Τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάστηκαν κατάφωρα τη χρονιά που πέρασε

Η Διεθνής Αμνηστία επέλεξε τη σημερινή μέρα, για να μιλήσει για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο που η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους συνθλίβηκαν.

Article featured image
Article featured image


Τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών δέχθηκαν «επίθεση» την περασμένη χρονιά, που συνεχίζεται φέτος, καταγγέλλει με ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

«Τα γεγονότα του 2021 και των πρώτων μηνών του 2022 συνωμότησαν για να συντρίψουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών», σχολιάζει η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Αμνηστίας. «Οι κρίσεις στον κόσμο» που πλήττουν τα δικαιώματα των γυναικών δεν καταλαβαίνουν «από ισότητα, πόσω μάλλον από δικαιοσύνη», προσθέτει.



Στην ανακοίνωση, που η οργάνωση δημοσιοποιεί τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, η κυρία Καλαμάρ επισημαίνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού και η περιστολή των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, όπου την εξουσία κατέλαβαν τον περασμένο Αύγουστο οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές Ταλιμπάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, ήταν ανάμεσα στα κυριότερα γεγονότα που έπληξαν τα δικαιώματα των γυναικών.

Καθεμιά από τις εξελίξεις αυτές τα υπονόμευσε σοβαρά, πόσω μάλλον αν «εξεταστούν όλες μαζί», κρίνει συμπληρώνοντας πως επείγει «να υψώσουμε το ανάστημά μας» για να αντιμετωπιστεί «αυτή η παγκόσμια επίθεση εναντίον της αξιοπρέπειας των γυναικών και των κοριτσιών».

Κατέταξε ακόμη στις αρνητικές εξελίξεις την «ευρεία σεξουαλική βία» που χαρακτήρισε την ένοπλη σύρραξη στην Αιθιοπία, την «επίθεση εναντίον του δικαιώματος της άμβλωσης» και της πρόσβασης σε αυτή στις ΗΠΑ, καθώς και την απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, καλώντας κυβερνήσεις που έλαβαν αποφάσεις οι οποίες πλήττουν τα δικαιώματα των γυναικών να τις ανακαλέσουν.

Τα γεγονότα του 2021 και των πρώτων μηνών του 2022 συνωμότησαν για να συντρίψουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών.



Κρίση στην Ουκρανία

Στην ανακοίνωση γίνεται ειδική αναφορά και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών λαμβάνει χώρο όσο οι ένοπλες συγκρούσεις στην Ευρώπη βυθίζουν τον κόσμο σε νέα κρίση. Εικόνες γυναικών που γεννούν ενώ προστατεύονται από τις αεροπορικές επιδρομές, γυναικών που ξεφεύγουν από τις βόμβες με τα παιδιά στην αγκαλιά, μητέρων που θρηνούν, μητέρων νέων ορφανών παιδιών, υπογραμμίζουν τι ακριβώς σημαίνουν οι συγκρούσεις και οι ανθρωπιστικές κρίσεις για τις γυναίκες και τα παιδιά. Οι γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία προστίθενται τώρα στις τάξεις εκατομμυρίων άλλων που έχουν υποστεί το αδυσώπητο ανθρώπινο κόστος των ένοπλων συγκρούσεων, από τη Συρία έως την Υεμένη και το Αφγανιστάν και πολύ μακριά.   

Η αυξημένη στρατιωτικοποίηση της καθημερινής ζωής, όσο τα όπλα πολλαπλασιάζονται, η κλιμάκωση της βίας και η ανακατεύθυνση της χρήσης των δημόσιων πόρων για την υποστήριξη των στρατιωτικών δαπανών, όλα αυτά απαιτούν ένα υψηλό και μη βιώσιμο τίμημα για την καθημερινή ζωή των γυναικών και των κοριτσιών. Σήμερα, σε ολόκληρη την Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή, για άλλη μια φορά οι γυναίκες και τα κορίτσια βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ήδη καταγράψει πώς η στρατιωτικοποίηση των τελευταίων ετών στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας που πλήττονται από συγκρούσεις έχει οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά έμφυλης βίας και μειωμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα μοτίβο που τώρα πρόκειται να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ