Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες εκγύμνασης για άνδρες και γυναίκες;

Μια νέα αμερικανική μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες μεγιστοποιούν τα οφέλη της φυσικής άσκησης διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Article featured image
Article featured image


H γυμναστική είναι επωφελής οποιαδήποτε ώρα και αν γίνεται. Αμερικανική μελέτη, ωστόσο, διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μεγιστοποιούν τα οφέλη της φυσικής άσκησης διαφορετικές ώρες της ημέρας. Οι γυναίκες καίνε σωματικό λίπος με την πρωινή άσκηση, ενώ η βραδινή γυμναστική είναι καλύτερη επιλογή για τους άνδρες. Σε αυτή τη διαφοροποίηση διαδραματίζουν ρόλο παράγοντες όπως οι ορμόνες, το βιολογικό ρολόι και ο κύκλος ύπνου και έγερσης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 26 γυναίκες και 30 άνδρες, όλοι τους δραστήριοι και υγιείς, ηλικίας από 25 μέχρι 55 ετών. Η έρευνα διήρκεσε δώδεκα εβδομάδες, με τους επιστήμονες να καταγράφουν τις συνέπειες ευρείας γκάμας ασκήσεων, όπως στρέτσινγκ, τρέξιμο, δρόμος αντοχής. Μία ομάδα γυμναζόταν επί μία ώρα πριν από τις 8.30 το πρωί, ενώ η άλλη επαναλάμβανε το πρόγραμμα μεταξύ 6 μ.μ. και 8 μ.μ. Ολοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν ειδική διατροφή. Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι επιστήμονες μετρούσαν το σωματικό λίπος, την αρτηριακή πίεση, αλλά και την ευλυγισία, την αερόβια ισχύ και τη δύναμη των εθελοντών.



Οφέλη για όλους

Η πρώτη διαπίστωση των ερευνητών ήταν ότι όλοι οι συμμετέχοντες αποκόμισαν οφέλη κατά τη διάρκεια της μελέτης, καθώς η φυσική τους κατάσταση και η υγεία τους βελτιώθηκε.

Ο Πολ Αρσέριο, συντονιστής της μελέτης, καθηγητής Υγείας και Φυσιολογίας στο Κολέγιο Σκίντμορ της Νέας Υόρκης, τονίζει ότι «οι γυναίκες που θέλουν να χάσουν λίπος από την περιφέρεια και να μειώσουν την υπέρταση πρέπει να ασκούνται το πρωί. Για εκείνες που θέλουν να ενισχύσουν τη μυϊκή τους δύναμη και να βελτιώσουν την ψυχική τους διάθεση, καλύτερη είναι η άσκηση το βράδυ. Οι άνδρες, όπως αποδείχθηκε, είναι λιγότερο ευαίσθητοι όσον αφορά την ώρα της άσκησης. Ομως η απογευματινή γυμναστική ήταν ιδανική για τους άνδρες που επιθυμούσαν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους αλλά και την ψυχική τους κατάσταση».

Η μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Physiology και, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της, αν και οι εθελοντές που συμμετείχαν είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, το ίδιο πρόγραμμα είναι επωφελές για υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. «Ολοι πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την υγεία τους με τη φυσική άσκηση», υπογραμμίζει ο καθηγητής Αρσέριο.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ