Ορατό από την Κύπρο το «Ροζ Φεγγάρι»

Στρέφουμε όλοι τα βλέμματά μας προς τον ουρανό, για να απολαύσουμε τη ροζ πανσέληνο του Απριλίου.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/ Aung Shine Oo


Ελαφρώς μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ότι συνήθως θα εμφανιστεί το φεγγάρι στην πανσέληνο του Απριλίου. Ποιες μέρες θα είναι ορατό το «ροζ φεγγάρι».

Το «ροζ φεγγάρι» θα είναι ορατό από την Παρασκευή (χθές) έως το πρωί τη Δευτέρας. Σύμφωνα με τη NASA, το φαινόμενο θα κορυφωθεί σήμερα, Σάββατο στις 9:55 το βράδυ.

Από πού πήρε το όνομά της

Στα παλαιότερα χρόνια, η Πανσέληνος του Απρίλη συνέπιπτε με το άνθισμα των λουλουδιών και συγκεκριμένα ενός αγριολούλουδου, ιθαγενούς της ανατολικής Βόρειας Αμερικής.

Ο λόγος για το Phlox subulata που είναι περισσότερο γνωστό σαν έρπουσα φλοξ ή βρύα phlox. Παράλληλα, είχε το όνομα «ροζ βρύα». Έτσι, λοιπόν, έχει πλέον καθιερωθεί και η συγκεκριμένη πανσέληνος αποκαλείται και «ροζ».

Το «ροζ φεγγάρι» συμπίπτει επίσης με πολλές θρησκευτικές γιορτές. Στο χριστιανικό εκκλησιαστικό ημερολόγιο λέγεται «πασχαλιάτικο φεγγάρι», καθώς είναι η πανσέληνος πριν από το Πάσχα.

Για τους ινδουιστές, αυτό το φεγγάρι σηματοδοτεί τον εορτασμό μιας θεότητας τους, ενώ είναι σημαντική είναι και για τους βουδιστές που τιμούν την επίσκεψη του Βούδα στη Σρι Λάνκα, όπου απέτρεψε έναν πόλεμο επιλύοντας μια διαφορά μεταξύ των αρχηγών.

Οι επόμενες πανσέληνοι για φέτος είναι στις 16 Μαΐου, 14 Ιουνίου, 13 Ιουλίου, 11 Αυγούστου, 10 Σεπτεμβρίου, 9 Οκτωβρίου, 8 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ