Σε μια αυλή στον Στρόβολο υπάρχει ένα αλλιώτικο εκκλησάκι

Το μικρό εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Εφραίμ και αν δεν γνωρίζεις την ύπαρξή του, νομίζεις πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βουνό με άνθη.

Article featured image
Article featured image


Σε μια αυλή ενός σπιτιού στην περιοχή του Στροβόλου, υπάρχει ένα εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Άγιο Εφραίμ, το οποίο είναι ανοιχτό για όλο τον κόσμο. Το εκκλησάκι βρίσκεται στον Συνοικισμό Στροβόλου 2, αρ. 26, μπροστά από το σπίτι του κυρίου Παναγιώτη Προδρόμου (Αφαντίτη), ο οποίος αποφάσισε να το φτιάξει, όπως μας λέει, όταν αντιμετώπισε μια περιπέτεια με την υγεία του.

άγιος εφραίμ 5.jpg



«Το εκκλησάκι το έχτισα το 2020. Έπασχα για οκτώ χρόνια από νευραλγία τριδύμου που μου προκαλούσε φρικτούς πόνους. Στην Κύπρο δεν υπήρχε θεραπεία. Πήγα Ελλάδα πέντε φορές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Την έκτη φορά, αποφάσισα να επισκεφτώ το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ. Είπα του να με κάμει καλά και εγώ θα του έχτιζα ένα εκκλησάκι. Ο Άγιος εβοήθησέν με κι εγώ εκράτησα την υπόσχεσή μου».

α΄γιος 8.jpg

άγιος εφραίμ 9.jpg



Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που μάς παραχώρησε ο κύριος Παναγιώτης, το εκκλησάκι είναι γεμάτο με εικόνες και λουλούδια που φέρνει τόσο ο ίδιος όσο και ο κόσμος που το επισκέπτεται. Είναι ανοιχτό από τις έξι το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ και μπορεί όποιος θέλει να το επισκεφτεί.

άγιοςεφραίμ1.jpg

άγιος εφραίμ 6.jpg

άγιος εφραίμ 7.jpg

άγιος1.jpg

άγιος9.jpg



Ο Άγιος Εφραίμ ο νεομάρτυρας (14 Σεπτεμβρίου 1384 - 5 Μαΐου 1426) είναι ένας από τους «νεοφανείς αγίους» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον οποίο η παράδοση παραδόξως δεν διατήρησε στη μνήμη της. Αντίθετα, η ζωή του αποκαλύφθηκε προσωπικά στη μοναχή Μακαρία στα μέσα του 20ού αιώνος από τον ίδιο τον Άγιο. Το κοσμικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Μόρφης και καταγόταν από τα Τρίκαλα. Έδρευε στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο όρος Αμώμων Αττικής (στη σημερινή Νέα Μάκρη) που καταστράφηκε έπειτα από λεηλατήσεις των Οθωμανών, όμως ξαναχτίστηκε στην ίδια τοποθεσία.

Η μνήμη του τιμάται στις 5 Μαΐου. Στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, τον τόπο καταγωγής του, γίνεται πανήγυρις στον Ιερό ναό Αγίου Στεφάνου όπου, σύμφωνα με την παράδοση, απέναντι βρισκόταν το πατρικό του. Η ανακομιδή των λειψάνων του γιορτάζεται στις 3 Ιανουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ