Μπολονέζ από έντομα θέλουν να ταΐσουν παιδιά δημοτικών σχολείων οι επιστήμονες

Θέλουν να εκπαιδεύσουν τη νεότερη γενιά και τις οικογένειές τους για τα περιβαλλοντικά και διατροφικά οφέλη των βρώσιμων εντόμων.

Article featured image
Article featured image


Μπορεί οι κοτομπουκιές και τα πατατάκια να είναι τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών από το σχολικό κυλικείο, οι επιστήμονες ωστόσο, ελπίζουν να το αλλάξουν αυτό με ένα νέο είδος «γευστικής τροφής».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να ταΐσουν ζωύφια όπως γρύλους και σκουλήκια αλεύρου σε παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 11 ετών σε τέσσερα δημοτικά σχολεία στην Ουαλία. Σχεδιάζουν επίσης να σερβίρουν μακαρονάδα «μπολονέζ» από έντομα και φυτικές πρωτεΐνες και ενδεχομένως να ενθαρρύνουν αυτά και τους γονείς τους να κόψουν το κρέας.

Το έργο, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας (UWE Bristol), θα περιλαμβάνει επίσης έρευνα για τη στάση των παιδιών των δημοτικών σχολείων, απέναντι σε περιβαλλοντικά ζητήματα και πώς αυτή μεταφράζεται σε απόψεις για το φαγητό που τρώνε.

Επιθυμούν να βρουν τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης της νεότερης γενιάς και των οικογενειών τους σχετικά με τα περιβαλλοντικά και διατροφικά οφέλη των βρώσιμων εντόμων και αργότερα να περιορίσουν την παγκόσμια κατανάλωση κρέατος.

Το έργο, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποιεί έρευνες, εργαστήρια, συνεντεύξεις και ομάδες εστίασης για να διερευνήσει την κατανόηση και τις εμπειρίες των νέων σχετικά με τις εναλλακτικές πρωτεΐνες.

Ως μέρος της έρευνας, ελπίζουν να προσφέρουν προϊόντα διατροφής που περιέχουν γρύλους και αλευροσκώληκες για δοκιμή. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει ένα προϊόν που ονομάζεται «VEXo», το οποίο συνδυάζει πρωτεΐνες με βάση τα έντομα και τα φυτά και είναι σχεδιασμένο να μοιάζει με «συμβατικό» κιμά, ο οποίος θα παρασκευαστεί σε στυλ μπολονέζ.

Τα παιδιά θα δοκιμάσουν επίσης μια σειρά από φυτικά προϊόντα που είναι ήδη ευρέως διαθέσιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου – όπως εναλλακτικά κρέατα με βάση το μπιζέλι και τη σόγια.



Όλα τα προσφερόμενα προϊόντα θα έχουν λάβει έγκριση «Novel Foods» από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων και οι γονείς θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τη συμμετοχή των παιδιών τους.

«Οι φωνές των νέων γίνονται όλο και πιο εμφανείς στις συζητήσεις για το περιβαλλοντικό μέλλον και την καλή διαβίωση των ζώων αλλά για να είμαστε απολύτως σαφείς, δεν προσπαθούμε να πείσουμε τα παιδιά να απομακρυνθούν από το κρέας και να στραφούν σε πράγματα όπως τα βρώσιμα έντομα», είπε ο Δρ Κρίσοφερ Μπερ από τη Σχολή Γεωγραφίας και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Η ερευνητική ομάδα θα αξιολογήσει επίσης τη γνώμη των δασκάλων ως προς τον καλύτερο τρόπο για να αναλύσουν το θέμα με τους μαθητές τους και θα δημιουργήσει πόρους για μαθήματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων.

Σύμφωνα με το Finder UK, πάνω από επτά εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν σήμερα μια δίαιτα χωρίς κρέας και άλλα 8,8 εκατομμύρια προορίζονται να στραφούν σε χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες το 2022.

Αν και δεν είναι ακόμη δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατανάλωση εντόμων ως τροφή χρησιμοποιείται από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Τα βρώσιμα έντομα πωλούνται ολοένα και περισσότερο σε ολόκληρη την ΕΕ και η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) αξιολογεί επί του παρόντος τους οικιακούς γρύλους για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ οι αλευροσκώληκες είναι πιθανό να υποβληθούν σύντομα.

Τα βρώσιμα έντομα είναι επίσης συχνά πλούσια σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.


Με πληροφορίες από DailyMail

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ