Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα πολύ σπάνιο πλοίο 1.300 ετών

Προσπαθούν να αποκαλύψουν τα μεσαιωνικά μυστικά του.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Patrick Ernaux, Inrap


Αρχαιολόγοι στη Γαλλία ανακάλυψαν ένα «εξαιρετικά σπάνιο» αλλά εύθραυστο ναυάγιο στη Γαλλία ,που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 1.300 ετών

To Γαλλικό Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Inrap (French National Institute for Preventive Archaeological Research) αποκάλυψε για πρώτη φορά στο κοινό το πλοίο μήκους 12 μέτρων, στο Villenave-d'Ornon, στις όχθες του ποταμού Γκαρόν στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ωστόσο, το ξύλινο σκαρί του πλοίου από βελανιδιά, καστανιά και πεύκο είναι αρκετά ευαίσθητό σε βαθμό που ο αέρας θα μπορούσε να το καταστρέψει, αφού δεν έχει έρθει σε επαφή με οξυγόνο ή φως από τότε που βυθίστηκε.

navagio-1.jpg

navagio-2.jpg

navagio-3.jpg


Ο Laurent Grimber, επικεφαλής των ανασκαφών, δήλωσε στο NBC News ότι οι εργάτες «βρέχουν» τα ξύλινα κομμάτια «κάθε 30 λεπτά», σε μια προσπάθεια να «περιορίσουν την αποδόμηση του ξύλου».

Όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο είναι «ιδιαίτερα» σημαντικό αυτή τη στιγμή, καθώς η νοτιοδυτική Γαλλία βιώνει κύμα καύσωνα.

navagio-4.jpg


Το Inrap περιέγραψε το πλοίο ως μια «εξαιρετική μαρτυρία της ναυτικής αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα», με χρονολόγηση μεταξύ 680 μ.Χ. και 720 μ.Χ.

Το κομμάτι ανασκαφής και αποσυναρμολόγησης εκτελείται σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα και «θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Laurent Grimber.

navagio-9.jpgΣτη διάρκεια του καθαρισμού, το ναυάγιο θα «συνοδεύεται με φωτογραφικές έρευνες, τρισδιάστατη αποκατάσταση [και] τοπογραφία», σύμφωνα με το Γαλλικό Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Τα κομμάτια ξύλου θα καταγράφονται επίσης «και θα αριθμούνται ένα προς ένα» καθώς το πλοίο θα αποσυναρμολογείται.

navagio-14.jpg


Το Inrap χαρακτήρισε το ναυάγιο «εξαιρετική μαρτυρία μιας ελάχιστα γνωστής περιόδου της ιστορίας, της ναυσιπλοΐας και της ναυπηγικής» και ελπίζει να μάθει περισσότερα για το περιβάλλον του πλοίου «και τους λόγους παρουσίας του».

«Η αποσυναρμολόγηση θα επιτρέψει μια λεπτομερή ανάλυση της κατασκευής του», ανέφερε στην ιστοσελίδα του, χαρακτηρίζοντας το ναυάγιο «μια αναγκαία επιχείρηση για τον προσδιορισμό της ναυτικής αρχιτεκτονικής παράδοσης στην οποία εντάσσεται"».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι το ναυάγιο «βρίσκεται σε καλή κατάσταση διατήρησης», με ορισμένα αντικείμενα, όπως σχοινιά, «να υπάρχουν ακόμη στο εσωτερικό του».

navagio-15.jpg


Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το πλοίο «θα μπορούσε να μεταφέρει κυρίως εμπορεύματα» λόγω «της παρουσίας ενός δαπέδου» ανάμεσα στα συντρίμμια.

«Κάθε κομμάτι ξύλου που αποσυναρμολογείται μας διδάσκει περισσότερα για τις ναυπηγικές τεχνικές του πρώιμου Μεσαίωνα», δήλωσε ο Laurent Grimber.

navagio-17.jpgΜε πληροφορίες από Euronews και LiFo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ