Αυτός (μπορεί να) είναι ο λόγος που ενώ έχετε συμπτώματα, το rapid test βγαίνει αρνητικό

Τα καλά νέα είναι ότι δεν είστε μόνοι. Τα κακά νέα είναι ότι όντως μπορεί να έχετε κορωνοϊό – παρά το αρνητικό αποτέλεσμα.

Article featured image
Article featured image


Ειδικοί απαντούν σε ερωτήσεις πολιτών που εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού αλλά τα rapid test που κάνουν βγαίνουν, μονίμως, αρνητικά.

Τα rapid τεστ έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα, σε σχέση με το μοριακά (PCR), και ο Δρ Michael Lydeamore ενημερώνει πως έχουν μία «ευαισθησία (σ.σ. στην ανίχνευση του ιού)» της τάξης του 75%.

Αυτό σημαίνει πως «εάν έχεις Cοvid, υπάρχουν 75% πιθανότητες να βρεθείς θετικός. Συγκριτικά τα PCR, έχουν 99%».

Ο ίδιος διαβεβαιώνει, ωστόσο, πως ακόμα και εάν «χάνονται» κάποια κρούσματα, αυτό δεν ενέχει σημαντικούς κινδύνους στην παρούσα φάση της πανδημίας.

Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά κοινά λάθη που γίνονται κατά την εξέταση αλλά και κόλπα που οδηγούν σε πιο καλά αποτελέσματα.

Η καθηγήτρια Alexandra Martiniuk, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το ποια τεστ είναι πιο αποτελεσματικά: ρινικά ή στοματικά, αλλά προτείνει να δίδεται έμφαση στη μάρκα.



Συχνά λάθη

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που γίνονται κατά τη διενέργεια των τεστ είναι ότι δεν αναγιγνώσκονται προσεκτικά οι οδηγίες.

Οι ειδικοί συστήνουν να διαβάζονται και τα ψιλά γράμματα, αλλά και αναλυτικά τα σημεία που έχουν να κάνουν με το πόσο δείγμα χρειάζεται να ληφθεί και πόση ώρα χρειάζεται για να βγει το αποτέλεσμα.

Επίσης, τα τεστ πρέπει να τοποθετούνται σε δροσερά και ξηρά μέρη του σπιτιού.


Το τεστ είναι αρνητικό αλλά εμφανίζονται συμπτώματα

Σε περίπτωση που εμφανίζονται συμπτώματα ή υπάρχει στενή επαφή με κρούσμα, η καλύτερη λύση είναι να γίνονται και επαναληπτικά τεστ, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να ανιχνευτεί ο ιός.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει μία περίοδο επώασης περίπου 2-4 ημερών, αρά η εξέταση την ημέρα της επαφής με το κρούσμα μπορεί να είναι αρνητική, αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει μόλυνση.

Ο Lydeamore συμβουλεύει όποιον θεωρεί ότι έχει Covid, παρότι τα rapid βγαίνουν αρνητικά, να κάνει ένα μοριακό για να βεβαιωθεί για το αποτέλεσμα.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ