Όταν μια Γαλλίδα καλλιτέχνις κατηγόρησε τη Lady Gaga ότι τής έκλεψε την τέχνη

Η Orlan ισχυρίστηκε ότι η ποπ σταρ είχε κλέψει εικόνες από τη δουλειά της για να δημιουργήσει το μουσικό βίντεο του τραγουδιού «Born This Way».

Article featured image
Article featured image

Της Άννας-Μαρίας Ευτυχίου


Πολλές και διάφορες οι υποθέσεις κυρίως καλλιτεχνών που κατηγορήθηκαν και έφθασαν μέχρι και τα δικαστήρια για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Συχνότερο φαινόμενο είναι τραγούδια τα οποία μοιάζουν μεταξύ τους, στους στίχους ή στη μουσική και προκαλούν πονοκέφαλο για τους δημιουργούς ή ακόμα και σε όσους εσφαλμένα κατηγορούνται για κλοπή και αντιγραφή του έργου.

Ωστόσο υπάρχουν και υποθέσεις που όντως κατέληξαν σε ενοχή αφού έγινε πράγματι λογοκλοπή ή άλλης μορφής αντιγραφή έργου του δημιουργού.

Μια υπόθεση που είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη ήταν αυτή της Αμερικανίδας Στέφανι Τζοάν Αντζελίνα Τζερμανότα, ευρύτερα γνωστή και ως Lady Gaga. Πρόκειται για την Αμερικανίδα τραγουδίστρια, μουσικό, ηθοποιό, τραγουδοποιό και χορεύτρια.

Η Lady Gaga είχε κατηγορηθεί από τη Γαλλίδα εικαστικό και visual artist Orlan για λογοκλοπή, όμως η πρώτη τελικά κέρδισε την υπόθεση, λαμβάνοντας και αποζημίωση.

GettyImages-623135698-1024x652.jpg
Η Ορλάν



Από το 2011…

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο, γεννήθηκε το 2011, όταν η Lady Gaga κυκλοφόρησε μερικές διαφημιστικές εικόνες του τραγουδιού της «Born This Way» και εμφανίστηκε με υποδόρια εμφυτεύματα στα ζυγωματικά, το μέτωπο και τους ώμους.



Καλλιτεχνικές προσθήκες που χρησιμοποίησε πολύ νωρίτερα η Orlan, η οποία θεώρησε λογικό να καταγγείλει την Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα και να προχωρήσει και σε απαίτηση αδράς αμοιβής.

Η Orlan οδήγησε την τραγουδίστρια Lady Gaga στα δικαστήρια, ζητώντας αποζημίωση ύψους 31.700.000 δολαρίων (ήτοι 7,5% των εσόδων του άλμπουμ «Born This Way»).

Η δικαστική διαμάχη διήρκησε πέντε χρόνια και το 2016, το Δικαστήριο του Παρισιού στη Γαλλία, απάντησε υπέρ της Αμερικανίδας, κρίνοντας ότι οι προσθέσεις της Lady Gaga δεν μπορεί να εκληφθούν λογοκλοπή και ότι η καλλιτέχνις Orlan, θα πρέπει να πληρώσει στη Gaga περίπου 15.000 δολάρια ως αποζημίωση για τον χρόνο που έχασε.

LoridaRespect.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ