Απατεώνας πίσω από «σχέδιο απάτης με κουταβάκια» δέχεται μήνυση από την Google

Στόχευε ευάλωτους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα μοναχικούς ηλικιωμένους και σε μια περίπτωση απέσπασε τουλάχιστον $700 από ένα θύμα.

Article featured image
Article featured image


Την περασμένη Δευτέρα, η Google κατέθεσε αγωγή έναντι του Nche Noel από το Καμερούν της Αφρικής, στέλνοντας στα δικαστήρια τον απατεώνα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για ένα «σχέδιο απάτης με κουταβάκια», στοχεύοντας ευάλωτους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα μοναχικούς ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα, η καταγγελία αναφέρει ότι ο απατεώνας χρησιμοποίησε ένα δίκτυο ψεύτικων ιστοσελίδων, αριθμών τηλεφώνου Google Voice και Gmail λογαριασμών για να προσποιηθεί ότι πουλούσε καθαρόαιμα κουτάβια κυνηγόσκυλου σε ανθρώπους στο διαδίκτυο. Σε μια περίπτωση, ένα θύμα πλήρωσε $700 με «ηλεκτρονικές δωροκάρτες» για να αγοράσει ένα κουτάβι. Αφού έλαβε τους κωδικούς, ο Noel συνέχισε να ταλαιπωρεί το θύμα του, λέγοντάς του ότι η εταιρεία παράδοσης χρειαζόταν επιπλέον $1.500. Σύμφωνα με την καταγγελία, το κουτάβι δεν έφτασε ποτέ στο θύμα.

Μέσα από ανάρτηση στο επίσημο blog της Google, ο σύμβουλος της εταιρίας, Mike Trinh, επισήμανε: «Δυστυχώς, αυτή η απάτη στόχευε κυρίως τους ηλικιωμένους Αμερικανούς, οι οποίοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις».

Μάλιστα, ο απατεώνας είχε ξεκινήσει μέχρι και Google Ads καμπάνιες για να προωθεί τις κακόβουλες ιστοσελίδες του.

Για την ιστορία, η Google ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με την απάτη τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων, η οποία επισήμανε πως επιτήδειοι εκμεταλλεύονται απομονωμένους ηλικιωμένους που έψαχναν κάποιο κατοικίδιο για συντροφιά, ειδικότερα κατά την κορύφωση της πανδημίας.

Η αγωγή της Google ισχυρίζεται ότι ο Noel παραβίασε τους όρους παροχής υπηρεσιών της εταιρείας κατά τη διεξαγωγή της υποτιθέμενης απάτης.


ΠΗΓΉ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ