Η «ατυχής πραγματικότητα» των κατοίκων της Μαγιόρκα

Εστιατόρια του νησιού εισήγαγαν μέχρι και κώδικα ενδυμασίας για να «καταπολεμήσουν» τους μεθυσμένους τουρίστες.

Article featured image
Article featured image


Έντεκα παραθαλάσσια εστιατόρια στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα έχουν εισαγάγει έναν κώδικα ενδυμασίας για τους θαμώνες, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν αυτό που περιέγραψαν πρόσφατα ως κύμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς μεταξύ μεθυσμένων τουριστών.

Σε αυτά τα εστιατόρια, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Playa de Palma, δεν θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος σε όσους είναι μεταμφιεσμένοι με κουστούμι, φοράνε μπλούζες ποδοσφαιρικών ομάδων και σε όσους δεν φοράνε καθόλου μπλούζα, δήλωσε ο Juan Miguel Ferrer της Palma Beach.

«Αυτό που προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε, κατά κάποιο τρόπο, είναι η ιδέα ότι για να μπεις εδώ πρέπει να κάνεις ντους ή να αλλάξεις ρούχα. Δεν πρόκειται να έρθετε εδώ με ρούχα παραλίας», πρόσθεσε.

Η κίνηση προκλήθηκε από την πρόσφατη πλημμύρα τουριστών που φαινομενικά ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποτό παρά για την εξερεύνηση της τοπικής γαστρονομίας ή της γοητείας του νησιού, είπε. «Από τις 10 Μαΐου, υποφέρουμε από την άφιξη μεγάλων ομάδων τουριστών που θέλουν μόνο να μεθύσουν στους δρόμους, την παραλιακή ή ακόμα και στη θάλασσα».

Περιέγραψε την κατάσταση ως χειρότερη από ό,τι ήταν τα χρόνια πριν από την πανδημία, αποκαλώντας την «ατυχή πραγματικότητα».




«Φτάνουν στα ξενοδοχεία γύρω στις 10 το πρωί και στις 2 το μεσημέρι, δεν μπορούν καν να περπατήσουν», είπε ο Φερέρ. «Είναι τελείως μεθυσμένοι και ακόμη και οι φίλοι τους, τούς αφήνουν ξαπλωμένους στα πεζοδρόμια».

Από το 2020, οι Βαλεαρίδες Νήσοι έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή μιας σειράς μέτρων στην προσπάθεια να «πατάξουν» τον χαμηλής ποιότητας τουρισμό και να προσελκύσουν πιο αξιόλογους επισκέπτες. Το λεγόμενο «διάταγμα περί υπέρβασης» ισχύει για τα θέρετρα στο Magaluf, την Playa de Palma και το San Antonio στην Ίμπιζα, όπου έχουν απαγορευθεί οι προσφορές «all-you-can-drink» και «happy hour», μεταξύ άλλων μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και κατ’ επέκταση τα έκτροπα που συνεπάγεται.

Ο Ισπανός υφυπουργός Τουρισμού, Φερνάντο Βαλτές, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ότι οι τουρίστες με άσχημη συμπεριφορά δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στην Ισπανία και κάλεσε για ριζική αλλαγή στον κλάδο, ώστε να τεθεί παράνομη η κακή συμπεριφορά και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από τους τουρίστες.

Οι δηλώσεις του ήρθαν μετά από αναφορές από τις Αρχές της Μαγιόρκα ότι οι θορυβώδεις τουρίστες, κυρίως Γερμανοί, στην Playa de Palma, έκαναν τη ζωή των ντόπιων κατοίκων μαρτυρική εξαιτίας της συμπεριφοράς τους.

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι επενδύονται τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στο Magaluf και εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλη την Ισπανία για τη βελτίωση των θέρετρων.

Ο κ. Valdes είπε ότι είχε συνομιλίες με τον Βρετανό πρέσβη στην Ισπανία, Hugh Elliott, και συμφώνησαν και οι δύο ότι χρειάζεται ένας κώδικας καλής συμπεριφοράς.


Με πληροφορίες από huffpost.gr, guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ