Η «καλύτερη γυναίκα σεφ του κόσμου για το 2022» μαγειρεύει με μυρμήγκια και προνύμφες

Αυτός είναι μόνο ένας από τους (πολλούς) λόγους για τους οποίους βραβεύτηκε η Κολομβιανή σεφ.

Article featured image
Article featured image


Η Κολομβιανή σεφ Λέονορ Εσπινόζα, βραβεύτηκε ως η καλύτερη γυναίκα σεφ του κόσμου για το 2022 από την επιχείρηση «William Reed», μια ψηφιακή επιχείρηση δεδομένων και εκδηλώσεων υψηλής αξίας που εξυπηρετεί τον τομέα των τροφίμων και ποτών.

Η 59χρονη σεφ εμπνέεται από την τεράστια βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος της Κολομβίας καθώς και τη μακρά ιστορία του τόπου της, ώστε να δημιουργεί τις υπέροχες γεύσεις στα πιάτα της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ίδια: «Η κουζίνα μου προέρχεται από τους υποβιβασμένους πολιτισμούς, τις ξεχασμένες περιοχές, έχει τη γεύση του παρελθόντος, του καπνού… του πόνου. Έχει επίσης την γεύση της χαράς ενός πλάτανου, της μανιόκας, του βρεγμένου χώματος και της ερήμου. Υπάρχει πολλή ποίηση στην κουζίνα μου».

Η βραβευμένη σεφ δεν είναι μόνο μαγείρισσα αλλά και ακτιβίστρια. Έχει ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της χώρας της και έχει μελετήσει τη γηγενή κουζίνα. Έχει καταφέρει να δώσει «φωνή» σε ανθρώπους που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι σε περιοχές που πλήττονται από τη φτώχεια και τη βία.

kaliteri-gineka-sef-2022-2_city.png
Φωτογραφία: Andrés Rodríguez.



Η βρετανική επιχείρηση «William Reed», περιέγραψε την Εσπινόζα ως «πολυτάλαντη Κολομβιανή σεφ που παντρεύει την τέχνη, την πολιτική και τη γαστρονομία». Το εστιατόριό της με το όνομα «Leo», στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, την Μπογκοτά, παρουσιάζει γεύσεις από όλη τη χώρα, ιδιαίτερα από κοινότητες ιθαγενών και αφροκολομβιανών. Τα μέλη της επιτροπής βράβευσής της εξέφρασαν τον θαυμασμό τους λέγοντας πως η Εσπινόζα «έχει σφυρηλατήσει ένα μοναδικό, εγκεφαλικό και βαθύ στυλ μαγειρικής που την κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Την ίδια στιγμή επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη γαστρονομία ως εργαλείο κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης».


Η ιστορία της «καλύτερης γυναίκας σεφ του κόσμου για το 2022»

Η Λέονορ μεγάλωσε στην Καρθαγένη, στις ακτές της Καραϊβικής και στην Κολομβία. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μία αυτοδίδακτη σεφ. Σπούδασε οικονομικά και τέχνες και εργάστηκε στη διαφήμιση πριν κάνει στροφή στην καριέρα της και μπει στις κουζίνες, σε ηλικία 35 ετών.

kaliteri-gineka-sef-2022-3_city.png
Φωτογραφία: DANIEL MUNOZ / AFP



Το 2017 ανακηρύχθηκε η καλύτερη γυναίκα σεφ της Λατινικής Αμερικής. Στο μαγειρικό της ρεπερτόριο, ενσωματώνει πολλά παραδοσιακά συστατικά, από εξωτικά φρούτα και κόνδυλους των Άνδεων μέχρι μυρμήγκια και προνύμφες.

Ο κόσμος της υψηλής γαστρονομίας είναι ένας κλάδος που κυριαρχείται παραδοσιακά από άνδρες. Ως εκ τούτου, η Λέονορ Εσπινόζα αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για όλες τις άλλες επίδοξες γυναίκες μαγείρισσες. Αυτό που η ίδια ελπίζει είναι να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη μαγειρική της για να προωθήσει την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των πιο φτωχών περιοχών της Κολομβίας.



Με πληροφορίες από in.gr, france24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ