Στο Τέξας είναι παράνομο να κατέχεις πάνω από 6 δονητές, αλλά μπορείς να κουβαλάς ανενόχλητος ένα όπλο

Ο δράστης της επίθεσης στο δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε ήταν οπλισμένος με δύο αυτόματα όπλα τύπου AR-15.

Article featured image
Article featured image


Στο Τέξας, όπου προχθές ένας 18χρονος εισέβαλε σε σχολείο και σκότωσε 19 παιδιά κάτω των 10 ετών και δύο δασκάλες, είναι παράνομο να κατέχεις περισσότερους από έξι δονητές, αλλά μπορείς να κουβαλάς ένα όπλο χωρίς εκπαίδευση ή άδεια.

Και ναι, είναι αλήθεια και μια καλή στιγμή να αναρωτηθούμε σε τι κόσμο ζούμε.



Στον απόηχο του πυροβολισμού στο Δημοτικό Σχολείο Robb, πολλοί Αμερικανοί διερωτώνται εάν οι νόμοι για τα όπλα στο Τέξας -και γενικότερα στις ΗΠΑ- πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι.

Οι νόμοι που ισχύουν στην πολιτεία του Τέξας

Το Τέξας αποδυνάμωσε, πέρυσι, τη νομοθεσία του για τα όπλα, σύμφωνα με την Washington Post, γεγονός που έδωσε στους Τεξανούς το δικαίωμα να κυκλοφορούν με ένα πυροβόλο όπλο ακόμα κι αν δεν έλαβαν ποτέ επίσημη εκπαίδευση. Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, υπέγραψε νομοθετήματα το 2021, που ήραν –μεταξύ άλλων– την υποχρέωση των Τεξανών να εξασφαλίζουν άδεια από την αστυνομία για να φέρουν πάνω τους όπλα, επιτρέποντας ουσιαστικά σε κάθε πολίτη άνω των 21 ετών να οπλοφορεί νόμιμα.

Λίγο μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου, ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ είπε: «Το Τέξας θα είναι πάντα ο ηγέτης στην υπεράσπιση της δεύτερης τροπολογίας, γι' αυτό χτίσαμε ένα φράγμα γύρω από τα δικαιώματα των όπλων».

Η δεύτερη τροπολογία είναι η επίμαχη τροπολογία που επιτρέπει την οπλοκατοχή. Αυτήν υποστηρίζονται με νύχια και με δόντια, μεταξύ άλλων, ισχυρά λόμπι των όπλων.

Ο εν λόγω κανόνας στο Τέξας επιτρέπει, όπως ήδη είπαμε, σε οποιοδήποτε άτομο ηλικίας 21 ετών και άνω να φέρει όπλο χωρίς να χρειάζεται να κάνει έλεγχο ιστορικού, να λάβει άδεια, να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα, να κάνει τέσσερις έως έξι ώρες εκπαίδευσης, να ολοκληρώσει γραπτή εξέταση ή τεστ ικανότητας σκοποβολής, σύμφωνα με το The Texas Tribune.

Σημειώνεται, επίσης, ότι βάσει του ίδιου νόμου, που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα άτομα ηλικίας 18-21 ετών μπορούν να αγοράζουν όπλα εφόσον έχει εκδοθεί υπέρ τους δικαστική εντολή, με την αιτιολογία ότι κινδυνεύουν να γίνουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή κυκλωμάτων πορνείας και διακινητών.

Ο 18χρονος δράστης της επίθεσης στο δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε ήταν οπλισμένος με δύο αυτόματα όπλα τύπου AR-15.

Οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωστόσο, έχουν «μπερδευτεί» που το Τέξας επιτρέπει στους ανθρώπους να πάρουν ένα πιστόλι με τόση μεγάλη ευκολία, ωστόσο εξακολουθούν να έχουν έναν αρχαϊκό νόμο σχετικά με την ιδιοκτησία δονητών.



Το 2017, κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στην τηλεόραση, ο Colin Jost μίλησε για τη μαζική επίθεση στο Λας Βέγκας, όπου σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι. Ο παρουσιαστής αναρωτήθηκε πώς ο ένοπλος κατάφερε να έχει στην κατοχή του 47 πυροβόλα όπλα και παρατήρησε πώς «κανείς δεν πρέπει να έχει 47 από τίποτα».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας πραγματικός νόμος στο Τέξας που λέει ότι είναι παράνομο να έχεις περισσότερους από έξι δονητές. Και καταλαβαίνω γιατί - κανείς δεν χρειάζεται τόσους πολλούς! Εάν έχετε περισσότερους από έξι δονητές, είναι σαφές σημάδι ότι εκπαιδεύεστε για κάτι απαίσιο».



Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, η δήλωσή του δεν ήταν απλώς ένα τέχνασμα για ένα αστείο, αλλά ένας ισχύων νόμος που υπάρχει στην πραγματικότητα στον πλανήτη Γη.

Σύμφωνα με την Ενότητα 43.23 του ποινικού κώδικα του Τέξας, αν και δεν γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στους δονητές, ο νόμος εξακολουθεί να ρυθμίζει την κατοχή «άσεμνων συσκευών».

Αναφέρει: «Ένα άτομο διαπράττει αδίκημα εάν, γνωρίζοντας το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα του, προωθεί χονδρικά ή κατέχει με πρόθεση να προωθήσει χονδρικά οποιοδήποτε άσεμνο υλικό ή άσεμνο εργαλείο».

Εν τω μεταξύ, μια άλλη ενότητα απαγορεύει ξεκάθαρα τον αριθμό των σεξουαλικών παιχνιδιών που μπορεί να έχει ένα άτομο στην κατοχή του: «Ένα άτομο που έχει έξι ή περισσότερες άσεμνες συσκευές ή πανομοιότυπα ή παρόμοια άσεμνα αντικείμενα θεωρείται ότι τα κατέχει με σκοπό να προωθήσει τα ίδια».

Is-it-Illegal-to-Own-More-than-Six-Dildos-in-Texas-Yes-758x396.jpg



Αν και εξακολουθεί να υπάρχει ως νόμος στον ποινικό κώδικα του Τέξας, δεν είναι νομίμως εκτελεστός, δηλ. δεν μπορεί να εκτελεστεί, επειδή κρίθηκε αντισυνταγματικός «από ομοσπονδιακό εφετείο πριν από σχεδόν μια δεκαετία», σύμφωνα με το Politifact.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν είναι εκτελεστός, εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του νόμου και είναι απίθανο να καταργηθεί σύντομα.

Ο James C. Todd, πρώην βοηθός γενικός εισαγγελέας του Τέξας, εξήγησε στο Politifact γιατί συμβαίνει αυτό. «Δεν θέλουν να επιστρέψουν σε αυτό και στις επόμενες εκλογές να ισχυριστούν ότι ένας πολιτικός αντίπαλος καταψήφισε έναν νόμο που απαγορεύει την απρέπεια», είπε.


Οι κάτοικοι της πολιτείας του Τέξας έχουν δικαίωμα να φέρουν όπλα σε δημόσιους χώρους χωρίς άδεια οπλοφορίας. Ο συγκεκριμένος νόμος του 2015, που καταργήθηκε για να ψηφισθεί εκ νέου από τον Αμποτ, επιτρέπει την κατοχή πολεμικών όπλων ακόμη και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και φοιτητικές εστίες. Οι νόμοι αυτοί ευνόησαν μαζικές δολοφονίες στο Τέξας, όπως αυτή στη Σάντα Φε το 2018 με δράστη τον 17χρονο γιο Ελληνα μετανάστη, Δημήτρη Παγουρτζή και δέκα θύματα.




Άλλα πράγματα που απαγορεύονται στις ΗΠΑ


Να κορνάρεις μπροστά από ένα σαντουιτσάδικο

Στο Little Rock του Arkansas, μετά τις εννιά το βράδυ, είναι παράνομο να κορνάρει κανείς το αυτοκίνητό του μπροστά από καταστήματα όπου σερβίρονται σάντουιτς. Ή οποιοδήποτε μέρος όπου σερβίρονται κρύα ποτά.


Όπλα-παιχνίδια

Στο Κάνσας, οι ανήλικοι απαγορεύεται να αγοράζουν παιχνίδια που μοιάζουν με όπλα. Πέρυσι, η πολιτεία ψήφισε ένα νομοσχέδιο για τη μείωση της νόμιμης ηλικίας για οπλοφορία από τα 21 στα 18 έτη.


Το μπρι

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ψήφισε έναν νόμο το 2004 που ορίζει ότι κάθε τυρί ηλικίας κάτω των 60 ημερών που εισάγεται ή πωλείται στις ΗΠΑ πρέπει να παρασκευάζεται με παστεριωμένο γάλα. Αυτό σημαίνει ότι πολλά είδη τυριών, συμπεριλαμβανομένου του brie, απαγορεύονται.


Tα ψηλοτάκουνα

Στο Carmel της Καλιφόρνια, οι γυναίκες χρειάζονται άδεια για να περπατήσουν στους δρόμους με τακούνια πάνω από 5 εκατοστά.


Το χαβιάρι

Το 2005, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν το χαβιάρι beluga, λόγω φόβου ότι παράγεται με μη βιώσιμο τρόπο. Την ίδια χρονιά, σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις μαζικοί πυροβολισμοί στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του πυροβολισμού στο Tacoma Mall κατά τον οποίο ένας ένοπλος μπήκε στο εμπορικό κέντρο και άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας έξι ανθρώπους.


O χαρακτηρισμός των χορτοφαγικών υποκατάστατων ως «κρεάτων»

Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, είναι παράνομο να φέρουν τα μπιφτέκια και άλλα υποκατάστατα κρέατος για χορτοφάγους, την ένδειξη «μπέργκερ» ή «λουκάνικo».


Nα μοιράζεσαι τους κωδικούς του Netflix

Στο Tennessee, οι άνθρωποι δεν μπορούν να μοιράζονται τους κωδικούς σύνδεσής τους στο Netflix, το iTunes, το Spotify και άλλες υπηρεσίες streaming, καθώς κάτι τέτοιο είναι απαγορευμένο ήδη από το 2011.


Να κάνεις skydiving ενώ είσαι μεθυσμένος

Εντάξει, τουλάχιστον αυτό βγάζει νόημα.


Με πληροφορίες απο LADbible, INDY 100 και Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ