30 χρόνια μετά κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον διαβόητο «I-65 Δολοφόνο»

Μέχρι σήμερα η ταυτότητά του παρέμενε μυστήριο τόσο για τις Αρχές όσο και για τις οικογένειες των θυμάτων του.

Article featured image
Article featured image


Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πολλές γυναίκες δολοφονήθηκαν ή κακοποιήθηκαν σεξουαλικά σε μια σειρά επιθέσεων που έλαβαν χώρα σε ξενοδοχεία κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Interstate 65 -εξού και το όνομα του δολοφόνου- στο Κεντάκι και την Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Αρχικά, η Vicki Heath βρέθηκε νεκρή σε ένα μοτέλ της αλυσίδας Super 8 στην Elizabethtown του Κεντάκι, το 1987. Η Margaret «Peggy» Gill και η Jeanne Gilbert σκοτώθηκαν δύο χρόνια αργότερα σε ξεχωριστές τοποθεσίες της αλυσίδας ξενοδοχείων Days Inn στην Ιντιάνα. Στη συνέχεια, στις αρχές του 1990, μια γυναίκα ονόματι Jane Doe δέχτηκε σεξουαλική επίθεση στο Days Inn στο Κολόμπους της Ιντιάνα, αλλά κατάφερε να ξεφύγει.

c3686c2b-336d-435e-900f-fa461a64a361-1-65_victims.png
Vicki Heath, Jeanne Gilbert, Margaret "Peggy" Gill.


Για δεκαετίες, αυτές οι επιθέσεις παρέμεναν άλυτες καθώς οι ερευνητές εργάζονταν για να συγκεντρώσουν τις πληροφορίες που διέθεταν, ώστε να ταυτοποιήσουν τον ύποπτο. Τώρα τα έχουν καταφέρει, αφού πέρασαν από τότε περισσότερα από 30 χρόνια.

Ο Harry Edward Greenwell, ο οποίος πέθανε το 2013, έχει ταυτοποιηθεί ως ο ένοχος πίσω από τις δολοφονίες της υπόθεσης «I-65» ή «Days Inn», όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 5/4, η αστυνομία της πολιτείας της Ιντιάνα, σημειώνοντας σε ένα δελτίο Τύπου ότι ο ίδιος είχε «μακρά ποινική ιστορία» από το 1963 έως το 1998.

rbnz7b6e3n081.jpg



«Στα μέλη της οικογένειας που είναι εδώ», είπε ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Ιντιάνα Douglas Carter, σε μια συνέντευξη Τύπου που έγινε την Τρίτη, «ελπίζω ότι η σημερινή μέρα μπορεί να σας φέρει λίγη παρηγοριά, γνωρίζοντας ότι το ‘ζώο’ που το έκανε αυτό δεν είναι πια στη Γη».

Ο Greenwell ταυτοποιήθηκε μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως «ερευνητική γενεαλογία» και η οποία περιλαμβάνει τη μεταφόρτωση DNA από τη σκηνή του εγκλήματος σε γενεαλογικές βάσεις δεδομένων, ώστε να βρεθούν τυχόν γενετικοί συγγενείς και έτσι ο δράστης να εντοπιστεί μέσω του γενεαλογικού του δέντρου. Πρόσφατα, το DNA του Greenwell συνδέθηκε με αυτό ενός στενού συγγενή του και έτσι οι Αρχές οδηγήθηκαν σε αυτόν, συνδέοντάς τον με την υπόθεση «Ι-65».

I-65-Poster-Solved.png



Ίσως συνδέεται και με άλλες υποθέσεις

Στην υπόθεση «I-65», και τα τέσσερα θύματα δέχθηκαν επίθεση ενώ δούλευαν τις νυχτερινές βάρδιες τους στα ξενοδοχεία τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας της Ιντιάνα, Glen Fifield.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αρχές συνέλεξαν στοιχεία -βαλλιστικά, DNA, κ.ά-, που συνέδεσαν τις τέσσερις υποθέσεις, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή της κοπέλας στο Κολόμπους, που ήταν η μόνη που κατάφερε να διαφύγει. Η εν λόγω κοπέλα, το μόνο γνωστό επιζών θύμα του δολοφόνου, μπόρεσε να παράσχει στους ανακριτές μετά την επίθεση μια «εξαιρετική» φυσική περιγραφή του υπόπτου και του εγκλήματος, που βοήθησε τα μέγιστα στις έρευνες.

Ο Greenwell, ο οποίος ταξίδευε συχνά στις Μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, είχε «εκτεταμένο ποινικό ιστορικό», είπε ο Fifield, σημειώνοντας ότι ο ύποπτος μπαινόβγαινε στη φυλακή, ενώ δύο φορές κατάφερε να δραπετεύσει.

220406082107-03-i65-killer-press-conference-exlarge-169.jpg



Παρότι οι ερευνητές έχουν αναγνωρίσει τον Greenwell ως ύποπτο για τα τέσσερα προαναφερθέντα εγκλήματα, ο Fifield είπε ότι οι Αρχές πιστεύουν ότι είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι φόνοι, βιασμοί, ληστείες και επιθέσεις που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με τον δολοφόνο.

«Οι ερευνητές εργάζονται συστηματικά και με άλλα τμήματα στις Μεσοδυτικές Πολιτείες για να προσδιορίσουν εάν ο Greenwell ήταν ο δράστης και άλλων βίαιων εγκλημάτων που δεν έχουν ακόμη εξιχνιαστεί», είπε ο Fifield.



Με πληροφορίες από cnn.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ