Απλά μέτρα για αποφυγή εμφάνισης εντόμων και τρωκτικών στα σπίτια μας

Ο Δήμος Λευκωσίας μάς προτείνει να ακολουθήσουμε μερικές απλές κινήσεις τώρα που οι καιρικές συνθήκες της Κύπρου ευνοούν σημαντικά την εμφάνιση ανεπιθύμητων «επισκεπτών» στις οικίες μας.

Article featured image
Article featured image


Μια δημοσίευση από τον Δήμο Λευκωσίας προτείνει 13 πράγματα που θα ήταν καλό να κάνουμε στα σπίτια μας ούτως ώστε να αποφευχθούν τα έντομα και τα τρωκτικά φέτος το καλοκαίρι, μιας και οι καιρικές συνθήκες της Κύπρου ευνοούν σημαντικά την εμφάνισή τους.

Για αποφυγή της εμφάνισης εντόμων και τρωκτικών στις οικίες μας ο Δήμος Λευκωσίας προτείνει να ακολουθούμε τις πιο κάτω απλές κινήσεις:

- Φροντίζουμε με επιμέλεια την καθαριότητα του σπιτιού μας ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα τροφών και ροφημάτων, κυρίως στους χώρους της κουζίνας και του καθιστικού.

- Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα τρόφιμα και ανοικτά δοχεία στους πάγκους της κουζίνας και τα ντουλαπάκια. Αντιθέτως, χρησιμοποιούμε πλαστικά δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς για τη φύλαξη των ανοικτών συσκευασιών τροφίμων.

- Δεν αφήνουμε χρησιμοποιημένα πιάτα και ποτήρια στους νεροχύτες ή και τους πάγκους μας, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

- Φροντίζουμε όπως τα σκυβαλοδοχεία που υπάρχουν στους βοηθητικούς χώρους και την κουζίνα να φέρουν κάλυμμα και να παραμένουν πάντοτε κλειστά.

- Φροντίζουμε ώστε οι κάδοι των αχρήστων να αδειάζουν σε τακτική βάση και μεταφέρουμε τις δεμένες σακούλες στα κατάλληλα σκυβαλοδοχεία, σκυβαλοκιβώτια ή σκυβαλαποθήκες του υποστατικού μας για συλλογή από τα συνεργεία του Δήμου. Πλένουμε τα σκυβαλοδοχεία και σκυβαλοκιβώτια σε τακτά χρονικά διαστήματα.

- Οι κατσαρίδες συνωστίζονται σε χώρους με υγρασία, ησυχία και άφθονη οργανική ουσία (χαρτοκιβώτια, άχρηστα αντικείμενα, υπολείμματα τροφών κλπ), οπότε φροντίζουμε οι αποθήκες και οι υπόγειοι χώροι των κτιρίων μας να διατηρούνται καθαροί, με κατάλληλο εξαερισμό.

- Να γίνεται σωστός καθαρισμός πίσω από τις ηλεκτρικές συσκευές στις κουζίνες (ψυγεία, τοστιέρες, φούρνοι μικροκυμάτων, πλυντήρια πιάτων κλπ), ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

- Φροντίζουμε τα ηλεκτρικά καλώδια των συσκευών να είναι συμμαζεμένα και τακτοποιημένα.

- Λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα εφαρμόζοντας κατάλληλα σκευάσματα για οικιακή χρήση στα ερμαράκια και κάτω από τη βρύση της κουζίνας, καθώς και στις ντουλάπες της οικίας μας, δύο φορές το χρόνο. Νοείται ότι αποφεύγουμε την εφαρμογή οποιωνδήποτε σκευασμάτων σε παιδικά δωμάτια και δωμάτια ατόμων με ευαισθησία.

- Δεν αφήνουμε μονίμως εκτεθειμένη την τροφή των κατοικίδιων ζώων μας γιατί είναι παράγοντας έλξης εντομών και τρωκτικών υγειονομικής σημασίας.

- Φροντίζουμε ώστε τα φυτά της περίφραξης να είναι καθαρά στη βάση τους σε ύψος μέχρι 20 εκατοστά και απομακρύνουμε τα πεσμένα φύλλα. Επιπρόσθετα αποφεύγουμε να έχουμε αναρριχητικά φυτά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου μας γιατί επιτρέπουν την αναρρίχηση και το φώλιασμα των εντόμων και τρωκτικών.

- Εφοδιάζουμε τα παράθυρα και τα ανοίγματα των εξαερισμών με δικτυωτά πλέγματα (σίτες), ενώ καλή πρακτική είναι και η εφαρμογή βούρτσας στη βάση των θυρών.

- Για την αποφυγή της εμφάνισης εντόμων αποθηκών και χάρτου, προγραμματίζουμε κάθε τρεις μήνες τη μετακίνηση, τον καθαρισμό και την επανατοποθέτηση των βιβλίων επάνω σε βιβλιοθήκες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ