Σε μια πόλη στην Αλάσκα όλοι (σχεδόν) οι κάτοικοι μένουν στο ίδιο κτήριο

Μια κοπέλα ανεβάζει βίντεο στο TikTok από την καθημερινότητά της στη μικρή πόλη -όπου όλοι ζουν σαν μια μεγάλη οικογένεια- και δεν είναι τόσo βαρετά όσο θα περίμενε κανείς.

Article featured image
Article featured image


Το Whittier είναι μια μικρή, απομακρυσμένη πόλη, 60 μίλια νότια του Άνκορατζ στην Αλάσκα, που συνήθως αναφέρεται ως «η πόλη κάτω από μια στέγη».

Η πόλη βρίσκεται ανάμεσα σε εκπληκτικά βουνά, σμαραγδένια δάση και μια απέραντη γαλάζια θάλασσα. Πόσο μικρό είναι όμως το Whittier; Περίπου 318 άτομα ζουν εκεί και είναι προσβάσιμο μόνο με πλοίο ή μέσω μίας σήραγγας.

Το πιο περίεργο πράγμα σε αυτήν την πόλη όμως, είναι ότι σχεδόν όλοι οι κάτοικοί της ζουν στο ίδιο κτήριο, το Begich Towers, που κατά τον Ψυχρό Πόλεμο αποτελούσε στρατώνες και χτίστηκε το 1974.

@messy.nessy I meant to say “had” because that building is abandon now #whittier ♬ original sound - jenessa



Ένα αστυνομικό τμήμα, ένα μανάβικο, ένα νοσοκομείο, μία εκκλησία, ένα μίνι μάρκετ, ένα ταχυδρομείο και ένα σχολείο, όλα στεγάζονται μέσα στη δομή. Έτσι, δεν χρειάζεται κανείς να βγει από το κτήριο για να κάνει τις δουλειές του, αφού όλα τα βρίσκει δίπλα του.

@messy.nessy Reply to @christianaaronriker ♬ original sound - jenessa



Το 14ώροφο Begich Towers διαθέτει επίσης bed and breakfast κατάλυμα και οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν στην πόλη και να παρατηρήσουν πώς κυλά η ζωή στην πιο «περίεργη» πόλη του κόσμου, όπου οι κάτοικοι ζουν σαν μια μεγάλη οικογένεια.



Περίπου το 80% των κατοίκων μένουν στο ίδιο κτήριο, αλλά υπάρχουν και μερικά διαμερίσματα ξεχωριστά από το κεντρικό κτήριο. Επίσης, ενώ υπάρχει ένα μανάβικο μέσα στο κτήριο, υπάρχει και ένα μεγαλύτερο κατάστημα στην πόλη.



Η χρήστης του TikTok @messy.nessy μοιράζεται μικρά στιγμιότυπα από τη ζωή της στο Whittier και λέει πως μετακόμισε εκεί πριν από οκτώ χρόνια. Σε ένα από τα βίντεό της λέει πως αρχικά είχαν ένα οικογενειακό εξοχικό στην πόλη και πήγαινε με τους γονείς της τα σαββατοκύριακα, μέχρι που αποφάσισαν να μετακομίσουν εκεί.

@messy.nessy portage trail is my favorite whittier hike:) #whittier #alaska #hiketiktok ♬ original sound - montellfish



Σε ένα άλλο βίντεο, απαντώντας στην ερώτηση ενός χρήστη που την ρώτησε «τι κάνετε για να διασκεδάσετε;», η tiktoker απαντά πως η πόλη είναι πιο «ζωντανή» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τότε πηγαίνουν για ορειβασία, καγιάκ, ψάρεμα και για τζετ σκι. Προσθέτει επίσης, πως πολύ συχνά ανάβει φωτιές με τους φίλους της και κάθονται γύρω της. Τον χειμώνα ωστόσο, λέει πως δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς, εκτός από το να πάει για σκι ή να μείνει σπίτι.



Εκτός από το κτήριο, η @messy.nessy δείχνει και το διαμέρισμά της σε ένα βίντεο.

@messy.nessy Reply to @spazzondem sorry our house is kinda messy #whittier #alaska ♬ She Share Story (for Vlog) - 山口夕依



Μια άλλη ερώτηση που απάντησε αφορά το σχολείο και το πώς λειτουργούν τα ραντεβού. Αρχικά σημειώνει πως το σχολείο έχει περίπου 50 – 60 μαθητές σε όλες τις τάξεις, που αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν γύρω στα 20 άτομα που έχουν την ίδια ηλικία με αυτήν. Αναφερόμενη στα ραντεβού, λέει πως δεν είναι συχνό φαινόμενο γιατί όλοι έχουν μεγαλώσει μαζί και «θα ήταν κάπως περίεργο να βγαίνουμε ραντεβού ο ένας με τον άλλο».

@messy.nessy it’s my last night in whittier before i move so i had to go to my favorite spot one last time #alaska #whittier #princewilliamsound ♬ Turning Page - Sydney Rose



Η σήραγγα που οδηγεί στην πόλη



Το εγκαταλελειμμένο κτήριο Buckner

Στο Whittlier, εκτός από το Begich Towers, δεσπόζει ένα ακόμη τεράστιο κτήριο, το οποίο όμως είναι εγκαταλελειμμένο.

Το άλλο μεγάλο κτήριο είναι το Buckner, που ολοκληρώθηκε το 1953 -η κατασκευή του διήρκεσε πέντε χρόνια- και ονομάστηκε «City Under one Roof» (Πόλη κάτω από μια Στέγη). Σκοπός της κατασκευής του ήταν να κατασκευαστεί ένα φυλάκιο με το οποίο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρακολουθούν πιθανώς ύποπτες σοβιετικές δραστηριότητες. Όταν το κτήριο Buckner ολοκληρώθηκε, κάλυπτε έκταση 25.423 τετ. μέτρων.

Στο απόγειό του, η πλήρως λειτουργική στρατιωτική εγκατάσταση διέθετε φυλακή, γυμναστήριο, νοσοκομείο, βιβλιοθήκη, ραδιοφωνικό σταθμό, πίστα μπόουλινγκ και μια πισίνα. Κατασκευάστηκε για να αντέχει σε βομβαρδισμούς, επιθέσεις και φυσικά τα άγρια φυσικά στοιχεία της Αλάσκα. Όμως, μόλις είκοσι χρόνια μετά την κατασκευή του, ένας σεισμός δημιούργησε καταστροφές στο κτήριο, που ήταν τόσο άσχημες που εγκαταλείφθηκε.

Στις 28 Μαρτίου του 1964, ένας σεισμός μεγέθους 9,2 ταρακούνησε το Whittier, καταστρέφοντας το κτήριο τόσο άσχημα (υπέστη ζημιές που εκτιμήθηκαν γύρω στα 10 εκατομμύρια δολάρια) που έπρεπε να εγκαταλειφθεί. Ο εν λόγω σεισμός ήταν μέχρι το 2016, ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός στις ΗΠΑ και προκάλεσε τσουνάμι σε όλη τη Δυτική Ακτή. Το τσουνάμι που χτύπησε το Whittier είχε ύψος 13 μέτρα και σκότωσε 13 ανθρώπους.



Με πληροφορίες από iefimerida.gr, 3otiko.blogspot.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ