Άνδρας στο Πεκίνο έστειλε 5000 άτομα σε καραντίνα γιατί «έσπασε» την απομόνωση στο σπίτι

Πέντε μέρες μετά τις συστάσεις που του έγιναν για αυτοπεριορισμό, αυτός και η σύζυγός του βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Article featured image
Article featured image


Εξοργισμένοι -και με το δίκαιό τους- είναι οι γείτονες ενός 42χρονου στο Πεκίνο που «έσπασε» την καραντίνα πολλές φορές και στη συνέχεια διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Και αυτό διότι οι ενέργειές του είχαν σαν αποτέλεσμα 5.000 πολίτες να μπουν σε καραντίνα!

Σύμφωνα με την Beijing Ribao, οι Αρχές του Πεκίνου, όπου μια έξαρση των κρουσμάτων είχε πυροδοτήσει στις αρχές Μαΐου ανησυχίες για lockdown τύπου Σαγκάης, είχαν δώσει σαφείς εντολές στον άνδρα να μπει σε αυτοαπομόνωση, επειδή ταυτοποιήθηκε ως στενή επαφή κρούσματος κορωνοϊού κατά την επίσκεψή του σε εμπορικό κέντρο της κινεζικής πρωτεύουσας, στις 23 Μαΐου. Ο 42χρονος, ωστόσο, όχι μόνον δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες, αλλά «βγήκε πολλές φορές έξω και κινήθηκε στην κοινότητα, ρισκάροντας την εξάπλωση της επιδημίας».

Πέντε μέρες μετά τις εντολές που του δόθηκαν, ο άνδρας αυτός και η σύζυγός του διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσουν οι Αρχές του Πεκίνου σε ειδικό κέντρο καραντίνας 258 συγκατοίκους στην πολυκατοικία του, ενώ πάνω από 5.000 κάτοικοι της περιοχής υποχρεώθηκαν να μπουν σε αυτοαπομόνωση.


Η zero-covid πολιτική

Η Κίνα έχει επιβάλει σκληρούς περιορισμούς στον πληθυσμό της καθώς εργάζεται για την εξάλειψη των εστιών της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού. Η πολιτική zero-covid της Κίνας έχει δεχθεί κριτική για τον σημαντικό αντίκτυπό της στην οικονομία και τους ανθρώπους, ιδιαίτερα στη Σαγκάη, αλλά η ηγεσία της χώρας επιμένει.

Τα αυστηρά μέτρα έχουν προκαλέσει εκτεταμένη απογοήτευση και εξάντληση στους κατοίκους, αλλά με τον αριθμό των αναφερόμενων κρουσμάτων να μειώνονται και τους περιορισμούς να αρχίζουν να χαλαρώνουν, οι αντιδράσεις σχετικά με το περιστατικό ήταν σφοδρές στα social media.

«Έχουν περάσει δύο μέρες από τότε που καθαρίσαμε, τι κάνει αυτός ο άνθρωπος; Δεν θέλει να ξεμπερδέψουμε με την επιδημία στο Πεκίνο; Πρέπει να βγει και να βλάψει τους ανθρώπους όταν η κατάσταση έχει σχεδόν σταθεροποιηθεί;», είπε ένας χρήστης των social media.

«Η κοινότητα και ο ασθενής μοιράζονται από 50% της ευθύνης, καθώς η κοινότητα δεν εγκατέστησε μαγνητικό συναγερμό πόρτας… και υπήρχε μια ευθύνη διαχείρισης που έπρεπε να επωμιστεί η κοινότητα», είπε ένας άλλος.Αρση του lockdown στη Σαγκάη

Υπενθυμίζεται πως οι αρχές στη Σαγκάη προχωρούν σε άρση του διάρκειας δύο μηνών lockdown από την Τετάρτη, επιτρέποντας στα ιδιωτικά οχήματα καθώς και τα ταξί να επιστρέψουν στους δρόμους και στους κατοίκους να βγαίνουν ελεύθερα έξω από συγκροτήματα κατοικιών που θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου». Από την 1η Ιουνίου αποκαθίστανται τα βασικά δρομολόγια των λεωφορείων και των τρένων καθώς και η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ συνοικιών που χωρίζονται από τον ποταμό Χουανγκπού της πόλης, όπως ανέφεραν οι αρχές της πόλης σε ανακοίνωση στην πλατφόρμα WeChat.

Οι αρχές στη Σανγκάη επέβαλαν καθολικό lockdown στους 25 εκατ. κατοίκους την 1η Απριλίου προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της COVID-19, με σκληρά μέτρα που προκάλεσαν την οργή του κόσμου για πολλά ζητήματα, όπως τα υπερπλήρη κέντρα καραντίνας, τις δυσκολίες στην πρόσβαση σε τρόφιμα και την απώλεια εισοδήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν χαλαρώσει κάποιοι περιορισμοί, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου των δημόσιων συγκοινωνιών παρέμενε εκτός λειτουργίας και οι πολίτες μπορούσαν να κυκλοφορούν με τα οχήματά τους μόνο εάν είχαν ειδική άδεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ