«Ο ιερέας μού είπε πως με πολλή προσευχή και αγώνα μπορώ να θεραπευτώ»

Σε ρεπορτάζ της γερμανικής Deutsche Welle για τις Ψευδοθεραπείες Μεταστροφής ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Κύπρο, ακούγεται και η συγκλονιστική μαρτυρία ενός θύματος.

Article featured image
Article featured image


Το θέμα της ποινικοποίησης των «θεραπειών μεταστροφής» σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, βρέθηκε νωρίτερα φέτος στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, κατά την οποία ακούστηκαν και καταγράφηκαν σοβαρότατες καταγγελίες που αφορούν σε τραυματικές εμπειρίες ατόμων και τα όσα έχουν υποστεί.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν καταγγελίες που αφορούν σε ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές, σε ιερείς και σε εναλλακτικούς θεραπευτές, που μετέρχονται τέτοιων μεθόδων, δηλαδή της λεγόμενης θεραπείας μεταστροφής ή επανόρθωσης ατόμων, που αποσκοπούν στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους.

Σε συνέχεια αυτής της είδησης η Deutsche Welle έκανε ένα ρεπορτάζ, αφιερωμένο στις «θεραπείες μεταστροφής» που γίνονται στην Κύπρο, ενώ πολιτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ εξέφρασε την επιθυμία του κόμματος να τις ποινικοποιήσει.

Όπως λέει ο κ. Γ. Κουκουμάς, βουλευτής του ΑΚΕΛ, στο DW «Οι θεραπείες μεταστροφής διενεργούνται από επαγγελματίες υγείας και από ιερείς, όπου οι πρώτοι προχωρούν σε ορμονοθεραπείες και ψυχοθεραπείες και οι δεύτεροι εξαναγκάζουν άτομα σε κατήχηση. Έχουν ακουστεί συγκλονιστικές μαρτυρίες – “βασανιστήρια” στα οποία έχουν υποβληθεί ΛΟΑΤΚΙ άτομα ούτως ώστε να αλλάξει η σεξουαλική ταυτότητα, η ταυτότητα φύλου ή η έκφραση φύλου τους. Η δική μας πρωτοβουλία έχει ως στόχο να ποινικοποιήσει αυτές τις πρακτικές».

Στο ρεπορτάζ μιλά επίσης και ο γραμματέας της Accept Κύπρου, Στέφανος Ευαγγελίδης, ο οποίος λέει πως έχουν γίνει γύρω στις 100 ανώνυμες καταγγελίες και θέσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με όσα λέει, υπήρξαν ιερείς που στην προσπάθειά τους να κατηχήσουν το άτομο, τού προτείνουν προσευχή, μετάνοια, μέχρι και προξενιό. Προτείνουν επίσης σε ομοφυλόφιλους άντρες να βλέπουν ερωτικές ταινίες, στις οποίες συμμετέχουν 2 γυναίκες ούτως ώστε να «ξεχάσουν» τι τους αρέσει πραγματικά.

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά παραδείγματα που έδωσε ο κ. Ευαγγελίδης είναι μια περίπτωση που αφορά σε καταγγελία για εξορκισμό. «Δηλαδή έδεσαν ένα άτομο πάνω σε μια καρέκλα και του έκαναν προσευχή για εξορκισμό», λέει χαρακτηριστικά.



Επιπλέον, ένα άτομο μοιράστηκε τη δική του συγκλονιστική εμπειρία και εξιστόρησε όσα βίωσε κατά τις συναντήσεις του με τον ιερέα που ήθελε να να τον κάνει να «ξεπεράσει το πρόβλημά του», από την ηλικία των 16 χρονών.

«Μου έκανε εξομολόγηση και όταν γονάτιζα, μου έβαζε το πετραχήλι και μου έκανε διάφορες προσευχές. Άρχισα να έχω ψυχοσωματικά συμπτώματα, παλινδρόμηση στομάχου και κατάθλιψη. Όταν του είπα ότι παίρνω αντικαταθλιπτικά χάπια με έβαλε μπροστά στον σταυρό και μου είπε “δεν γίνεται από τη μια να φιλάς τον σταυρό του Ιησού Χριστού και από την άλλη να τον πληγώνεις, να τον καρφώνεις, όπως έκαναν οι Ιουδαίοι”».

Το άτομο που παρέμεινε ανώνυμο, προσθέτει επίσης πως του προτάθηκε να κάνει κάποιο είδος ορμονοθεραπείας, κάτι στο οποίο δεν είχε συναινέσει.

Πάνω στο ίδιο θέμα, ο γραμματέας της Accept είπε πως έχουν δεχτεί και καταγγελίες για επαγγελματίες, όπως για παράδειγμα ενδοκρινολόγοι που έβαζαν ορμόνες και τεστοστερόνη σε άτομα που δεν τηρούσαν το πρότυπο του άντρα «όπως το προσδιορίζει η ετεροκανονικότητα», ούτως ώστε να γίνουν πιο «άντρες».

Ο ανώνυμος μάρτυρας προσέθεσε επίσης πως ο ιερέας που συναντούσε, τού είπε να παρακολουθεί ετεροφυλοφιλικό πορνό, έτσι ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται η έλξη του προς το αντίθετο φύλο. Του έλεγε επίσης, να προσπαθεί να βλέπει κοπέλες στην καθημερινότητά του και να βάζει τον εαυτό του σε μια διαδικασία φαντασίωσης, κάτι που ήταν πολύ ψυχοφθόρο και επίπονο για τον ίδιο.

Τέλος, ο κ. Κουκουμάς ανέφερε πως αν ψηφιστεί η πρόταση νόμου που θέλει να ποινικοποιήσει τις εν λόγω πρακτικές θα περαστεί ένα μήνυμα πως η ταυτότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων δεν είναι μια αρρώστια που πρέπει να θεραπευτεί, αλλά μια ταυτότητα που πρέπει να γίνει σεβαστή, ενώ πρόσθεσε πως η κυπριακή πολιτεία και κοινωνία πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά.

Σημείωσε επίσης πως η νομοθεσία που συστήνουν θα «τερματίσει κακοποιητικές πρακτικές που έχουν χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον ΟΗΕ ως βασανιστήρια».


Δείτε το ρεπορτάζ της DW:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ