Τι είναι οι «ρομαντικές απάτες» για τις οποίες μάς προειδοποιεί η Αστυνομία Κύπρου;

Πώς να διακρίνετε και να προστατευτείτε από έναν «ρομαντικό απατεώνα».

Article featured image
Article featured image


Για τις «ρομαντικές απάτες» φρόντισε να μάς ενημερώσει η Αστυνομία Κύπρου, οι οποίες γίνονται μέσω του διαδικτύου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση, απατεώνες στρέφονται σε διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών ή ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης προσεγγίζοντας πρόσωπα που μπορεί να ψάχνουν για σύντροφο και τελικά τους αποσπούν χρηματικά ποσά.

Μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, το 2019, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι έχασαν πέραν των 200 εκατομμυρίων δολαρίων από τις λεγόμενες «Ρομαντικές Απάτες».

Οι απατεώνες δημιουργούν πλαστά προφίλ σε ιστότοπους και εφαρμογές γνωριμιών ή επικοινωνούν με τους στόχους τους μέσω δημοφιλών ιστότοπων κοινωνικών Μέσων όπως το Instagram, το Facebook ή το Google Hangouts. Δημιουργούν μια σχέση οικειότητας με τους «στόχους» τους για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, μερικές φορές, συνομιλώντας αρκετές φορές την ημέρα. Στη συνέχεια, συνθέτουν μια φανταστική ιστορία και ζητούν χρήματα.


Πώς να διακρίνετε έναν «ρομαντικό απατεώνα»

Οι «ρομαντικοί απατεώνες» χρησιμοποιούν διάφορες δικαιολογίες για να πείσουν τα θύματά τους πως ζουν εκτός της χώρας όπου διαμένουν εκείνα. Για να μπορέσουν να πείσουν τα θύματα για την ιστορία τους συνήθως χρησιμοποιούν φανταστικά σενάρια όπως το ότι: είναι εργαζόμενοι σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου, εργάζονται στον στρατό, είναι γιατροί σε διεθνή οργανισμό, είναι μέλη πολυεθνικών εταιρειών ή μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Με βάση τις καταγεγραμμένες υποθέσεις, οι «ρομαντικοί απατεώνες», συνήθως ζητούν από τους στόχους τους χρήματα για να:

- πληρώσουν για αεροπορικό εισιτήριο ή άλλα έξοδα ταξιδιού

- πληρώσουν για χειρουργική επέμβαση ή άλλα ιατρικά έξοδα

- πληρώσουν τελωνειακά τέλη για να ανακτήσουν κάτι

- αποπληρώσουν τα χρέη τζόγου τους γιατί κινδυνεύει η ζωή τους

- πληρώσουν για έκδοση βίζας ή άλλων επίσημων ταξιδιωτικών εγγράφων


Συνήθως ζητούν την καταβολή χρημάτων από τα θύματά τους μέσω ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων (Wiring Money) ή με επαναφόρτωση καρτών όπως το «MoneyPak» ή με δωροκάρτες από προμηθευτές όπως το Amazon, το Google Play, το iTunes ή το Steam

Χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους καταβολής χρημάτων επειδή έτσι μπορούν να λάβουν τα μετρητά γρήγορα και να παραμείνουν ανώνυμοι. Γνωρίζουν επίσης ότι οι συναλλαγές είναι σχεδόν αδύνατες να αντιστραφούν, αλλά και να εντοπιστούν.



Συμβουλές προστασίας του κοινού

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση της Αστυνομίας, το κοινό προτρέπεται να μην στέλνει χρήματα ή δώρα σε πρόσωπα που δεν έχουν συναντήσει προσωπικά.

Ενώ στην περίπτωση που υποψιάζεστε πως έχετε επικοινωνία με έναν «ρομαντικό απατεώνα» φροντίστε να σταματήστε να επικοινωνείτε αμέσως μαζί του. Μπορείτε επίσης να το συζητήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε και προσέξτε εάν οι φίλοι ή η οικογένειά σας, σάς λένε ότι ανησυχούν για το πρόσωπο με το οποίο συνομιλείτε.

Κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για τον τύπο και τόπο εργασίας που σας δήλωσε το ύποπτο πρόσωπο για να δείτε εάν άλλα άτομα έχουν ακούσει παρόμοιες ιστορίες. Για παράδειγμα, αν έχει επικαλεστεί κάποια θεραπεία ή εγχείρηση για να ζητήσει χρήματα, θα μπορούσατε να κάνετε αναζήτηση για «surgery scam» ή «treatment scam». Πολύ πιθανόν κατά την έρευνά σας να βρείτε και να διαβάσετε εκατοντάδες παραδείγματα και ιστορίες άλλων ανθρώπων που έπεσαν θύματα απάτης τέτοιου τύπου.

Θα διαβάσετε επίσης μερικά από τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να «κλέψουν» την καρδιά και τα χρήματά σας.

Προτού εμπιστευτείτε οποιοδήποτε πρόσωπο γνωρίσετε μέσω ιστοσελίδων και εφαρμογών για γνωριμίες, κάντε μια αντίστροφη αναζήτηση της εικόνας προφίλ του ατόμου για να δείτε αν σχετίζεται με άλλο όνομα ή με λεπτομέρειες που δεν ταιριάζουν – αυτά είναι σημάδια απάτης.


Τι να κάνετε στην περίπτωση που πέσατε θύμα «ρομαντικής απάτης»

Εάν πληρώσατε έναν «ρομαντικό απατεώνα» με μια δωροκάρτα, επικοινωνήστε αμέσως με την εταιρεία που εξέδωσε την κάρτα. Ενημερώστε τους για την κατάσταση και ρωτήστε αν μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματά σας.

Εάν είστε θύμα ή πιστεύετε πως κάποιος προσπαθεί να σάς εξαπατήσει, επικοινωνήστε άμεσα με το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας ή υποβάλετε μια καταγγελία online, μέσω της Φόρμας Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών Για Θέματα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας.

Παράλληλα, ειδοποιήστε τον ιστότοπο ή την εφαρμογή μέσα από την οποία συναντήσατε τον απατεώνα, για να προβούν αντίστοιχα στις δικές τους ενέργειες.

Περισσότερα για τις διαδικτυακές απάτες και χρήσιμες συμβουλές θα βρείτε στο CyberAlert.Cy.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ