Παιδάκια ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να τσεκάρουν τις ειδοποιήσεις τους

Μπορεί να χάνουν συνολικά μια ολόκληρη νύχτα ύπνου κάθε εβδομάδα λόγω της υπερβολικής χρήσης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Article featured image
Article featured image


Τα παιδιά κάτω των 12 ετών μπορεί να χάνουν συνολικά μια νύχτα ύπνου κάθε εβδομάδα λόγω της υπερβολικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σχεδόν το 70% των 60 παιδιών κάτω των 12 ετών που ρωτήθηκαν από το Πανεπιστήμιο De Montfort, στο Λέστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τέσσερις ώρες ή περισσότερο την ημέρα. Τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης δύο ώρες πριν πάνε για ύπνο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 12,5% των παιδιών που έλαβαν μέρος στην έρευνα ξυπνούσαν τη νύχτα για να ελέγξουν τις ειδοποιήσεις τους.

Ο λέκτορας ψυχολογίας John Shaw, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε ότι τα παιδιά έπρεπε να κοιμούνται από 9 έως 11 ώρες τη νύχτα, σύμφωνα με τις οδηγίες του NHS, αλλά οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι κοιμούνται κατά μέσο όρο 8,7 ώρες τη νύχτα.

Είπε: «Ο φόβος της απώλειας, που προκαλείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επηρεάζει άμεσα τον ύπνο τους. Θέλουν να ξέρουν τι κάνουν οι φίλοι τους και αν δεν είναι συνδεδεμένοι όταν συμβαίνει κάτι, σημαίνει ότι μένουν “στην απ’έξω”».

Το TikTok είχε τη μεγαλύτερη αφοσίωση από τα παιδιά, με το 90% των ερωτηθέντων να λένε ότι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή. Το Snapchat χρησιμοποιείται από το 84%, ενώ λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν το Instagram.

Στην Καλιφόρνια, οι νομοθέτες επιδιώκουν να μετριάσουν ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα μικρά παιδιά.

Η πολιτεία ψήφισε πρόσφατα έναν νόμο που στοχεύει σε ορισμένες από τις πιο επιζήμιες λειτουργίες που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές. Απαγορεύει στις εφαρμογές κοινωνικών μέσων να σχεδιάζουν σκόπιμα λειτουργίες που είναι επιζήμιες για την ευημερία των παιδιών, σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο.



Με πληροφορίες από Insider

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ