Οι χαλαρώσεις που τίθενται σε ισχύ από σήμερα σε 10 (+1) bullet points

«Χαλαρά» Δευτέρα.

Article featured image
Article featured image


Σε ισχύ τίθενται σήμερα Δευτέρα τα νέα μέτρα χαλάρωσης που αφορούν στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται και άλλες «χαλαρώσεις». Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω μέτρα αποφασίστηκαν την περασμένη Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα, 11 Απριλίου ισχύουν τα εξής:

1)
Καταργείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

- Υπενθυμίζεται πως για όλους τους εσωτερικούς/κλειστούς χώρους, οι πολίτες υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μάσκα και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις.

- Συστήνεται όπως οι πολίτες χρησιμοποιούν διπλή χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας (τύπου ΚN95 ή τύπου FFP2).

- Να αποφεύγεται η χρήση υφασμάτινης προστατευτικής μάσκας προσώπου.


2) Καταργείται η υποχρέωση επίδειξης Safe Pass σε χώρους εργασίας, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

-Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα και επαγγελματίες υγείας.

-Συστήνεται η διενέργεια self-test σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.


3) Καταργείται η υποχρέωση επίδειξης safe pass σε επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κοινό, καθώς και τα τμήματα υπηρεσίας του κρατικού και του ευρύτερου κρατικού τομέα τα οποία εξυπηρετούν κοινό, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς χώρους, χώρους εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σε εργοτάξια, σε λαϊκές αγορές, παζαράκια και λαϊκά πανηγύρια.

- Επίσης, Safe Pass δεν απαιτείται ανεξαρτήτως τ.μ, σε φαρμακεία, υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές, περίπτερα, μίνι μάρκετ και υπηρεσία take away.

- Απαιτείται η επίδειξη Safe Pass στις επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, καζίνο, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και κέντρα δερματοστιξίας, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, παιδότοπους, λούνα παρκ, θεματικά πάρκα, γήπεδα, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώροι δεξιώσεων, κέντρα διασκέδασης και μουσικοχορευτικοί χώροι.

- Υπενθυμίζεται ότι η επίδειξη Safe Pass απαιτείται σε χώρους άνω των 100τ.μ, δηλαδή χώροι όπου συναθροίζονται πέραν των 25 προσώπων.


4) Από σήμερα, θα γίνεται αυτόματη αποδέσμευση των ατόμων που διανύουν τον περιορισμό τους ως θετικά περιστατικά κατά την 7η μέρα του αυτοπεριορισμού, χωρίς τη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test), νοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα.

- Αποδέσμευση νωρίτερα από την 7η μέρα μπορεί να γίνει με PCR test (με αρνητικό αποτέλεσμα) την 5η ημέρα από τη διάγνωση με ίδια έξοδα. Πριν από τη μετάβαση σε κλινικό εργαστήριο, το θετικό περιστατικό θα πρέπει να ενημερώσει το χημείο για την διενέργεια της εξέτασης, να φέρει προστατευτική μάσκα και να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Συστήνεται όπως οι πολίτες χρησιμοποιούν διπλή χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας (τύπου ΚN95 ή τύπου FFP2).

- Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022.

- Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για κλειστές δομές, στέγες ευγηρίας και νοσηλευτήρια.

- Θετικό περιστατικό που έχει συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό για επέκταση της αναρρωτικής άδειας.


5) Μειώνεται η χρονική περιόδος αυτοπεριορισμού από 7 σε 5 ημέρες, ατόμων που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού και βάσει του πρωτοκόλλου τίθενται σε περιορισμό, νοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα (άτομα που δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης).

- Υποχρέωση για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) κατά την 3η και 5η ημέρα από την επαφή.

- Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022.

- Οι στενές επαφές που δεν έχουν απομονωθεί από το θετικό περιστατικό θα πρέπει να παραμένουν σε περιορισμό μέχρι την αποδέσμευση του θετικού περιστατικού κατά την 7η ημέρα.


6) Μειώνεται η χρονική περίοδος του μέτρου «test to stay» (όπου εφαρμόζεται) από 7 σε 5 ημέρες.

- Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022.

- Από τη χρήση του μέτρου «test to stay» εξαιρούνται οι μαθητές που αποτελούν ενδοοικογενειακή επαφή θετικού περιστατικού.


7) Επεκτείνεται επίσης από σήμερα το μέτρο «test to stay» (όπου εφαρμόζεται) σε εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες για τους μαθητές.


8) Αυξάνεται η πληρότητα σε θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 100% της χωρητικότητας.


9) Συστήνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 25% σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.


10) Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24ωρων (1 άτομο ανά επίσκεψη).

- Να τηρείται αυστηρά το ωράριο επισκέψεων των νοσηλευτηρίων


11) Επιτρέπεται η διοργάνωση ομαδικών κατασκηνώσεων με την προσκόμιση Safe Pass (προϋποθέσεις μέσης επικινδυνότητας).

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Απριλίου η ανακοίνωση των θετικών διαγνώσεων, θανάτων και νοσηλειών, γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ από τις 18 Απριλίου θα έχουμε την κατάργηση του Safe Pass σε λιανικό εμπόριο και εμπορικά κέντρα (εξαιρούνται χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων).

Τέλος αποφασίστηκε ότι στις 2 Μάϊου όπως οι μαθητές κατά την επιστροφή τους στα σχολεία προσκομίσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 48 ωρών και στη συνέχεια επίδειξη Rapid test ισχύος 7 ημερών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ