Η δυστοπική πραγματικότητα των κατοίκων της Σανγκάης

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πολίτες σύρονται σε στρατόπεδα καραντίνας, άλλοι αρπάζονται με δαγκάνες, ενώ βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν σκύλους – ρομπότ να επιτηρούν τους δρόμους.

Article featured image
Article featured image


Σκηνές χάους επικρατούν το τελευταίο διάστημα στη Σανγκάη, μετά την επιβολή σκληρού lockdown από την κεντρική κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής στον Covid» που εφαρμόζει.

Η αγανάκτηση των 26 εκατομμυρίων κατοίκων της μητρόπολης είναι μεγάλη, ενώ βίντεο που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολύ σκληρές εικόνες.

Ειδικότερα, σε ένα βίντεο, φαίνεται ένας άντρας που φορά προστατευτική στολή για τον κορωνοϊό να έρχεται σε αντιπαράθεση και να φωνάζει σε μια γυναίκα.



Χαρακτηριστικό είναι επίσης το βίντεο της Bild που δείχνει, μεταξύ άλλων, έναν πολίτη στη Σανγκάη να δέχεται επίθεση με δαγκάνα από ανθρώπους που φορούν προστατευτικές στολές, επειδή βγήκε από το σπίτι του.



Σε άλλα βίντεο φαίνονται εργαζόμενοι που επίσης φορούν προστατευτικές στολές να μαζεύουν ζώα, των οποίων οι ιδιοκτήτες νόσησαν με κορωνοϊό, προκειμένου να τα θανατώσουν, ενώ κυκλοφόρησαν και σκηνές από κέντρα καραντίνας ασθενών.



Σε ένα περιστατικό που μεταδόθηκε απευθείας στην κινεζική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat φαίνονται περίπου 30 άνθρωποι που φορούν προστατευτικές στολές με τη λέξη «αστυνομία» στην πλάτη τους να συγκρούονται με άλλους ανθρώπους έξω από ένα συγκρότημα κατοικιών και να συλλαμβάνουν τουλάχιστον έναν.



Δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες

Πολλοί κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους εδώ και τρεις εβδομάδες, καθώς το lockdown προβλέπει αυστηρή απομόνωση και μαζικά τεστ κορωνοϊού.

Ωστόσο, οι κάτοικοι περιγράφουν μια απελπιστική κατάσταση, καθώς δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, οι συνθήκες στα μαζικά κέντρα καραντίνας θεωρούνται άσχημες και ανθυγιεινές.


Σκύλοι – ρομπότ επιτηρούν το lockdown

Οι δρόμοι της Σανγκάης παραμένουν άδειοι από ανθρώπινη παρουσία, όπου τετράποδα ρομπότ κάνουν τακτικές περιπολίες, έχοντας ως επιπλέον εξοπλισμό ένα μεγάφωνο στη «ράχη» τους προκειμένου να μεταδίδονται εντολές από την κυβέρνηση στους κατοίκους και καλώντας τους να προσέλθουν για τη λήψη δείγματος.



Κάποια βράδια, στο πλαίσιο του υποχρεωτικού testing, οι σκύλοι-ρομπότ «παρελαύνουν» στους διαδρόμους των πολυκατοικιών ξυπνώντας τους κατοίκους και καλώντας τους να προσέλθουν για τη λήψη δείγματος.



Το τελευταίο βίντεο δείχνει οπλισμένους άντρες, φορώντας στολές κατά της Covid να προσπαθούν να αρπάξουν πολίτη μέσα από το ίδιό του το σπίτι με σκοπό να τον μεταφέρουν στα «στρατόπεδα καραντίνας» που έχει η δημιουργήσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοιού.



Ο άνδρας που απεικονίζεται στο βίντεο είναι ένας από τους πολλούς κατοίκους της πόλης που αρνούνται να μεταβούν στα camp. Μάλιστα σύμφωνα με αναφορές οι Αρχές οδηγούν βιαίως στα στρατόπεδα καραντίνας ακόμη και ανθρώπους με αρνητικό τεστ.

Άνδρες με βαρύ οπλισμό, έχουν το ελεύθερο από τις Αρχές, να εισβάλλουν στα σπίτια πολιτών να τους αρπάζουν, με κάθε τρόπο, και να τους οδηγούν στα στρατόπεδα.

«Είστε όλοι γκάγκστερς… Ξέρετε το αποτέλεσμα του τεστ μου. Είστε ο γ@@@ υπόκοσμος. Σας λέω βγείτε έξω», τους λέει ενώ βρίσκεται στο μπαλκόνι του πολυόροφου κτήρίου όπου στεγάζεται το σπίτι του.

Στη συνέχεια ακούγεται κάτι σαν πυροβολισμός και οι οπλισμένοι «μαχητές του κορωνοιού» βγαίνουν στο μπαλκόνι με τις ασπίδες με σκοπό να τον ακινητοποιήσουν.

«Μην σκαρφαλώνεις πάνω μου, τράβα του το πόδι», λέει κάποιος από το «ειδικό κλιμάκιο» σύμφωνα με όσα γράφουν στο Twitter. Ο άνδρας αντιστέκεται σθεναρά. Κάποιος ζητάει ένα μαχαίρι και στη συνέχεια αναζητούν το όνομά του. «Το βρήκα», φωνάζει κάποιος άλλος. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο άνδρας πέφτει στο έδαφος και δεν κινείται.

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές στο Twitter που λένε ότι οι πολίτες που δεν κάνουν καθημερινά τεστ για τον κορωνοιό συλλαμβάνονται.



Την Τετάρτη, οι αρχές της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας προειδοποίησαν ότι όποιος παραβιάζει τους κανόνες του lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη «θα αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα», ενώ ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δηλώνει ότι η Κίνα δεν πρέπει να χαλαρώσει τα μέτρα ελέγχου και πρόληψης της πανδημίας.

«Η Κίνα πρέπει να συνεχίσει την αυστηρή πολιτική της προσπαθώντας παράλληλα να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των μέτρων στην οικονομία και την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.


Οι απαγορεύσεις και οι τρεις ζώνες ελέγχων

Οι Αρχές της Σανγκάης έχουν χωρίσει την πόλη σε τρεις ζώνες: Ζώνη αποκλεισμού, ελεγχόμενη ζώνη και ζώνη προφύλαξης. Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Αρχής Δημόσιας Ασφάλειας, βάσει των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, μεταξύ άλλων, απαγορεύονται τα εξής:

- Η οδήγηση μηχανοκίνητων οχημάτων στον δρόμο, εκτός από την ανάγκες πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας, ασφάλειας, αστικής λειτουργίας, αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και επείγουσας ιατρικής περίθαλψης.

- Τα άτομα που ζουν στη ζώνη αποκλεισμού να βγαίνουν από τα σπίτια του χωρίς άδεια κατά τη διάρκεια του lockdown

- Τα άτομα που ζουν στις αποκλεισμένες και ελεγχόμενες ζώνες να εγκαταλείπουν κατοικημένες συνοικίες ή χωριά, ή να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις.

- Τα άτομα που βρίσκονται στις ζώνες προφύλαξης να εισέρχονται στις αποκλεισμένες και ελεγχόμενες ζώνες χωρίς άδεια.

- Να παραβιάζονται οι κανονισμοί απομόνωσης καθώς και οι έλεγχοι αυτών

- Η άρνηση τεστ κορωνοϊού από τις κινητές ιατρικές μονάδες

- Άτομα θετικά στον κορωνοϊό να αρνούνται να μπουν σε απομόνωση και να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και να έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα

- Η χρήση βίας, η διατάραξη της δημόσιας τάξης και η πρόκληση άλλων προβλημάτων σε προσωπικό, εθελοντές, εργαζόμενους και άλλους που βρίσκονται σε χώρους περίθαλψης.

- Η διάδοση ψευδών πληροφοριών που σχετίζονται με την επιδημία, η πλαστογράφηση, η τροποποίηση, η αγορά, η πώληση ή χρήση πλαστών πιστοποιητικών.


Με πληροφορίες από protothema.gr, cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ