουν την προέλευση μιας μουμιοποιημένης «γοργόνας» 300 ετών

Για αιώνες λατρευόταν για τις υποτιθέμενες θεραπευτικές της ιδιότητες.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Kinoshita Hiroshi

Ο μύθος λέει πως το 1736 κοντά στο νησί Shikoku της Ιαπωνίας, ένας ψαράς έπιασε στα δίχτυα του μία τρομακτική γοργόνα την οποία πούλησε σε μία πλούσια οικογένεια. Η πεποίθηση ήταν πως όποιος έτρωγε ένα κομμάτι από το σώμα της γοργόνας θα ζούσε για πάντα. Με κάποιον τρόπο που παραμένει άγνωστος, η γοργόνα-μούμια κατέληξε σε ένα κουτί σε ένα ναό στην επαρχία Okayama της Ιαπωνίας, όπου για αιώνες λατρευόταν εξαιτίας των υποτιθέμενων θεραπευτικών ιδιοτήτων της.

Ερευνητές στην Ιαπωνία εξετάζουν την προέλευση της «γοργόνας» 300 ετών, της οποίας τα στοιχειωμένα απομεινάρια είναι όπως όλα δείχνουν ένα φρικιαστικό κράμα κορμού πιθήκου ραμμένο στην ουρά ενός ψαριού, δυνητικά διακοσμημένο με μαλλιά και νύχια ανθρώπου.

Ο Takafumi Kato, ένας παλαιοντολόγος του Kurashiki University και οι συνάδελφοί του κατάφεραν να πείσουν τους ιερείς του ναού να ερευνήσουν το ασυνήθιστο αυτό πλάσμα μήκους μόλις 30,5 εκατοστών.

japanese-mermaid-mummy-in-box-2_city.jpg
Φωτογραφία: Kinoshita Hiroshi



Η μούμια λατρευόταν στο ναό από προσκυνητές, αλλά τα τελευταία 40 χρόνια βρίσκεται σφραγισμένη σε έναν αεροστεγή θάλαμο για να αποτραπεί η αποσύνθεσή της. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που ντόπιοι προσπαθούν να ξεγελάσουν δυτικούς επισκέπτες. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι η γοργόνα των Feejee μήκους 91 εκατοστών που πωλήθηκε αρχικά σε Ολλανδούς ταξιδιώτες στην Ιαπωνία του 1810 και αργότερα σε Άγγλους εμπόρους για να καταλήξει στη διάσημη συλλογή του P.T. Barnum στις ΗΠΑ. Θεωρείται πως έχει σώμα ουρακοτάγκου και ουρά σολομού.

Στις 2 Φεβρουαρίου, οι επιστήμονες απεικόνισαν τη μούμια χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο. Ενώ, πήραν και δείγματα DNA για να εντοπίσουν ποια είδη έχουν «συνδυαστεί για να φτιάξουν τη γοργόνα». Η ομάδα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της αργότερα μέσα στη χρονιά, είπαν.



Η μούμια της γοργόνας μοιάζει κάπως με δύο μυθικά πλάσματα από την ιαπωνική λαογραφία. Την Amabies (σ.σ Η Amabie είναι μια θρυλική ιαπωνική γοργόνα με στόμα σαν ράμφος πουλιού και τρία πόδια ή πτερύγια ουράς, που φέρεται να βγαίνει από τη θάλασσα, προφητεύει είτε άφθονη σοδειά είτε επιδημία και έδωσε εντολή στους ανθρώπους να κάνουν αντίγραφα της όμοιής της για να την υπερασπιστούν κατά της ασθένειας) και τον Ningyos, που είναι ένα πλάσμα που μοιάζει με ψάρι με ανθρώπινο κεφάλι.

Και οι δύο αυτοί τύποι πλασμάτων έχουν συσχετιστεί με ιστορίες θαυματουργών θεραπειών για την υγεία και την μακροζωία. Σε μια διάσημη ιστορία, η Γιάο Βικούνι λέγεται ότι έζησε για 800 χρόνια αφού έφαγε κατά λάθος ένα ολόκληρο Ningyo, σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό site Metro.

moumia-gorgona-2_city.jpg
Φωτογραφία: Kinoshita Hiroshi



Οι ιερείς του ναού θεωρούν τη μούμια ως οιωνό καλής υγείας. «Την έχουμε λατρέψει, ελπίζοντας ότι θα βοηθούσε στην ανακούφιση της πανδημίας του κορωνοϊού, έστω και ελαφρώς», παραδέχεται ο Κοζέν Κουίντα, ο αρχιερέας στο ναό στην The Asahi Shimbun. «Ελπίζω ότι το ερευνητικό έργο μπορεί να αφήσει επιστημονικά αρχεία για τις μελλοντικές γενιές», συμπληρώνει.


Με πληροφορίες από unboxholics, huffpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ