Ινδία: Οι κάτοικοι ενός χωριού ρισκάρουν τη ζωή τους για να αντλήσουν νερό από ένα σχεδόν στεγνό πηγάδι

Το «σπαραχτικό» βίντεο που έγινε viral.

Article featured image
Article featured image


Ένα βίντεο που έγινε viral έρχεται να μας υπενθυμίσει πως η πρόσβαση σε αγαθά όπως το νερό, δεν είναι δεδομένη για όλους και σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι καλούνται ακόμη και να ρισκάρουν τη ζωή τους για να εξασφαλίζουν λίγο καθαρό, πόσιμο νερό.

Όπως βλέπουμε να συμβαίνει και στο βίντεο όπου άνθρωποι σκαρφαλώνουν στον τοίχο ενός πηγαδιού χωρίς καν ένα σκοινί για να καταφέρουν να αντλήσουν νερό από ένα σχεδόν στεγνό πηγάδι.

Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Γκουσίγια στην πολιτεία Μάντια Πραντές της Ινδίας όπου σε πολλές περιοχές οι κάτοικοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις καθαρού, πόσιμου νερού.

Οι κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να λάβουν ακραία μέτρα μετά την ξηρασία που έπληξε τη περιοχή και η οποία μετέτρεψε σε χέρσες εκτάσεις τις λίμνες και «άδειασε» πολλά πηγάδια.Αρκετές άλλες περιοχές σε όλη την Ινδία αντιμετωπίζουν παρόμοια κρίση νερού. Βίντεο που δείχνουν Ινδούς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να εξασφαλίσουν λίγο νερό γίνονται συχνά viral. Τον Απρίλιο, ένα παρόμοιο βίντεο έδειχνε μια γυναίκα να κατεβαίνει σε ένα πηγάδι στην πολιτεία Μαχαράστρα.

Μια παγκόσμια έκθεση του 2019 είχε συμπεριλάβει την Ινδία μεταξύ 17 χωρών όπου το «στρες για το νερό», ήταν «εξαιρετικά υψηλό». Στην έκθεση αναφέρεται ότι επτά πολιτείες της Ινδίας ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Ειδικότερα στη Μαντια Πραντές, όπως αναφέρει το BBC, η έλλειψη νερού είναι ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα κάθε καλοκαίρι ενώ η τοπική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί παροχή νερού βρύσης σε κάθε χωριό μέχρι το 2024. Αλλά το πόσιμο νερό εξακολουθεί να είναι μη προσιτό για εκατομμύρια ανθρώπους.

Στο χωριό Γκουσίγια της συγκεκριμένης πολιτείας, οργισμένοι χωρικοί δηλώνουν ότι θα μποϊκοτάρουν τις τοπικές εκλογές φέτος για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης.

«Πρέπει να κατέβουμε στο πηγάδι για να μαζέψουμε νερό. Υπάρχουν τρία πηγάδια και όλα έχουν σχεδόν στεγνώσει. Καμία αντλία χειρός δεν έχει νερό», είπε μια γυναίκα στο πρακτορείο ειδήσεων ANI. «Κρατικοί υπάλληλοι και πολιτικοί ηγέτες έρχονται μόνο κατά τη διάρκεια εκλογών. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να μην δώσουμε ψήφους μέχρι να έχουμε σωστή παροχή νερού».

Πολλοί Ινδοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντέδρασαν σε αυτό το «σπαραχτικό» όπως το χαρακτήρισαν βίντεο ζητώντας σε υψηλούς τόνους από τους αρμόδιους αξιωματούχους να λάβουν άμεσα μέτρα βοηθώντας τους κατοίκους του χωριού.

Στην Ινδία σχεδόν τα δύο τρίτα των περιοχών της χώρας απειλούνται από την πτώση της στάθμης των υπόγειων υδάτων, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα ενώ η χώρα αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρό «στρες για το νερό» μέχρι το 2050, με 30 πόλεις να λέγεται ότι θα βρεθουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ