Έρευνα εντόπισε «τις πιθανότητές σου να πεθάνεις»

Πάρτι, gaming και διάφορα αθλήματα, ό,τι και να κάνεις δεν είσαι ποτέ ασφαλής.

Article featured image
Article featured image


Μια εξαιρετικά απαισιόδοξη αλλά ενδιαφέρουσα έρευνα μελέτησε τις πιθανότητες που έχει κάποιος να πεθάνει, δοκιμάζοντας διάφορες δραστηριότητες. Από video games μέχρι ποδόσφαιρο.

Τα σπορ - στην πλειοψηφία τους - αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο να ξεφύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Να κάνεις κάτι που σου αρέσει, περνώντας δημιουργικά το χρόνο σου, είτε μόνος είτε με φίλους. Ωστόσο, όπως και κάθε πράγμα στη ζωή, κρύβουν και κινδύνους.

Αυτούς τους κινδύνους προσπάθησε να μελετήσει το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Υγείας των ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα τρομακτικό μεν, αλλά ενδιαφέρον δε infographic. Η έρευνα έχει τίτλο «Οι πιθανότητές σου να πεθάνεις» και όσοι αγχώνονται αρκετά, καλό θα ήταν να μη συνεχίζουν να διαβάζουν. Αν έπρεπε πάντως να συνοψίσουμε με λίγα λόγια τα αποτελέσματα της έρευνας, θα λέγαμε πως δεν είσαι ασφαλής Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Δεδομένων Υγείας, το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου είναι τα 77,9 χρόνια. Βέβαια, αυτός ο αριθμός μπορεί να επηρεαστεί από δεκάδες παράγοντες, καθώς καμία δραστηριότητα δεν είναι ακίνδυνη. Για παράδειγμα, η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος παίζοντας video games είναι μία στις 100 εκατομμύρια, την ώρα που για το κολύμπι είναι μία στο εκατομμύριο, ενώ για το bungee jumping είναι μία στις 500.000.

Παρατηρώντας λίγο περισσότερο τη συγκεκριμένη έρευνα, βλέπουμε πως οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος κάνοντας κανό είναι μία στις 10.000, ενώ εξαιρετικά επικίνδυνη φαίνεται πως είναι η οδήγηση μονοθεσίου της Formula 1, με τις πιθανότητες να είναι μία στις 100. Το πιο επικίνδυνο σπορ απ' όλα, όμως, φαίνεται πως είναι με διαφορά το base jumping.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ακραία extreme sports, στο οποίο ο αθλητής πηδάει στο κενό φορώντας μία ειδική στολή, το wingsuit και δεν διαθέτει εφεδρικό αλεξίπτωτο. Ουσιαστικά τα γράμματα στη λέξη BASE σημαίνουν (Building. Antenna. Span. Earth.), καθώς ο άλτης εκτελεί την ελεύθερη πτώση από σταθερό σημείο, όπως κτίριο, κεραία, γέφυρα ή την άκρη ενός γκρεμού.

Σύμφωνα με την έρευνα του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Υγείας των ΗΠΑ πάντως, πρόκειται για το πιο επικίνδυνο σπορ στον κόσμο, με τις πιθανότητες να πεθάνει κάποιος κάνοντάς το να είναι μία στις εξήντα.

Ενδιαφέρον έχει επίσης και η κατηγορία της έρευνας με τίτλο «Πάρτι και Παιχνίδια», στην οποία σημειώνεται πως οι πιθανότητες να πεθάνεις παρτάροντας είναι μία στις 5 χιλιάδες.


Δείτε το infographic της έρευνας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ