Η νέα παραλλαγή κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε (και) στο Ηνωμένο Βασίλειο ονομάζεται «ΧΕ»

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως είναι κατά 10% πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλες παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Wikimedia Commons/NIAID-RML

Μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που απασχολεί τους επιστήμονες έχει ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι ίσως είναι κατά 10% πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλες παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας ΗΒ (UKHSA) ανακοίνωσε ότι μελετά την παραλλαγή «XE», η οποία για την ώρα φαίνεται να έχει προκύψει από τα στελέχη Όμικρον (BA.1) και Όμικρον 2 (BA.2).

Με βάση τα στοιχεία έως και τις 22 Μαρτίου, έχουν ανιχνευτεί 637 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας παραλλαγής στην Αγγλία.

Έως τις 16 Μαρτίου υπολογιζόταν ότι ο ρυθμός αύξησης της διασποράς της «ΧΕ» ήταν κατά 9,8% υψηλότερος από τον αντίστοιχο της Όμικρον 2.

Παρόλα αυτά η UKHSA σημείωσε ότι ακόμα δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ότι η νέα παραλλαγή έχει πλεονέκτημα ως προς τη μετάδοσή της σε σχέση με τις αρχικές παραλλαγές Όμικρον.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας, μάλιστα, η Δρ Τζένι Χάρις, δήλωσε ότι τέτοιου είδους ανασυνδυασμοί παραλλαγών συνήθως φθίνουν «σχετικά γρήγορα». Όπως πρόσθεσε, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να βγάλουμε συμπεράσματα ως προς τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων» αναφορικά με την «XE».

Η παραλλαγή αυτή έχει επίσης ανιχνευθεί στην Ταϊλάνδη και στη Νέα Ζηλανδία.


ΠΗΓΉ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ