Τι γύρευε μια κατσίκα έξω από το Προεδρικό;

Σήμερα το μεσημέρι.

Article featured image
Article featured image


«Δείτε την κατσίκα, γιατί δεν θα την ξαναδείτε, κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ζώα», ανέφεραν μεταξύ άλλων κτηνοτρόφοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό σήμερα το μεσημέρι.



Οι κτηνοτρόφοι αξιώνουν στήριξη από την κυβέρνηση για το πλήγμα που δέχεται ο κλάδος, λόγω της αλματώδους αύξησης στην τιμή των σιτηρών και των ζωοτροφών. Ζητούν επίσης όπως εφαρμοστεί αμέσως η νομοθεσία που διέπει την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Στο Προεδρικό επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου Ανδρέα Ιωσήφ και ακολούθως πορεύθηκαν προς το Σπίτι της Ευρώπης, για να επιδώσουν ψήφισμα προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ και Νέα Αγροτική Κίνηση. Δεν συμμετείχε ο Παναγροτικός, που διαφωνεί με την εκδήλωση διαμαρτυρίας στην παρούσα φάση.

κατσ.jpg

CNA_T02adef57c24749b4bb64edcbe3fcdcbe.jpg



Μιλώντας στην κάμερα του Σίγμα, κτηνοτρόφος ανέφερε ότι «η ακρίβεια στις ζωοτροφές έκανε το επάγγελμα μη βιώσιμο». Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες για τις νέες φάρμες, διερωτήθηκε «μα πού θα πάνε; Θα λιμοκτονούν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι». Κατήγγειλε δε, ότι από τα σχέδια ευνοούνται όσοι έχουν μέσο.

Άλλος κτηνοτρόφος, δήλωσε ότι «θέλουμε άμεση στήριξη, είμαστε χαμέ, δεν έχουμε σελίνι. Είμαστε καταχρεωμένοι, δεν έχουμε να αγοράσουμε ούτε τους σανούς. Θέλουμε άμεση στήριξη, να μπει πλαφόν στις ζωοτροφές, να έχει μια σταθερή τιμή».



Το θεσμικό πλαίσιο στήριξης των αγροτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συζητείται αύριο στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η Κύπρος θα διεκδικήσει δυναμικά την παροχή αρωγής προς τον αγροτικό κόσμο.

κατσίκασ.jpg

κατσίκασφξη.jpg


Φωτογραφίες: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ