Έναν χρόνο μετά το σβήσιμο της τοιχογραφίας του από πολυκατοικία στην Πάφο, ο διάσημος Ιταλός street artist Millo «απάντησε» με τις μπογιές και τα χρώματά του.
Πέμπτη 21 Απριλίου 2022
3
λεπτά
Πριν από περίπου έναν χρόνο, ένα τεράστιο γκράφιτι που είχε σχεδιαστεί στον τοίχο μιας πολυκατοικίας στην Πάφο, από τον γνωστό Ιταλό καλλιτέχνη Millo, αντικαταστάθηκε από ένα αδιάφορο λευκό χρώμα. Οι ιδιοκτήτες του κτηρίου είχαν αναφέρει τότε ότι το βάψιμο του τοίχου -που περιελάμβανε και το mural του Millo- έγινε «στο πλαίσιο ανακαίνισης, για να αποφευχθεί η μη αναστρέψιμη καταστροφή του κτηρίου».
Ο Millo μιλώντας στη City, είχε αναφέρει με τη σειρά του:
«Τα νέα για το σβήσιμο του τοίχου έφτασαν σαν καταιγίδα το βράδυ της Τρίτης. Δεν περιμέναμε ότι ο τοίχος θα χρειαζόταν ανακαίνιση, μα κυρίως δεν περιμέναμε ότι θα γινόταν ξανά λευκός.
Το street art, όπως αναφέρει και η ονομασία του, γίνεται στον δρόμο και αυτό συνεπάγεται ότι πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα για καταστροφές ή ακόμα και να σβηστούν τα έργα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Παρόλα αυτά, μιας και μιλούμε για μια θεσμική δουλειά που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ‘Πάφος 2017’, με χορηγίες από την πόλη, την Ιταλική Πρεσβεία και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση η επικοινωνία να είναι καλύτερη, αντί για αυτό που έγινε τελικά, δημιουργώντας σε όλους μας τόσο άσχημα συναισθήματα. Κανείς δεν μας έδωσε την ευκαιρία να δώσουμε συμβουλές σε σχέση με το πώς θα σωθεί το εν λόγω έργο, ή έστω να βρούμε μαζί μια λογική λύση».
Δείτε επίσης
Η τοποθέτηση στη CITY του Ιταλού καλλιτέχνη Millo για το σβήσιμο του έργου του στην Πάφο
Η εξαφάνιση ενός τεράστιου γκράφιτι του «Πάφος 2017» από τοίχο κτηρίου στην πόλη
Φέτος, πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία εκείνης της τοιχογραφίας, που είχε φτιαχτεί στο πλαίσιο του «Πάφος 2017», όταν δηλαδή η πόλη του Κινύρα ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο Millo επέστρεψε στην Κύπρο και δημιούργησε ένα ακόμα φανταστικό έργο.
Το νέο έργο ονομάζεται «surround» και έχει σχεδιαστεί στον πύργο του Τμήματος Υδάτων, στο υπό κατασκευή «Πάρκο Ανδρέα Στυλιανίδη», επί της οδού Πλούτωνος, στη Γεροσκήπου. Είναι εμπνευσμένο από τον μύθο της θεάς Αφροδίτης, η οποία και απεικονίζεται.
Δείτε επίσης
Milloσφοτζιήσματα
Η ανάρτηση του καλλιτέχνη για το συγκεκριμένο έργο γράφει:
Ορίστε η τελευταία μου τοιχογραφία, στον πύργο νερού στη Γεροσκήπου της Κύπρου.
Περικυκλωμένη από νερό, όπως και το νησί που την φιλοξενεί, μια θηλυκή φιγούρα βλέπει προς τα μπροστά καθώς οι ζωές περνούν από τα χέρια της. Ένας ευγενής φόρος τιμής στη θεά Αφροδίτη -που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, εδώ βρίσκονται οι ιεροί της κήποι-, με στόχο την υπογράμμιση του ρόλου και της σημαντικότητας του νερού, του πραγματικού πρωταγωνιστή, όχι μόνο στην τοιχογραφία, αλλά σε όλη την Κύπρο, που βρίσκεται σε μια τόσο μοναδική θέση στη Μεσόγειο θάλασσα, αλλά ακόμα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πιο δραματικές λειψυδρίες στην Ευρώπη.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τη Γεροσκήπου και τον εκλιπόντα δήμαρχό της που έφυγε πρόωρα, για την πρόσκληση να σχεδιάσω έναν τόσο απαιτητικό χώρο. Ευχαριστώ επίσης τον Γιάννη Σακκέλλη για την υπέροχη δουλειά που έκανε ως επιμελητής.