Γιατί κάποιοι άνθρωποι κλαίνε μετά το σεξ;

Όταν τα έλεγε ο Μαυρίκιος (σ.σ. Μαυρικίου), κάποιοι γελούσατε.

Article featured image
Article featured image

Παρότι στη CITY έχουμε ασχοληθεί ελάχιστα με το φαινόμενο «Μαυριλάιρα», έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή που όλα όσα αποφεύγεις τα βρίσκεις μπροστά σου και αναγκάζεσαι να ακολουθήσεις το ρεύμα.

Όπως το ρεπορτάζ που ακολουθεί το οποίο εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι βάζουν τα κλάματα μετά το σεξ και όχι γιατί δεν ήταν καλό, μάλλον το αντίθετο. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα έντονα συναισθήματα μετά από μία σεξουαλική πράξη δεν είναι σπάνια: «Η συναισθηματική αντίδραση μετά το σεξ ή μετασυνουσιακή δυσφορία (PCD, δηλαδή δάκρυα ή θλίψη μετά από μια ικανοποιητική ή εξαιρετική συναινετική εμπειρία σεξ) είναι ένα σύνηθες φαινόμενο». Σύμφωνα με μελέτη του Queensland University of Technology της Αυστραλίας περίπου το 41% των ανδρών ανέφεραν ότι βίωναν PCD κάποια στιγμή στη ζωή τους και σχεδόν 4% των συμμετεχόντων είπαν ότι κλαίνε μετά το σεξ σε μόνιμη βάση. Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες βιώνουν κλάμα μετά το σεξ τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους και κάποιες αναφέρουν (συχνά ανεξήγητα) δάκρυα μετά το σεξ αρκετές φορές τον μήνα.

H νευροψυχολόγος Jasdeep Mago ανέφερε στο VICE USA ότι συχνά εκδηλώνουμε το πιο εύκολα προσβάσιμο συναίσθημά μας σε στιγμές που είμαστε ευάλωτοι – και το να είσαι γυμνός με έναν άλλον άνθρωπο είναι συχνά μια πράξη όπου νιώθεις βαθιά ευάλωτος. «Είστε δυο άνθρωποι που συμφωνείτε να μοιραστείτε τις βαθύτερες επιθυμίες σας, να σας δουν γυμνούς, να νιώσετε ότι επιθυμία – και έτσι το να νιώθεις ευάλωτος είναι βασικό στοιχείο της σεξουαλικότητάς. Πολλοί γελάνε όταν ακούνε άσχημα νέα. Δεν χαίρονται αλλά είναι το πιο προσβάσιμο συναίσθημά τους, το οποίο βγαίνει σε ευάλωτες στιγμές», λέει η Mago. «Άνθρωποι που το πρώτο τους συναίσθημα είναι το κλάμα, όπως συμβαίνει και στη δική μου περίπτωση, μπορεί να βάλουν τα κλάματα ακόμα και στη μέση ενός τσακωμού».

Σε κοινωνίες όπου το σεξ θεωρείται ταμπού, εξηγεί η Mago, το να κάνεις σεξ είναι από μόνο του μια έντονη εμπειρία για πολλούς και μπορεί να οδηγήσει σε αναπάντεχα δάκρυα.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη μπορεί να κλαίνε μετά το σεξ λόγω ορμονών. Η Rituparna λέει ότι ενώ κάποιοι μπορεί να εξηγούν το κλάμα μετά το σεξ στη βάση ορμονών όπως η ωκυτοκίνη και η ντοπαμίνη, για εκείνη είναι μια καθαρτική εμπειρία.

Η Mago λέει ότι η συγκίνηση είναι ουδέτερο συναίσθημα – μπορεί να είναι είτε θετικό είτε αρνητικό. «Ένας από τους λόγους που κάποιοι συγκινούνται μετά το σεξ και κλαίνε είναι η απογοήτευση, περίμεναν κάτι άλλο και βγήκε κάτι άλλο. Μερικές φορές το κακό σεξ υπενθυμίζει τα προβλήματα σε μια σχέση και η συνειδητοποίηση είναι δύσκολη». Η Mago τονίζει ότι το κλάμα μετά το σεξ δεν κατηγοριοποιείται αποκλειστικά ως διαταραχή, ασθένεια ή σύνδρομο. «Το κλάμα μετά το σεξ καθ’ εαυτό δεν εκτροχιάζει την υγιή λειτουργία ενός ατόμου», λέει. «Αν όμως συμβεί, τότε χρειάζεσαι βοήθεια ειδικού».

Με πληροφορίες από VICE USA και Mashable

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ