Βρετανός φανατικός σινεφίλ είδε πάνω από 1.000 ταινίες μέσα σε έναν χρόνο

Ποια ταινία θα παρακολουθούσε αν έπρεπε να επιλέξει να βλέπει μόνο μια.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από BBC

Ένας Βρετανός φανατικός σινεφίλ παρακολούθησε περισσότερες από 1.000 ταινίες μέσα σε ένα χρόνο αφού έχασε τη δουλειά του στο πρώτο lockdown λόγω του Covid.

Ο Φιλ Γουότς, από το Σόμερσετ της Αγγλίας, παρακολούθησε συνολικά 1.028 ταινίες και σε μερικές περιπτώσεις, έβλεπε μέχρι και εφτά ταινίες μέσα σε μια μέρα.

Ο γιος πρώην μηχανικού προβολής σε κινηματογράφο περιέγραψε τον εαυτό του ως «σούπερ γκικ» όσον αφορά τις ταινίες και η μαραθώνια χρονιά ταινιών του συμπεριλάμβανε την παρακολούθηση όλων των ταινιών James Bond, Star Trek και Fast and Furious.

Ο Γουότς εργαζόταν σε μια ξυλουργική εταιρεία κοντά στο Yeovil και τον απέλυσαν τον Νοέμβριο του 2020. Την άνοιξη του 2021, έχοντας δουλέψει από το σπίτι σε άλλα έργα και έχοντας στο παρασκήνιο ταινίες να παίζουν, συνειδητοποίησε ότι είχε παρακολουθήσει «πάρα πολλές».

«Πρέπει να κρατάω σημειώσεις αλλιώς ξεχνάω τι έχω παρακολουθήσει», είπε. «Ήμουν καλά στις τρεις έως τέσσερις εκατοντάδες που είχα παρακολουθήσει μέχρι τον Μάρτιο αλλά σκέφτηκα ότι ίσως μπορούσα να τις κάνω χίλιες σε ένα χρόνο».

Ο Φιλ μεγάλωσε στα 70s και μια από τις πρώτες του αναμνήσεις είναι όταν ο πατέρας του μετέτρεψε ένα γκαράζ σε έναν μικρό κινηματογράφο. Τοποθέτησε 8 μικρά καθίσματα που πήρε από έναν παλιό κινηματογράφο στο Πλύμουθ και τοποθέτησε μια κουρτίνα μπροστά από την οθόνη προβολής.

Μιλώντας σχετικά με τον μαραθώνιό του, ο Γουότς είπε πως η παρακολούθηση τόσων πολλών ταινιών επηρέασε το πρόγραμμα του ύπνου του, «ειδικά όταν έμενα ξύπνιος μέχρι αργά για να παρακολουθήσω μια καλή ταινία τρόμου», λέει. Ωστόσο, προσθέτει πως δεν επηρέασε άλλους τομείς της ζωής του.

«Πάντα χρησιμοποιούσα τις ταινίες ως μορφή απόδρασης. Μερικοί άνθρωποι πάνε για τζόκινγκ ή διαβάζουν ένα βιβλίο. Για μένα, μια ταινία είναι δύο ώρες σε έναν μακρινό γαλαξία ή βαθιά κάτω από τη θάλασσα ή σε ένα πραγματικό δράμα», είπε.

«Επειδή ήμασταν σε lockdown, δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνική μου ζωή. Μάλιστα, έκανα και νέους φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είχαν τα ίδια γούστα».



Ανέφερε επίσης ότι η γυναίκα του αποδέχθηκε τον κινηματογραφικό του μαραθώνιο.

«Ήταν χαρούμενη στον κήπο όσο εγώ ήμουν μέσα, συνήθως με κλειστή την κουρτίνα. Έμπαινε μερικές φορές, την άνοιγε και εγώ έκανα σαν βρικόλακας, προσποιούμενος τον ήλιο να καίει! Έχουμε πολύ διαφορετικά γούστα στις ταινίες. Βρήκαμε μερικές για να δούμε μαζί, αλλά τις περισσότερες τις είδα μόνος μου», είπε.

Έχοντας περάσει ένα χρόνο βλέποντας τα πάντα, από κλασικές ταινίες μέχρι τον κινηματογράφο της δεκαετίας του 1990 και τις ταινίες που κυκλοφόρησαν στον κινηματογράφο το 2021, ο Γουότς είπε ότι αυτή που θα επέλεγε να παρακολουθήσει αν μπορούσε να επιλέξει μόνο μία ήταν το «Cinema Paradiso».

Η ταινία του 1988 αφορά ένα νεαρό αγόρι από την Ιταλία που μαθαίνει την τέχνη του κινηματογράφου από έναν μηχανικό προβολής, αντικατοπτρίζει τη δική του ζωή, ανέφερε ο Φιλ.

«Είναι το πιο όμορφο πράγμα που έχω δει ποτέ», είπε.

«Μεγαλώνοντας στον κόσμο του κινηματογράφου, ο μπαμπάς μου με δίδαξε ότι αν θέλεις να μάθεις σε ποια πλευρά της κινηματογραφικής ταινίας βρίσκεται το σμάλτο, πρέπει να την ακουμπήσεις με τα χείλη σου και τότε θα κολλήσουν. Αυτό ήταν κάτι που έμαθε και το αγόρι στην ταινία από τον μηχανικό προβολής».

Το πάθος του Γουότς για τον κινηματογράφο τον οδήγησε στο να γίνει πλέον συνεργάτης στον ιστότοπο κριτικής «The Last Movie Outpost,» παίρνοντας συνεντεύξεις από ηθοποιούς και σκηνοθέτες και επίσης συμβάλλοντας σε εβδομαδιαίες εκπομπές συζήτησης.

«Είναι υπέροχο χόμπι και αν γινόταν αμειβόμενη δουλειά θα ήμουν πολύ χαρούμενος», είπε.


Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ