Η «πυραμίδα» που δεσπόζει σε ένα κατεχόμενο χωριό της Κύπρου

Ακόμα μια φορά που το κυπριακό τοπίο μάς εκπλήσσει.

Article featured image
Article featured image


Προφανώς δεν είναι πυραμίδα όπως αυτές που έχτιζαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, αλλά ένας λόφος που το σχήμα του παραπέμπει στο αιγυπτιακό κτίσμα. Τη φωτογραφία ανέβασε στη σελίδα «Τοπία της Κύπρου / Landscapes of Cyprus», η Πάολα Θεοδούλου, η οποία μάς ενημέρωσε ότι η κυπριακή «πυραμίδα» βρίσκεται κοντά στον κατεχόμενο Λάρνακα της Λαπήθου, ένα χωριό της επαρχίας Κερύνειας.

278315881_10225320751739783_6491673585076139989_n.jpg



Αυτή βέβαια, δεν είναι η μοναδική «πυραμίδα» που βρίσκεται στην Κύπρο, αφού, όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενό μας άρθρο, διασχίζοντας τον δρόμο Τσερίου - Αναλιόντα, στην περιοχή Αλυκός, θα αντικρύσεις στα δεξιά σου έναν μεγάλο λόφο που έχει επίσης σχήμα πυραμίδας.

toponymia6.jpg
Πηγή Φωτογραφίας: peraorinis.org


Πρόκειται για τον λόφο που είναι γνωστός στις γύρω περιοχές ως «Το Βουνί της Ρκας» και που προκαλεί ενδιαφέρον για το σχήμα του. Η παράδοση αναφέρει πως ήταν σωρός σιταριού (συνάδει με την ευφορία της περιοχής) που άνηκε σε μια τσιγκούνα γριά (ρκα).

Σύμφωνα με τον μύθο «όταν ο Κύριος Ημών Ιησού Χριστός περνούσε από την περιοχή και της ζήτησε λίγο σιτάρι εκείνη αρνήθηκε. Γι’ αυτό ο Κύριος την καταράστηκε μεταμορφώνοντας το σιτάρι σε χώμα. Στην κορυφή του λόφου διακρίνεται το κόσκινο της γριάς αναποδογυρισμένο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ