Τελικά, πόσο «ακίνδυνο» είναι ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα;

Μια νέα επιστημονική έρευνα μάς προειδοποιεί.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: pexels/pixabay


Ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί την ημέρα μπορεί αρχίσει να οδηγεί στη συρρίκνωση του μεγέθους του εγκεφάλου, ενώ η ζημιά επιδεινώνεται όσο αυξάνεται η καθημερινή ποσότητα ποτών, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Κατά μέσο όρο, άνθρωποι ηλικίας 50 χρόνων που πίνουν περί το μισό λίτρο μπύρας ή δύο ποτηράκια κρασί ημερησίως, τον τελευταίο μήνα είχαν εγκεφάλους που εμφανίζοντα δύο χρόνια γηραιότεροι από εκείνους που έπιναν τη μισή ποσότητα, σημειώνεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. 

Οι εγκέφαλοι των ανθρώπων της ίδιας ηλικίας που δήλωναν πως έπιναν τρεις μονάδες αλκοόλ ημερησίως (με την κάθε μονάδα να αντιστοιχεί σε 10ml καθαρού αλκοόλ και το κάθε ποτήρι κρασιού, περί τα 175 ml να μετρά για δύο μονάδες) εμφάνιζαν συρρίκνωση τόσο στη λευκή όσο και στη φαιά ύλη του εγκεφάλου που έμοιαζε 3,5 χρόνια γηραιότερος. 

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Πενσιλβάνια και του Ουισκόνσιν, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρεμί Νταβιέτ, ανέλυσαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 36.678 ατόμων μέσης και τρίτης ηλικίας, συσχετίζοντας τη λευκή και φαιά ουσία τους με τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ (από μηδενική έως πάνω από τέσσερα ποτήρια τη μέρα).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εγκέφαλοι ανθρώπων που δεν έπιναν, κι άρχισαν να πίνουν μια μονάδα αλκοόλ την ημέρα, έδειξαν τη μισή γήρανση. Μάλιστα, συγκριτικά, οι τέσσερις καθημερινές μονάδες αλκοόλ πρόσθεταν πάνω από δέκα χρόνια στον εγκέφαλο κάποιου. 

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν κατά μέσο όρο μισό ποτήρι τη μέρα, δεν εμφάνιζαν εγκεφαλικές διαφορές από αυτούς που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ. Όμως όσοι έπιναν ένα ποτήρι, είχαν μικρότερο εγκεφαλικό όγκο και λιγότερες εγκεφαλικές διασυνδέσεις σε σχέση με όσους έπιναν ένα, εκείνοι που έπιναν δύο ποτήρια καθημερινά, είχαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου σε σχέση με όσους έπιναν ένα κ.ο.κ.

"Όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα", δήλωσε ο Νταβιέτ. "Τα ευρήματα μας έρχονται σε αντίθεση με τις έως τώρα επιστημονικές και κυβερνητικές οδηγίες για τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ", ανέφερε ο ερευνητής Χάνρρι Κράντσλερ.

'Αλλες έρευνες στο παρελθόν είχαν συμπεράνει ότι η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει επίπτωση ή μπορεί ακόμη και να ωφελεί τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων, κάτι που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει η νέα έρευνα. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι ακόμη και μισή μπίρα τη μέρα ισοδυναμεί με έξτρα χρόνο γήρανσης του εγκεφάλου, ενώ τέσσερα ποτά τη μέρα ισοδυναμούν με τουλάχιστον δέκα χρόνια πιο γηρασμένο εγκέφαλο.

"Ένα επιπρόσθετο ποτό τη μέρα μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίπτωση από οποιοδήποτε προηγούμενο ποτό εκείνη τη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι το να κόψει κανείς το τελευταίο ποτό του βραδιού μπορεί να έχει μεγάλη θετική επίπτωση από την άποψη της γήρανσης του εγκεφάλου", δήλωσε ο Νταβιέτ.


Με πληροφορίες από thestandard

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ