Εικόνες και βίντεο από τον εντυπωσιακό ρουκετοπόλεμο στη Χίο

Η ιστορία ενός από τα πιο διάσημα έθιμα που τηρείται κάθε Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου.

Article featured image
Article featured image


Το βρονταδούσικο έθιμο, ένα από τα πιο διάσημα έθιμα σε όλο τον κόσμο, επέστρεψε ξανά μετά από 2 χρόνια πανδημίας για να χαρίσει εντυπωσιακές εικόνες σε όσους βρέθηκαν εκεί.

Φέτος για πρώτη χρονιά ο αριθμός των ρουκετών ήταν αισθητά μειωμένος (περίπου 10.000), γεγονός που βοήθησε στην ομαλή διεξαγωγή του.Το έθιμο του Ρουκετοπόλεμου

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου κατά το οποίο το βράδυ της Ανάστασης χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο. Οι Παναγούσοι (ενορίτες της Παναγίας Ερειθιανής) έχουν ως στόχο να πετύχουν με τις ρουκέτες τους τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου, ενώ οι Αγιομαρκούσοι (ενορίτες του Αγίου Μάρκου) το ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας Ερειθιανής.

Η προετοιμασία γίνεται αρκετούς μήνες πριν όπου οι ομάδες των δύο ενοριών φτιάχνουν το «εκρηκτικό κοκτέιλ» από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι και το τοποθετούν στις ρουκέτες.Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις, τους ρουκετοσύρτες, προκειμένου να πάρουν την κατάλληλη τροχιά και να πετύχουν το στόχο τους. Ο ανοιξιάτικος ουρανός κατακλύζεται από τις πολύχρωμες λάμψεις και τους κρότους χιλιάδων φλεγόμενων ρουκετών που δημιουργούν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα, εντυπωσιάζοντας όλους τους επισκέπτες.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου οι Βρονταδούσοι χρησιμοποιούσαν μικρά κανόνια με δυνατούς κρότους για τον εορτασμό του Πάσχα, αλλά οι Τούρκοι υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, τα απαγόρεψαν και τα αντικατέστησαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες. Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η καταμέτρηση των ρουκετών που βρήκαν τον στόχο τους και αναδεικνύεται ο νικητής. Οι δύο «αντίπαλες» ενορίες δίνουν ξανά ραντεβού για την επόμενη χρονιά διατηρώντας έτσι την παράδοση πολλών χρόνων.

rocket1.jpg
Φωτογραφία: Chiosphotos

rocket2.jpg
Φωτογραφία: Chiosphotos

rocket3.jpg
Φωτογραφία: Chiosphotos

rocket5.jpg
Φωτογραφία: Chiosphotos

rocket6.jpg
Φωτογραφία: Chiosphotos

rocket7.jpg

rocket8.jpg
Φωτογραφία: Chiosphotos

rocket9.jpg
Φωτογραφία: Chiosphotos

rocket10.jpg
Φωτογραφία: Chiosphotos

rocket11.jpg
Φωτογραφία: Chiosphotos

rockte13.jpg
Φωτογραφία: ChiosphotosΌλες οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από το
chiosphotos.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ