Σε αυτήν τη χώρα μπορείς να αφοδεύεις δημόσια αρκεί να μην σε βλέπει κανείς

Ελεύθεροι κατασκηνωτές κουράστηκαν να κατηγορούνται για αυτήν την ενέργεια και ζητούν αυστηροποίηση του νόμου.

Article featured image
Article featured image


Ένας νόμος της Νέας Ζηλανδίας που επιτρέπει στους ανθρώπους να αφοδεύουν ή να ουρούν δημόσια –εφόσον είναι σίγουροι ότι δεν τους βλέπει κάποιος– πρέπει να αυστηροποιηθεί, λέει μια ένωση ελεύθερων κατασκηνωτών, εν μέσω μακροχρόνιων ισχυρισμών ότι οι κατασκηνωτές ευθύνονται για μεγάλο μέρος των ανθρώπινων αποβλήτων στο φυσικό περιβάλλον.

Επί του παρόντος, είναι αδίκημα η αφόδευση ή η ούρηση σε δημόσιο χώρο (εκτός αν γίνεται σε μια δημόσια τουαλέτα), αλλά, εάν το άτομο μπορεί να αποδείξει ότι είχε βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι δεν τον έβλεπε κανείς, μπορεί να αποφύγει πρόστιμο 200 $ .

Η «Responsible Campers Association Inc» υποστηρίζει ότι ο νόμος πρέπει επίσης να απαιτεί από τους ανθρώπους να δείξουν ότι έκαναν την ανάγκη τους τουλάχιστον 50 μέτρα μακριά από τη θάλασσα και ότι έθαψαν ό,τι άφησαν πίσω, σε τουλάχιστον 15 εκατοστά βάθος.

«Δεν είναι τόσο η πράξη που δημιουργεί ανησυχία, αλλά τα ορατά επακόλουθα», δήλωσε ο Μπομπ Όσμπορν, εκπρόσωπος της ομάδας που δημιουργήθηκε το 2017, για να σταθεί στο πλευρό των φαν του ελεύθερου κάμπινγκ.

Οι κατασκηνωτές αυτοί έχουν γίνει τίτλοι σε τοπικά Μέσα, ως υπεύθυνοι για ενέργειες που έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον (πχ αύξηση περιττωμάτων και χαρτιού υγείας, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς). Πολλές τοπικές κοινότητες έχουν απαγορεύσει το ελεύθερο κάμπινγκ.

Οι τριβές μεταξύ των κατασκηνωτών, των ντόπιων και της κυβέρνησης κορυφώθηκαν στα τέλη του 2020, όταν ο υπουργός Τουρισμού, Στιούαρτ Νας, είπε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RNZ ότι οι ελεύθεροι κατασκηνωτές με μη αυτόνομα οχήματα «σταματούν στην άκρη του δρόμου και... αφοδεύουν στις πλωτές οδούς μας».

Ωστόσο, ο Όσμπορν είπε ότι ήταν άδικο να κατηγορούνται οι κατασκηνωτές για τα δημόσια προβλήματα κακής κατάστασης της χώρας. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν κάποια συγκεκριμένη ομάδα με αυτήν την ανεπιθύμητη πρακτική που επηρεάζει τους ταξιδιώτες καθημερινά σε όλη τη Νέα Ζηλανδία», είπε.

Η ομάδα πιστεύει ότι η ελαχιστοποίηση «των πιο ανεπιθύμητων επακόλουθων» θα ήταν ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος βραχυπρόθεσμα, ενώ η τοποθέτηση περισσότερων εγκαταστάσεων τουαλετών για τους ταξιδιώτες θα αποτελούσε την καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση.


Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ