Ελλάδα: Εργοδότες ξυλοκόπησαν τους υπαλλήλους τους επειδή ζήτησαν τα μεροκάματά τους

Τα επεισόδια ρατσιστικής και εργοδοτικής βίας είχαν ως δέκτες έναν Αιγύπτιο εργάτη και έναν οικοδόμο από το Πακιστάν. [ΒΙΝΤΕΟ]

Article featured image
Article featured image


Δύο περιστατικά που προκαλούν οργή σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Ελλάδα. Το ένα έλαβε χώρα στην Κρήτη και το άλλο στη Σίφνο, ενώ θύματα της επίθεσης ήταν δύο αλλοδαποί εργάτες, οι οποίοι ζήτησαν τα δεδουλευμένα από τους εργοδότες τους.


Τον χτύπησε με αλυσίδα στο σώμα και στο κεφάλι

Θύμα άγριας επίθεσης από τον εργοδότη του έπεσε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, 7 Ιουνίου, στην πλατεία δημαρχείου στο Καστέλι της Κρήτης, ένας 23χρονος Αιγύπτιος ο οποίος από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε με είκοσι ράμματα στο κεφάλι και τραύματα σε όλο του το σώμα.

Όπως μεταδίδει το neakriti.gr, o νέος ζήτησε απλώς τα δεδουλευμένα που αρνείτο να του καταβάλει ο 47χρονος επαγγελματίας πλακάς και όταν του είπε ότι θα τον καταγγείλει στην αστυνομία, άρχισε να τον χτυπά με αλυσίδα μοτοσικλέτας, μέχρι που τον άφησε λιπόθυμο στην άσφαλτο.

εργατηςΚρήτηςκ.jpg



Ο νεαρός, εργαζόταν τον τελευταίο καιρό σε οικοδομές, παίρνοντας πλακάκια μαζί με το συνεργείο του 47χρονου, γνωστού επαγγελματία της Κισσάμου. Την περασμένη Κυριακή ζήτησε για πολλοστή φορά τα χρήματα για τα μεροκάματά του κι ο εργοδότης του τού είπε πως θα του τα έδινε την Τρίτη.

Έτσι ο 23χρονος τον περίμενε ως αργά το απόγευμα της Τρίτης στην Πλατεία του δημαρχείου. Όταν έφτασε , για μια ακόμη φορά του απάντησε ότι δεν έχει χρήματα για να τον εξοφλήσει. Αντιμετωπίζοντας ήδη βιοποριστικό πρόβλημα και με τον σπιτονοικοκύρη του να του έχει κάνει έξωση επειδή δεν κατάφερε να του πληρώσει το ενοίκιο, ο 23χρονος ενημέρωσε τον 47χρονο ότι θα υποβάλει μήνυση σε βάρος του.

Τότε ήταν που δέχτηκε τα πρώτα χτυπήματα, αρχικά στο χέρι. Λίγα λεπτά μετά, ενώ κατευθυνόταν στο Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου, ο αλλοδαπός εργάτης δέχτηκε χειρότερη επίθεση. Ο αδίστακτος, όπως αποδείχτηκε εργοδότης του, τον σταμάτησε στον δρόμο και με την ίδια αλυσίδα που κρατούσε νωρίτερα, του κατάφερε χτυπήματα στο κεφάλι μέχρι που έπεσε στην άσφαλτο σε ημιλιπόθημη κατάσταση.

Όπως είπε στο neakriti.gr, περιγράφοντας το σκηνικό της βίας, «αφού με χτύπησε στο χέρι με την αλυσίδα εγώ έφυγα. Την ώρα που έφτανα κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα με σταμάτησε στη γωνία και συνέχισε να με χτυπάει στο κεφάλι. Έχασα τον κόσμο, έπεσα κάτω, δεν έβλεπα μπροστά μου και πάλι με χτυπούσε».

Βαριά τραυματισμένος ο νεαρός κατάφερε να περπατήσει μέχρι το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου. Αστυνομικοί τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας όπου δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες ενώ ο 47χρονος πρόλαβε να διαφύγει.

εργάτηςΚρήτη.jpg



Το βράδυ της Τετάρτης ο εργοδότης συνελήφθη από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα για να δικαστεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, με την κατηγορία της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Έπειτα, διατάχθηκε από τον Εισαγγελέα Χανίων η κράτηση του 47χρονου, προκειμένου να δικαστεί αύριο από το αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο.

Πηγές που επικαλείται το neakriti.gr αναφέρουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο 47χρονος από την Κίσσαμο, επιτίθεται σε αλλοδαπούς εργάτες του.



«Θα σου γ..... ό,τι έχεις και δεν έχεις»

Εργοδότης στη Σίφνο ξυλοκόπησε επίσης εργαζόμενο γιατί ζήτησε τα δεδουλευμένα του. Το επεισόδιο ρατσιστικής και εργοδοτικής βίας έγινε στις 4 Ιουνίου στη Σίφνο, όταν ο 35χρονος οικοδόμος Ναβίτ Αρσάτ ζήτησε από τον εργολάβο Γ.Γ. τα 1.900 ευρώ που του χρωστούσε.

Ο εργοδότης του τον άρπαξε από τον λαιμό και άρχισε να του ρίχνει μπουνιές και κλοτσιές, σύροντάς τον ως τον χώρο δουλειάς. Την καταγγελία έφερε στο φως η ΚΕΕΡΦΑ.

Ο εργολάβος, που είναι και δάσκαλος του μποξ, απείλησε ευθέως ότι θα βασανίσει μέχρι αναπηρίας τον Ναβίτ, ενώ περηφανεύτηκε κιόλας πως αφήνει ανάπηρο όποιον χτυπάει, ενώ θύμα του είναι, όπως είπε, μέχρι και ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας: «Γ... το Πακιστάν. Ήρθατε εδώ για να κάνετε ό,τι θέλετε; Δεν ξέρεις με ποιους έχεις μπλέξει. Θα σου γ..... ό,τι έχεις και δεν έχεις.

»’Η θα πας φυλακή ή θα πας στη δουλειά. Θα πω στην Αστυνομία ότι έκλεψες 1.000 ευρώ από τον γιο μου. Όταν χτυπάω εγώ, δεν σηκώνεσαι από το κρεβάτι για έναν χρόνο. Εγώ έχω πλακώσει τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας. Όποιον χτυπάω εγώ, μένει ανάπηρος. Θα βάλω ανθρώπους να σε κυνηγήσουν, αν φύγεις. Δεν θα φύγεις από μένα».



Ο Ναβίτ, την Τρίτη, κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία Σίφνου και έφυγε, αφήνοντας τη βαλίτσα και τα ρούχα του στο δωμάτιο, διότι η ζωή του ήταν σε κίνδυνο.

«Απαιτούμε την τιμωρία του ρατσιστή εργοδότη, να καταβληθούν τα μεροκάματα και τα ένσημα του Ναβίτ, να του επιστραφεί η βαλίτσα με τα προσωπικά του αντικείμενα», αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ, καλώντας τα συνδικάτα να καταδικάσουν τη ρατσιστική εργοδοτική βία σε βάρος του μετανάστη εργάτη.

«Η μαζική νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς χαρτιά, η ένταξη όλων στα συνδικάτα και η τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι ο δρόμος για να βάλουμε τέλος στην αυθαιρεσία των εργοδοτών και τον ρατσισμό», σημειώνει η οργάνωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ