Η αποψινή βροχή των Περσείδων θα συνοδεύεται από την τελευταία υπερπανσέληνο του έτους

Ποιο είναι το κατάλληλο μέρος για να παρακολουθήσετε αυτό το όμορφο θέαμα.

Article featured image
Article featured image


Οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή καλοκαιρινή βροχή από «πεφταστέρια», θα κορυφωθούν και φέτος μέσα στην καρδιά του Αυγούστου και συγκεκριμένα απόψε, στον νυχτερινό ουρανό της χώρας μας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.

Μάλιστα, φέτος η κορύφωση των εν λόγω μετεώρων θα συμπέσει με την τελευταία από τις φετινές υπερπανσελήνους (04:36 ώρα Κύπρου), κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει πιο δύσκολη η παρατήρηση των Περσείδων. Το φεγγάρι θα βρίσκεται ξανά πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως (η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν με το περίγειο της Σελήνης) και έτσι θα φαίνεται κάπως πιο μεγάλο και φωτεινό, «σβήνοντας» πολλά «πεφταστέρια», εκτός από τα πιο λαμπερά.

Τι είναι οι Περσείδες

Οι Περσείδες είναι θεαματικές βροχές διαττόντων, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Οι Περσείδες «δίνουν» περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων μέσα στο έτος. Το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα, ενώ συνήθως «δίνουν» 50 έως 60 την ώρα. Φέτος λόγω της πανσελήνου, σύμφωνα με τη NASA, αναμένεται να είναι ορατά το πολύ 10 έως 20 την ώρα.

Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους. Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου.

Το «σόου» αρχίζει λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

Οι Περσείδες -οι οποίες καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ.- προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων.

Ο εν λόγω κομήτης είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Το τελευταίο κοντινό πέρασμά του από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2125, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.

Τα μετέωρά του, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 130 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), σε ύψος άνω των 80 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Η επόμενη πανσέληνος θα συμβεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ η επόμενη υπερπανσέληνος στις 3 Αυγούστου 2023.


Πού μπορείτε να τις δείτε

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) προτείνει στο κοινό όπως επιλέξει ένα σημείο κατά προτίμηση εκτός πόλης και μακριά από περιοχές με φωτορύπανση, με όσο δυνατόν ευρύτερο οπτικό πεδίο καθώς όσο πιο σκοτεινό είναι το μέρος της παρακολούθησης, τόσο πιο εντυπωσιακό θα είναι και το θέαμα.

Επομένως, προτείνει όπως κατά την διάρκεια της παρατήρησης, να αποφευχθεί η χρήση κινητών και άλλων πηγών φωτός αφού θα επηρεάσουν την νυχτερινή όραση.

«Ένα αναπαυτικό κάθισμα, στρώμα ή μαξιλάρι θα συμβάλουν στην άνετη παρατήρηση και την απόλαυση της βραδιάς. Παρόλο που δεν χρειάζεται οποιοσδήποτε ειδικός εξοπλισμός όπως τηλεσκόπιο ή κιάλια για την παρατήρηση των Περσείδων, εντούτοις επιτρέπει την παρατήρηση του φεγγαριού και του υπόλοιπου ουρανού».

Με την ευκαιρία αυτή, το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στη Κυπερούντα την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 κατά τις ώρες 9:00μ.μ. – 11:00 και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν.

Όπως αναφέρεται «όσοι έχουν τηλεσκόπια μπορούν να τα φέρουν μαζί τους ώστε να βοηθηθεί το κοινό στην αστροπαρατήρηση.

Επίσης λόγω του γεγονότος ότι την ίδια βραδιά θα έχουμε και το φαινόμενο της Πανσελήνου, όσοι διαθέτουν μουσικά όργανα προτρέπονται να τα φέρουν μαζί τους, ώστε μαζί με την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο να μπορούμε να απολαύσουμε και τη μουσική.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για πληροφορίες: Τηλ. 99 131405, 99 643212».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ