Πουλάνε εισαγόμενο χοιρινό ως κυπριακό

Κάποιοι τολμούν να αλλοιώσουν το κυπριακό σουβλάκι (και τη σούβλα).

Article featured image
Article featured image

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα ανέδειξε σε σημερινό ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος Άγγελος Νικολάου στον «Φιλελεύθερο», με αφορμή επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ, φαίνεται πως πολλά κρεοπωλεία και υπεραγορές στην Κύπρο πουλάνε εισαγόμενο κρέας –κυρίως χοιρινό- ως κυπριακό εν αγνοία του καταναλωτή, εξ αιτίας του αυξημένου κόστους που παρουσίασε το ντόπιο κρέας το τελευταίο διάστημα. Το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει σε ψηλά επίπεδα εξαιτίας της προμήθειας ζωοτροφών, με τους παραγωγούς να μην αμείβονται επαρκώς για τα προϊόντα με τα οποία προμηθεύουν την αγορά. Τη βεβαρημένη κατάσταση επιδείνωσε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου παρατηρήθηκε αύξηση του κόστους των σιτηρών, των ζωοτροφών και της ενέργειας.

Στην Κύπρο η μεγαλύτερη ποσότητα χοιρινού καταναλώνεται σαν σουβλάκι και με βάση τα επίσημα στοιχεία ένα στα πέντε σουβλάκια που πωλούνται γίνεται με εισαγόμενο χοιρινό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας πολύ μεγάλες ποσότητες προέρχονται από την Ουγγαρία και την Βουλγαρία και ακολουθεί η Γερμανία. Αυτά τα κρέατα διοχετεύονται στην Κύπρο σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες από αυτές του ντόπιου κρέατος, παρόλα αυτά ο καταναλωτής πληρώνει ακριβώς το ίδιο κόστος είτε αγοράζει εισαγόμενο κρέας είτε κυπριακό με αποτέλεσμα οι Κύπριοι χοιροτρόφοι να επωμίζονται τις συνέπειες.

Το γεγονός ότι διακινούνται στην Κύπρο κρέατα σε χαμηλότερες τιμές από ό,τι κοστίζει το τελικό προϊόν μετά τη σφαγή στη χώρα παραγωγής τους, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει τις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες οφείλουν να ενσκήψουν με περισσότερη σοβαρότητα στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ