Πού βρίσκεται σήμερα το κοριτσάκι από την Ουκρανία με το σπαρακτικό μήνυμα στην πλάτη

Η Σάσα είχε καλύψει τη μικρή πλάτη της κόρης της με τα στοιχεία επικοινωνίας της οικογένειάς της σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι και το κοριτσάκι κατέληγε μόνο.

Article featured image
Article featured image


Η Σάσα Μακόβιγ είχε γράψει το όνομα του μικρού της παιδιού, την ημερομηνία γέννησής της και τα τηλέφωνα επικοινωνίας της οικογένειας στην πλάτη της κόρης της καθώς έφευγαν από το Κίεβο. Η σπαρακτική εικόνα του παιδιού, με το όνομα Βίρα, έγινε viral νωρίτερα αυτόν το μήνα και γρήγορά έγινε το σύμβολο της φρίκης που αντιμετωπίζουν οι απλοί γονείς κατά τη διάρκεια του πολέμου.



Αλλά οι δύο γυναίκες είναι ζωντανές και ασφαλείς στη νότια Γαλλία. Ζουν μαζί με τη μητέρα της Σάσα σε ένα σπίτι στο ήσυχο χωριό Λεσπινιάν, κοντά στην πόλη Μπεζιέ, χάρη σε μια γαλλική οικογένεια.

Μιλώντας για τους φόβους της καθώς έφευγε από το Κίεβο, η 33χρονη Ουκρανή, δήλωσε: «Φοβόμουν πραγματικά ότι η Βίρα δεν θα μάθαινε ποτέ ποια ήταν και δεν θα γνώριζε ποτέ την καταγωγή της».



«Φοβόμουν στη σκέψη πως κανείς δε θα μεγάλωνε τη Βίρα όπως εγώ»

Η καθηγήτρια καλλιτεχνικών δήλωσε στους Times: «Ήταν ένα παιδί που λαχταρούσαμε τόσο πολύ και ήθελα πραγματικά να τη μεγαλώσω με την προοπτική της οικογένειάς μας, με αγάπη, με βιβλία και τέχνη. Δεν φοβόμουν τον θάνατο, αλλά το να είμαι νεκρή και η σκέψη πως κανείς δεν θα μπορούσε να αναθρέψει τη Βίρα όπως θα έκανα εγώ». Ένας από τους φόβους της ήταν πως η Βίρα θα μπορούσε να αρπαχτεί από τους Ρώσους, οι οποίοι κατηγορούνται για μεταφορά παιδιών σε στρατόπεδα πέρα από τα σύνορα.

Η 33χρονη Ουκρανή δήλωσε πως ήταν προετοιμασμένη για την εισβολή από πολλούς Ουκρανούς ενώ χάρη στην εργασία της ως βοηθού γκαλερί στο Κίεβο, ήταν συντονισμένη με τον διεθνή Τύπο και έλαβε σοβαρά υπόψη της τις πρώτες αναφορές που προειδοποιούσαν για ρωσική εισβολή.


Πώς αποφάσισε να γράψει τα στοιχεία στην πλάτη της κόρης της

Οι φίλοι της τη θεώρησαν «υστερική» όταν αποφάσισε να ακολουθήσει τις συμβουλές και να προετοιμαστεί για το χειρότερο, πακετάροντας σημαντικά έγγραφα, νερό, φάρμακα και άλλα απαραίτητα εφόδια. «Μέρος των πληροφοριών ήταν πως χρειάζεσαι ψαλίδι για να βγάλεις τα ρούχα σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτό με έκανε να σκεφτώ πως τα ρούχα θα μπορούσαν να αφαιρεθούν και γι’ αυτό έγραψα στην πλάτη της Βίρα», είπε.

«Έγραψα τα στοιχεία μας στην πλάτη της γιατί εάν τραυματιζόταν, θα της έβγαζαν τα ρούχα και θα τα έβλεπαν», είπε η 33χρονη Ουκρανή

Αναλογιζόμενη την εικόνα, η οποία έγινε viral στα social media, είπε ότι ο γραφικός της χαρακτήρας ήταν «φρικτός» και πως είχε γράψει λάθος ένα ψηφίο του τηλεφώνου καθώς έτρεμε τόσο πολύ.

Η 33χρονη Ουκρανή ήξερε ότι έπρεπε να φύγει από το σπίτι της όταν στην πρωτεύουσα άρχισαν να ακούγονται «ισχυροί ήχοι, ήχοι που δεν είχα ξανακούσει, ήχοι βομβαρδισμού». Πρόσθεσε πως κάποιοι από τους φίλους της δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το Κίεβο. Όπως είπε: «Μου έλεγαν όλοι πως θα ήταν καλύτερα να μείνουμε στο σπίτι και πως ήταν πιο ασφαλές εκεί. Αυτό όμως το έλεγαν επειδή είναι τρομακτικό να φεύγεις όταν δεν έχεις πού να πας. Πρέπει να είσαι γενναίος για να το κάνεις αυτό».



Πώς έφτασαν από την Ουκρανία στη Γαλλία

Όπως είπε η 33χρονη, ξεκίνησε μαζί με τη Βίρα για τη Βίνιτσα, νοτιοδυτικά του Κιέβου και στη συνέχεια πέρασαν τα σύνορα με τη Ρουμανία, από όπου πέταξαν για τις Βρυξέλλες και κατευθύνθηκαν προς τη Γαλλία, όπου εθελοντές τους βρήκαν σπίτι. Η μητέρα της, η 57χρονη Άννα Κλιμένκο, είχε αρχικά επιμείνει να παραμείνει στο Κίεβο, αλλά οι συγγενείς της κατάφεραν να την πείσουν να φύγει.

Κατέφυγε στην Πολωνία προτού συναντήσει ξανά την κόρη της και την εγγονή της στη Γαλλία – μια εβδομάδα αργότερα, ο δρόμος στον οποίο έμενε, χτυπήθηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σε ανάρτησή της στο Instagram, με την οποία ενημέρωνε τους χρήστες για την κατάστασή τους, η 33χρονη ανέβασε μια φωτογραφία της Βίρα να παίζει στην άμμο. Δίπλα στη φωτογραφία που δείχνει το μικρό κορίτσι με ένα μπουκέτο κίτρινα λουλούδια, έγραψε: «Συγκινούμαι μέχρι δακρύων. Θέλω απλώς να ενημερώσω όλους ότι η Βίρα κι εγώ είμαστε ασφαλείς».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ