«Lockdown» σε εκατομμύρια μέλισσες της Αυστραλίας λόγω ενός θανατηφόρου παράσιτου

Οι αρχές θέσπισαν διάφορα μέτρα βιοασφάλειας.

Article featured image
Article featured image


Εκατομμύρια μέλισσες στην Αυστραλία τέθηκαν σε lockdown και χιλιάδες θα θανατωθούν μετά τον εντοπισμό θανατηφόρου παράσιτου στη χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, το παράσιτο varroa εντοπίστηκε κοντά σε ένα λιμάνι του Σίδνεϊ την περασμένη εβδομάδα και τις επόμενες ημέρες εντοπίστηκε σε κυψέλες σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Η έξαρση απειλεί να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια στον τομέα παραγωγής μελιού και τροφίμων.

Οι υπεύθυνοι σε μια νέα ζώνη βιοασφάλειας δεν θα μπορούν να μετακινήσουν τις κυψέλες, τις μέλισσες ή τις κηρήθρες μέχρι νεοτέρας.

Η Αυστραλία ήταν η μόνη ήπειρος απαλλαγμένη από το συγκεκριμένο παράσιτο, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις μέλισσες παγκοσμίως.

Τα παράσιτα -που έχουν περίπου το μέγεθος ενός σουσαμιού- εξασθενούν και σκοτώνουν τις αποικίες μεταδίδοντας την ίδια στιγμή διάφορους ιούς.

Οι αρχές της Αυστραλίας προχώρησαν στην εισαγωγή μέτρων βιοασφάλειας για να περιορίσουν το ξέσπασμα, μετά τον εντοπισμό αρκετών κρουσμάτων στην περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Κυψέλες σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από μολυσμένες περιοχές - περίπου 400 μέχρι στιγμής - θα καταστραφούν επίσης, ενώ αποικίες σε απόσταση 25 χιλιομέτρων θα επιθεωρούνται και θα παρακολουθούνται.



«Lockdown» μελισσών

Τέθηκε επίσης σε εφαρμογή «lockdown μελισσών», που απαγορεύει τη μετακίνησή τους σε όλη την πολιτεία.

Πρόκειται για μέτρο ζωτικής σημασίας προκειμένου να σταματήσει η επιδημία να καταστρέφει τους παραγωγούς, λέει ο Ian McColl των NSW Farmers. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν τα παράσιτα συνεχίσουν να εξαπλώνονται, θα μπορούσε να κοστίσει μόνο στη βιομηχανία παραγωγής μελιού 48 εκατ. δολάρια ετησίως.

Περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων στην Αυστραλία εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, των μήλων και των αβοκάντο.

«Οι μέλισσες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος παραγωγής μας», πρόσθεσε ο McColl.


Με πληροφορίες από lifo, bbc

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ